Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Συνεχίζουμε με χαμόγελο και αισιοδοξία


Φοιτητικές εκλογές Γενάρης 1977! Πριν 45 χρόνια. Στον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας (ΣΦΙΑ) για πρώτη φορά αναδεικνύεται πρώτη δύναμη η «Πανσπουδαστική». 

Μεταπολίτευση, το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα σε άνοδο, τα αμφιθέατρα γεμάτα, οι μνήμες των βασανιστηρίων και της τρομοκρατίας της χούντας νωπές, η αντιπαράθεση στις σχολές έντονη!

Ένα μήνα πριν τις εκλογές, μια ομάδα μελών της ΠΑΣΠ (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων) αποχωρήσαμε ομαδικά από την ΠΑΣΠ βλέποντας νωρίς το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και κυρίως ότι η ηγεσία του έκανε ύπουλο αντικομμουνισμό (κάτι μας ...θυμίζει σήμερα και για άλλα κόμματα) και αποφασίσαμε ομαδικά να ψηφίσουμε «Πανσπουδαστική»! Είχαμε βιώσει ανείπωτη χαρά και πανηγυρίσαμε με την ΚΝΕ Ιατρικής, αφού και μεις είχαμε συμβάλει στην πρωτιά.

Πέρασαν χρόνια πολλά. Η σοσιαλδημοκρατία, ο οπορτουνισμός και η παλινόρθωση του καπιταλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έφεραν τρομερό πισωγύρισμα στο κίνημα και στην ελπίδα για καλύτερη ζωή.

Ξεκινήσαμε πάλι τον αγώνα στο χώρο της Υγείας με ελάχιστες δυνάμεις. Μαύρα τα χρόνια ως το 1996.

Στο Σωματείο του «Ευαγγελισμού» ξεκινήσαμε με ποσοστό 9%, ενώ ήμασταν πρώτη δύναμη το 1987.

Στην ΕΙΝΑΠ με έναν εκλεγμένο στους 15, ενώ είχαμε πριν τη θέση του προέδρου.

Στην ΟΕΝΓΕ είχαμε 2 αντιπροσώπους στο 27μελές Γενικό Συμβούλιο.

Στον ΣΦΙΑ μετά βίας φτάναμε ποσοστά από 5 έως 7%, όταν σάρωνε η ΔΑΠ και οι ...διάφοροι αποχωρήσαντες από την ΚΝΕ το 1989-91 έκαναν πολιτικό bulling στα παιδιά της ΠΣΚ, ακόμα και κατά τη διάρκεια συσκέψεων στα αμφιθέατρα.

Δεν πτοηθήκαμε!!! Με οδηγό το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που την κρίσιμη στιγμή έλεγε «Η Ελπίδα είναι εδώ», με οδηγό την ιδεολογία μας, με την πείρα των χιλιάδων αγωνιστών του ΚΚΕ που ποτέ δεν τα «δίπλωσαν», με επαναστατική υπομονή, αντλώντας δύναμη από τις αγωνίες του λαού, ΑΝΤΕΞΑΜΕ.

Παλέψαμε με θεούς και δαίμονες. Η δικτατορία του κεφαλαίου που δέχεται και ευνοεί τα πάντα, εκτός από τους ταξικούς αγώνες, κυρίως όταν καθοδηγούνται από τους κομμουνιστές, δεν μας λύγισε. Και δήθεν αριστερούς, και ψευτοεπαναστάτες δέχεται, αρκεί να μην αμφισβητούν την κυριαρχία του.

Με τον αγώνα μας, χρόνο με το χρόνο η θέση μας στη συνείδηση του λαού βελτιωνόταν. Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς μας όλο και περισσότερο μας εμπιστεύονταν και μας επιβράβευαν.

Οι φοιτητές της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής, της Οδοντιατρικής, της Κτηνιατρικής και όλων των Επαγγελμάτων Υγείας εκτίμησαν πολύ θετικά τους αγώνες και το ήθος μας.

Και φτάσαμε στο ΣΗΜΕΡΑ με ένα πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας. Η επιμονή και η επαναστατική καρτερία νίκησαν.

  • Το 9% στον «Ευαγγελισμό» το 1991, έγινε 49% το 2022 (πρώτη δύναμη), μετά από συνεχή βασανιστική ανοδική πορεία.

  • Η 1 έδρα στην ΕΙΝΑΠ έγιναν 4 (2η δύναμη).

  • Οι 2 έδρες στην ΟΕΝΓΕ (από τις 27 στο Γενικό Συμβούλιο) έγιναν 10 (πρώτη δύναμη).

  • Το 7% στους φοιτητές Ιατρικής Αθήνας έγινε 42% (πρώτη δύναμη).

  • Αντίστοιχα ποσοστά σχεδόν σε όλες τις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας .

  • Έπεται συνέχεια…

Έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.

Έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε με νεανική ορμή όπως πριν 45 χρόνια!!!

Μπορεί το σημείωμα αυτό να γράφτηκε με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές, αντανακλά όμως τον τιτάνιο αγώνα που κάνουν όσοι στρατεύονται με το δίκιο του λαού, δεν υποχωρούν στις δυσκολίες που βάζει το καπιταλιστικό σύστημα, έχουν στόχο μια άλλη δίκαιη, σοσιαλιστική κοινωνία.

Διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Παίρνουμε δύναμη από τις επιτυχίες μας. Συμβάλλουμε στη δημιουργία αξιών που θα γαλουχήσουν και τις γενιές που έρχονται.

Ηλίας Π. Σιώρας είναι ιατρός, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου