Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά...


ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 Στο 10,2% τον Απρίλη, με τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα να εκτοξεύονται

Ενα ακόμα ρεκόρ έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλη, που ξεπέρασε το 10%, και οι επιπτώσεις στη ζωή των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών είναι τραγικές. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα 1994, την ίδια στιγμή που ο ονομαστικός κατώτατος μισθός ακόμα και με τις ελάχιστες αυξήσεις που δόθηκαν, βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο απ' ό,τι 13 χρόνια πριν, γεγονός που έχει εξαϋλώσει ήδη τα όποια πενιχρά επιδόματα μοιράζει η κυβέρνηση.

Οι τιμές σε ψωμί, κοτόπουλο, γάλα, γιαούρτι και συνολικά όλα τα είδη και προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στην Ενέργεια και τα καύσιμα, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η πορεία προδιαγράφεται ακόμα χειρότερη στο άμεσο μέλλον. Οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις βυθίζουν τον λαό στους πολέμους και τη φτώχεια και ήδη σε επίπεδο Κομισιόν φτάνουν να εξετάζουν ακόμα και σενάρια για την επιβολή περικοπών σε μετακινήσεις, κατανάλωση ρεύματος, ενώ ήδη στη Γερμανία στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο ακόμα και για αποθήκευση τροφίμων για παν ενδεχόμενο...

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την εργασιακή ζούγκλα, που έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστική και μερική απασχόληση, η αδυναμία να καλυφθούν βασικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, είναι η μία όψη του νομίσματος της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Γιατί στην άλλη είναι τα τεράστια κέρδη - ρεκόρ των εταιρειών πετρελαιοειδών και γενικά των επιχειρηματικών ομίλων σε πολλούς κλάδους, που τροφοδοτούνται από το ξεζούμισμα του εισοδήματος των εργαζομένων (σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Δωδέκατος μήνας συνεχούς ανόδου...

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι τον φετινό Απρίλη ο πληθωρισμός απογειώθηκε στο 10,2% σε ετήσια βάση, με νέο άλμα κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Μάρτη του 2022, αλλά και νέο ρεκόρ από τα προ 27ετίας επίπεδα.

Πρόκειται για τον δωδέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου, και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, και όπως όλα δείχνουν το κύμα των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί μέσα στο 2022, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης για τον μήνα Απρίλη διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά 10%, κρέατα 14,1%, γαλακτοκομικά και αυγά 11,7%, έλαια και λίπη 22%, νωπά φρούτα 8,6%, λαχανικά 13,8%, ψάρια 3,2%, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά 3,4%, λοιπά τρόφιμα 5,6%, καφέ - κακάο - τσάι 7,1%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμοί φρούτων 3,8%.
  • 35,2% στην ομάδα Στέγαση, κυρίως λόγω αύξησης σε ενοίκια κατοικιών 0,9%, ηλεκτρισμό 88,8%, φυσικό αέριο 122,6%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, στερεά καύσιμα 5,3%.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 29%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο 17,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 15,8%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 8,9%, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 4,7%
  • 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 4,1%, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης 3,1%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,4%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 4,4%.
  • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών σε κινηματογράφους - θέατρα 13,9%, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 5%, πακέτο διακοπών 6,7%, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 2,7%,
  • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια λόγω των ανατιμήσεων σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία 3,3%, ξενοδοχεία - μοτέλ 16,1%.

Παράλληλα, εκρηκτική είναι και η επιτάχυνση του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται τον Απρίλη σε σχέση με τον Μάρτη σε ποσοστό 2,1%. Μεταξύ άλλων, η άνοδος του πληθωρισμού στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έφτασε στο 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά και στο 4% στην ομάδα Στέγαση.

«Λίπασμα» η αντιλαϊκή πολιτική

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με αυτά, στο 12μηνο του 2021:

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (σύνολο οικονομίας) υποχώρησε 5,9%.

Αντίθετα, η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ /συνολική απασχόληση) ενισχύθηκε 7,8%, δείχνοντας την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνθήκες ισχυρής καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνεται ότι «εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη της παραγωγικότητας και σημαντική η υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Επομένως, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν προς την επιθυμητή κατεύθυνση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου