Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Πανεπιστήμια ανοιχτά στη μάθηση και τη διεκδίκηση, κλειστά στην υποβάθμιση και την καταστολή


Τις τελευταίες μέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παίζεται άλλη μια πράξη του επικίνδυνου έργου έντασης της καταστολής και καλλιέργειας φόβου στους φοιτητές. Οι απαράδεκτες εικόνες εισβολής πάνοπλων αστυνομικών, η ρήψη χημικών στους διαδρόμους των Πανεπιστημίων, τα στημένα σκηνικά από ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, η υλοποίηση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που έχει καταδικαστεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι απέναντι από τα προβλήματα και τις ανησυχίες χιλιάδων φοιτητών. 

Για μια ακόμα φορά, δεν χώρεσαν στα πλάνα η καθημερινότητα και τα εμπόδια που συναντούν οι φοιτητές: 

  • Η κρατική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Ιδρυμάτων, την ίδια ώρα που η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, για να συμμετέχει σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, που μυρίζουν μπαρούτι και ενισχύονται ακόμα περισσότερο με την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. 
  • Η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και η απουσία φοιτητικής μέριμνας, όταν το κύμα της ακρίβειας σαρώνει το οικογενειακό εισόδημα και οι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ. 
  • Η αγωνία για την εργασιακή προοπτική, όταν τα πτυχία απαξιώνονται και οι νέοι καλούνται να εργαστούν με χειρότερους όρους από τις προηγούμενες γενιές. 
  • Ο νέος νόμος-πλαίσιο, που εμπλουτίζει την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, ενώ για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες θα σημάνει το κλείσιμο ή τη συγχώνευση της σχολής στην οποία πέρασαν έχοντας μεγάλα όνειρα για το μέλλον τους.

Έτσι φαντάζεται η σημερινή κυβέρνηση το "σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο", ανοιχτό στην επιχειρηματική δράση και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, στη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών. Αυτό το Πανεπιστήμιο χρειάζεται την καταστολή, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των νέων και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. 

Αυτή η πραγματικότητα είναι το δημιούργημα διαδοχικών κυβερνήσεων που παρέδωσαν τη σκυτάλη των αντιεκπαιδευτικών μέτρων στην κυβέρνηση της ΝΔ.  Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν παραγράφονται όσο κι αν πασχίζουν σήμερα να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω ή να στήσουν έναν καβγά για το αν η πανεπιστημιακή αστυνομία θα λογοδοτεί στον Πρύτανη ή στο Υπουργείο. 

Υπάρχει όμως και η άλλη εικόνα, αυτή των φοιτητών που παλεύουν για την κατάκτηση της γνώσης, διεκδικούν δωρεάν και αναβαθμισμένες σπουδές. Είναι οι φοιτητές που πάλεψαν μέσα στην πανδημία για ανοιχτές σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, οι φοιτητές που φώναξαν, κάτω από τη μάσκα, πως αυτό που χρειάζονται δεν είναι αστυνομία, αλλά καθηγητές, υποδομές και πτυχία με αξία, όσοι θέλουν το Πανεπιστήμιο να είναι χώρος πραγματικής μάθησης, ακαδημαϊκής ελευθερίας, συναναστροφής, αγώνα για τα δικαιώματά τους. 

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις φοιτητικές εκλογές η φωνή της νεολαίας θα ακουστεί δυνατά! Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε Σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, μπορεί να εκφράσει τη νεανική δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα -όπως και η προηγούμενη- τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά. Αυτό δημιουργεί σημαντική δυναμική για να έρθουν τα πράγματα «ανάποδα», να αναδειχθεί η Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη παντού!

 Αρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Νίκου Αμπατιέλοου, γραμμάτεα του ΚΣ της ΚΝΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου