Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Κουνάνε το δάχτυλο της «εξοικονόμησης» στον λαό!


Για «πλειάδα μέτρων», με τα οποία «στηρίζει τους πολίτες στην Ενέργεια»
, μιλάει η κυβέρνηση και διαβεβαιώνει ενόψει ΔΕΘ ότι θα συνεχίσει να το κάνει, «εξαντλώντας - αλλά όχι παραβιάζοντας - τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται». Στο διά ταύτα, βέβαια, αυτά τα «γενναία» μέτρα μεταφράζονται σε στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - παρόχων της Ενέργειας, οι οποίοι, κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν τους απογειωμένους λογαριασμούς και θα κινδύνευε σοβαρά η κερδοφορία τους.

Το επιβεβαιώνει άλλωστε το γεγονός ότι ένα στα δύο λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους φουσκωμένους λογαριασμούς ακόμα και μ' αυτήν την κρατική επιδότηση. Αποδεικνύεται έτσι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως κι αυτά που ετοιμάζεται τώρα να εξαγγείλει η ΕΕ, δεν μπορούν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο μάλλον να εξασφαλίσουν ρεύμα φτηνό για τον λαό, αφού οι αιτίες των αυξήσεων βρίσκονται στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, των κομμάτων του και της ΕΕ για την Ενέργεια, που παραμένει ανέγγιχτη και ενισχύεται.

* * *

Ούτε όμως είναι τυχαία η «υπενθύμιση» από την κυβέρνηση ότι τα μέτρα για την Ενέργεια δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια». Στην πραγματικότητα, προαναγγέλλουν την απόσυρση ακόμα κι αυτών των γλίσχρων επιδομάτων και τη μείωση των δικαιούχων, με αυστηροποίηση - όπως όλα δείχνουν - των εισοδηματικών κριτηρίων για όσους θα τα παίρνουν από δω και πέρα. 'Η με τη θέσπιση «κινήτρων» για τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας, που θα «ανταμείβεται» με επιδότηση στον λογαριασμό.

Με αυτόν τον στόχο, η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στον λαό και του υποδεικνύει την ευθύνη του να μειώσει τις ...σπατάλες! Αλήθεια, από ποιους ζητάνε να κάνουν οικονομία; Από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού που έχει ούτως ή άλλως περιορίσει τις ανάγκες της στο ελάχιστο, όχι από επιλογή αλλά επειδή ούτε και πριν μπορούσε να πληρώσει για να έχει επαρκή Ενέργεια;

* * *

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Το 2020, ένα στα πέντε σπίτια αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Στις περισσότερες πολυκατοικίες των λαϊκών γειτονιών, η θέρμανση (με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) έχει σφραγιστεί εδώ και χρόνια, ειδικά μετά την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, όπου για πολλά χρόνια δεν άναβε καλοριφέρ ούτε για δείγμα. Και φέτος όμως, οι εντολές για διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών ή καθυστερούμενων πληρωμών κοντεύουν τις 300.000, δείγμα κι αυτό της τεράστιας αδυναμίας του λαού να ανταποκριθεί στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να λοιπόν από ποιους ζητάνε η κυβέρνηση και τα επιτελεία της να εξοικονομήσουν ρεύμα και να πάψουν να κυκλοφορούν «με το κοντομάνικο» μέσα στα σπίτια τους το καταχείμωνο, όπως προκλητικά σημείωνε χτες αρθρογράφος σε αστική εφημερίδα. Εχουν το θράσος να ενοχοποιούν τον λαό για τις τιμές - φωτιά στα τιμολόγια, που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και του ζητάνε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην κατανάλωση, με το «μαστίγιο» της ακριβότερης Ενέργειας ή με το καρότο της επιδότησης - ψίχουλα, αν πιάσει τους στόχους της εξοικονόμησης.

* * *

Μ' αυτά και με τ' άλλα, τα λαϊκά νοικοκυριά θα ρίχνουν κορόνα - γράμματα τον χειμώνα αν θα ανάψουν το θερμοσίφωνο για να κάνουν μπάνιο ή τον φούρνο για να φτιάξουν φαγητό. Αν θα βάλουν πλυντήριο και πόσες φορές τον μήνα θα καθαρίζεται το σπίτι. Κι αν όλη η οικογένεια θα διαβάζει, θα βλέπει τηλεόραση, θα δουλεύει σε ένα δωμάτιο, για να μην χρειάζεται να ανάβει περισσότερα φώτα. Για τέτοιες καταστάσεις προετοιμάζουν τον λαό, με τις προειδοποιήσεις τους για τον «χειρότερο χειμώνα μετά τον πόλεμο», ενώ υπουργοί της κυβέρνησης καλούν με θράσος τα νοικοκυριά να βρουν ...άλλους τρόπους να ζεσταθούν! Προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις δικές τους ευθύνες για το βάσανο που περνάει ο λαός, για τα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται στην καθημερινότητά του και δεν τον αφήνουν να πάρει ανάσα.

* * *

Γι' αυτό, το «ως εδώ!» πρέπει να ακουστεί από ακόμα περισσότερα χείλη εργαζομένων και βιοπαλαιστών. Το πανάκριβο ρεύμα έχει τη σφραγίδα της αντιλαϊκής «απελευθέρωσης» και της «πράσινης ανάπτυξης», που ταΐζει με προνόμια και χρήμα το κεφάλαιο, συνθλίβοντας τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.

Κανένα σπίτι και κανένα σχολείο δεν πρέπει να παγώσει τον χειμώνα. Κι αυτό απαιτεί να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και όχι στήριξης των μεγάλων ομίλων. Ενάντια στη στρατηγική για την Ενέργεια, που ξεπαγιάζει τους πολλούς για να «ζεσταίνονται» τα κέρδη των λίγων. Με αυτά τα αιτήματα θα διαδηλώσουν σωματεία και φορείς στις 13 Σεπτέμβρη έξω από τα γραφεία των παρόχων Ενέργειας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για ρεύμα φτηνό σε όλο τον λαό!


Π. Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου