Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Νέα επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης με αποστολή ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης


  • «Σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης» οδηγείται ο πόλεμος, σύμφωνα με τη Ρωσία
  • Το Κίεβο ζητάει πλοία, υποβρύχια και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

 Ενα ακόμη σοβαρό βήμα κλιμάκωσης που σηματοδοτεί ακόμη μια επικίνδυνη «καμπή» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε με τη χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για αποστολή στο Κίεβο σύγχρονων, βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard» από τη Γερμανία (και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τα γερμανικά άρματα) και αντίστοιχων αρμάτων μάχης M1 «Abrams» από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες βράδυ την αποστολή 31 αρμάτων μάχης M1 «Abrams» στην Ουκρανία, ενώ λίγο νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα διαθέσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης «Leopard 2A6».

Μετά από μέρες «διαβουλεύσεων» και παζαριών, που σχετίζονται και με τα αποκλίνοντα συμφέροντα Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη, Μπάιντεν και Σολτς στις χτεσινές δηλώσεις τους στάθηκαν στον «στενό διεθνή συντονισμό» και την «ευρύτερη προσπάθεια» που καταβάλλεται από τους «συμμάχους».

«Υπήρξε πολλή διπλωματία για τις σημερινές ανακοινώσεις», είπε χτες στο CNN ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκο, Τζον Κίρμπι. «Η απόφαση που είδατε σήμερα, τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις ΗΠΑ, ήταν αρκετές εβδομάδες στο στάδιο της προετοιμασίας, μέσω πολλών, πολλών συζητήσεων με τους Γερμανούς και με τους συμμάχους μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν βδομάδες για να συγκροτηθεί και να ξεκινήσει ένα σχέδιο εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών για τα άρματα «Abrams».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες υπήρξε επικοινωνία των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, κατά την οποία «αποφασίστηκε η συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας σε στενό ευρωατλαντικό συντονισμό».

Παρουσιάζοντας το πακέτο των 31 αρμάτων M1 «Abrams», αξίας 400 εκατ. δολαρίων - με το οποίο η συνολική στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο από την αρχή της ρωσικής εισβολής ανέρχεται πλέον σε 27,1 δισ. δολάρια - ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «με τον ερχομό της άνοιξης, οι ουκρανικές δυνάμεις δουλεύουν για να υπερασπιστούν το έδαφος που διατηρούν και ετοιμάζονται για επιπρόσθετες αντεπιθέσεις». Πρόσθεσε ότι για να απελευθερώσουν εδάφη, «θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες τακτικές και τη στρατηγική της Ρωσίας και στο πεδίο της μάχης πολύ βραχυπρόθεσμα».

Την ώρα που κλιμακώνεται ακόμα πιο επικίνδυνα η αντιπαράθεση με τη Μόσχα, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η αποστολή των αρμάτων μάχης στοχεύει «να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που εδώ και μήνες ζητεί επίμονα δυτικά σύγχρονα άρματα μάχης - ιδιαίτερα «Leopard» από τη Γερμανία - αντέδρασε αρχικά επιφυλακτικά στις χτεσινές ανακοινώσεις, λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες» και καλώντας σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν «πραγματικά» την ουκρανική Αμυνα. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι να σχηματιστεί ένας «διεθνής συνασπισμός», καθώς «χρειαζόμαστε πολλά "Leopards"». Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα και αναλυτές, με 200 σύγχρονα άρματα μάχης από τη Δύση, θα μπορούσε να αλλάξει τροπή ο πόλεμος υπέρ της Ουκρανίας.

Αργότερα, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, ο Ζελένσκι χαιρέτισε την ανακοίνωση του Αμερικανού ομολόγου του για την παράδοση 31 αρμάτων μάχης Abrams, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη». Σε ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι «σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε σε έναν κοινό στόχο».

Το Κίεβο ζητεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Η πορεία της στρατιωτικής κλιμάκωσης προδιαγράφηκε από την ουκρανική πλευρά, η οποία άρχισε ήδη από χτες να ζητεί κι άλλου τύπου εξοπλισμούς.

Δεν πρόλαβαν να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα «Leopards» και το Κίεβο τόνισε πως αυτό θα πρέπει να είναι «μόνο το πρώτο βήμα». Αμέσως ζήτησε «πολεμικά πλοία για να προστατευτούν οι ακτές» και «υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», όπως σημείωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Μέλνικ, μιλώντας σε γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα, ο Μέλνικ επισήμανε ότι και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση. Η Γερμανία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με την παροχή «Tornados Eurofighters», διευκρίνισε ο Ουκρανός πρώην πρέσβης στο Βερολίνο.

Τώρα «έχουμε μπροστά μας νέα καθήκοντα», όπως «αποστολή δυτικού τύπου μαχητικών αεροσκαφών», αλλά και νέες αντιρωσικές κυρώσεις, εφαρμογή του ουκρανικού «σχεδίου ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπ. Ράου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν επίσης πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, με το επιχείρημα ότι οι Ρώσοι μαθαίνουν από τα λάθη τους στο πεδίο της μάχης και είναι πιο δύσκολο για τους πυραύλους της Ουκρανίας να χτυπήσουν τις αποθήκες πυρομαχικών και τους κόμβους επιμελητείας τους.

Ο αναπληρωτής αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Αμυνας της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, δήλωσε στο CNN ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να διασκορπίζουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και άλλες προμήθειες «σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και συγκεκριμένα «στις νότιες περιοχές μέσω της Χερσονήσου της Κριμαίας» σε υλικοτεχνικούς κόμβους στο Ροστόφ.

«Αν ρωτήσετε τι είναι κρίσιμο για τη Ρωσία, είναι αυτοί οι κόμβοι και πρέπει να χτυπηθούν προκειμένου να διαταραχθούν τα συστήματα εφοδιασμού κάθε είδους», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό απαιτεί χτυπήματα εναντίον εγκαταστάσεων όχι μόνο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, αλλά και στη Ρωσική Ομοσπονδία», σε απόσταση 80 - 120 χλμ. από τη γραμμή του μετώπου.

Προηγουμένως οι ουκρανικές δυνάμεις ζητούσαν από τη Δύση πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για τα μετόπισθεν του εχθρού, με την «προφορική δέσμευση» ότι αυτοί δεν θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ώστε να αποφευχθεί μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN πως ένας ακόμη λόγος για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας είναι ότι το Κίεβο θέλει να ξεκινήσει μια αντεπίθεση προτού οι ρωσικές εφεδρείες είναι εξοπλισμένες και έτοιμες να κινηθούν.

«Για να προετοιμαστεί μια αντεπίθεση ή επιθετική επιχείρηση, πρέπει να καταστραφούν πολλές εγκαταστάσεις, όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και βαθιά πίσω, 100 - 150 χλμ. πίσω από τις γραμμές του εχθρού», σημειώνουν.

«Ειδικά τώρα, για να σχηματίσουμε ισχυρές ομάδες κρούσης χρειαζόμαστε τανκς, οχήματα μάχης πεζικού, βαρέα όπλα που θα επέτρεπαν γρήγορες αντεπιθέσεις εναντίον του εχθρού», αναφέρει το CNN επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Σολτς ανακοίνωσε αποστολή «Leopards» και εκπαίδευση Ουκρανών

Την αποστολή στην Ουκρανία 14 υπερσύγχρονων, γερμανικών κύριων αρμάτων μάχης «Leopard» 2 A6 από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ως «αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους συμμάχους και τους διεθνείς εταίρους μας».

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θα εγκρίνει την επανεξαγωγή «Leopards» από άλλα κράτη που διαθέτουν και έχουν αποφασίσει να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, όπως π.χ. η Πολωνία, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη Γερμανία.

Τα πρώτα «Leopards» αναμένεται να σταλούν τους επόμενους 3 - 4 μήνες.

Ο Σολτς υπερασπίστηκε παράλληλα την απόφαση της Γερμανίας «να μην παρασυρθεί» στην αποστολή «Leopards» προτού υπάρξει συναίνεση με άλλους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «ήταν και είναι σωστό να προχωράμε βήμα βήμα σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες και για την Ευρώπη».

Δεν αναφέρθηκε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης «Abrams», αλλά η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να το είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αποστολή «Leopards».

Απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις - κυρίως της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής - ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει στρατιωτικά το Κίεβο, υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη οι κορυφαίοι στρατιωτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας είναι η Γερμανία και η Βρετανία.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια «κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», είπε ο καγκελάριος, αποκλείοντας για «τώρα και στο μέλλον» μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία με δυτικά μαχητικά αεροπλάνα, όπως και αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Το κυβερνών γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» θα στείλουν περίπου 80 άρματα «Leopard» στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, η Πολωνία έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει περίπου 14 «Leopards», η Ολλανδία δήλωσε ότι εξετάζει την αγορά των 18 «Leopards» που νοικιάζει με λίζινγκ από τη Γερμανία και την αποστολή τους στο Κίεβο, ενώ αντίστοιχες διαθέσεις αποστολής «Leopards» έχουν καταγραφεί για χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία.

«Διαρκής κλιμάκωση», «κατάφωρη πρόκληση» και «πυρηνική Αποκάλυψη»

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Μόσχας, με έμμεσες απειλές ακόμη και για μια πυρηνική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων «Leopard» 2 στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σ' ένα νέο επίπεδο, οδηγώντας σε «διαρκή κλιμάκωση», σχολίασε η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία.

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Γερμανίας να συρθεί σ' αυτή», προειδοποίησε ο Ρώσος πρέσβης, Σ. Νετσάγεφ.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ, δήλωσε πως ενδεχόμενη απόφαση για παράδοση «Abrams» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, καθώς «είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε την αποστολή «Abrams» μια «ακριβή τρέλα», μια «παράλογη ιδέα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία» και σημείωσε πως «αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «πραγματικά ανησυχητικό» το ότι το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα και ζήτησε επαγρύπνηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.

Οι δείκτες στο «Ρολόι της Αποκάλυψης», που δημιουργήθηκε από το Bulletin of the Atomic Scientists για να μετρά το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στο τέλος του κόσμου, μετακινήθηκαν στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, 10 δευτερόλεπτα πιο κοντά από ό,τι ήταν κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, σε μια τέτοια συγκυρία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω προσομοίωσης σε υπολογιστή, χωρίς να αναφέρει αν η φρεγάτα εκτόξευσε πύραυλο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανακοίνωση του κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ, Β. Γκλαντκόφ - η πρώτη σχετική από την έναρξη του πολέμου - ότι συνολικά 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 100 άλλοι έχουν τραυματιστεί από ουκρανικά πλήγματα σε αυτήν τη ρωσική περιφέρεια.

«Η Ουκρανία, ο εχθρός, βομβαρδίζει φιλειρηνικά χωριά. Μετράμε 25 νεκρούς και 96 τραυματίες», είπε ο Γκλαντκόφ στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για «σκληρά αντίποινα» για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ το πυρηνικό της δόγμα προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων όταν απειλούνται το έδαφος, ο πληθυσμός και η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Προώθηση του ρωσικού στρατού στο Ντονέτσκ

Στο πεδίο η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το Ντονέτσκ.

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε χτθες πως τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Σολεντάρ, σχεδόν δύο βδομάδες αφού τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ανακοινώσει ότι την κατέλαβαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στα προάστια του Αρτιόμοφσκ (Μπαχμούτ) σύμφωνα με τον φιλορώσο ηγέτη του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν. Οπως είπε, ο ρωσικός στρατός δίνει σκληρές μάχες έξω από την πόλη, ενώ μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner» έχουν μπει στα προάστια και προωθούνται σπίτι σπίτι.

Ολόκληρη η πεδιάδα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να διασχίσουν τον ποταμό, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος της περιφέρειας Χερσώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου