Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μικτή Μακρονήσου - Ολυμπιακός

Η ομάδα της Μακρονήσου με τους παίκτες του Ολυμπιακού, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το 1949

Στις 26 Ιανουαρίου 1949 στις 3 μμ, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έγινε ενας διαφορετικός αγώνα,  ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αντιμετώπισε την μεικτή ομάδα των Α΄-Γ΄ Ταγμάτων Μακρονήσου.

Η ομάδα των εξόριστων της Μακρονήσου
Κατά την διάρκεια του εμφυλίου στο κολαστήριο της Μακρονήσου, βρέθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές πολλών γνωστών ομάδων της χώρας. Εκεί ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα Μακρονήσου. Η ομάδα των εξόριστων της Μακρονήσου έδωσε αρκετά ματς στο νησί ενώ επίσης μεταφέρθηκε και στην Αθήνα για να αγωνιστεί με την ομάδα του Ολυμπιακού.

Το ματς έληξε με νίκη της ομάδας της Μακρονήσου 2-1 έναντι του Ολυμπιακού. Οι κρατούμενοι δέχθηκαν τα χειροκροτήματα και των 12000 φιλάθλων, όπως και της ομάδας του ΟΣΦΠ. Το γεγονός εξόργισε όλο το φασιστικό κονκλάβιο της αστικής τάξης της εποχής και με την επιστροφή της ομάδας στο νησί, δόθηκε εντολή για την άμεση διάλυσή της.

Τα  γκολ των Ιωαννίδη και Πατηνιώτη, ενώ ο Χατζησταυρίδης σκόραρε για τον Ολυμπιακό.

Ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πολιτικοί κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Μακρονήσου. Όρθιοι Ηλίας Μαλαμόπουλος, Νίκος Πολίτης και Γιώργος Δαρίβας. Καθιστός ο Διονύσης Γεωργάτος (Δεκέμβριος 1948). Ανήκαν στη δύναμη Γ ΕΤΟ


Η Ομάδα Επίλεκτων της Μακρονήσου
(από το Α’ και το Γ’(ή κατ’ άλλους Β’) Τάγμα Σκαπανέων της Μακρονήσου), σε αυτόν τον αγώνα, είχε παίκτη και προπονητή τον μεγάλο στράικερ του Παναθηναϊκού Αντώνη Παπαντωνίου. Τερματοφύλακας ο Νίκος Πολίτης του Ολυμπιακού.Στην άμυνα ο Συμεών Ζόπσος της ΜΕΝΤ ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Φωκά του Παναθηναϊκού. Ο Καραβασίλης της Προοδευτικής, ο μεγάλος Κώστας Λιάρος του Εθνικού και της Καλαμαριάς, ο Βασίλης Παπαδόπουλος του Απόλλωνα. Ο Διονύσης Γεωργάτος του Ολυμπιακού, ο Κώστας Ιωαννίδης του Ηρακλή, ο Γιώργος Δαρίβας και ο Ηλίας Μαλαμόπουλος του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Πατηνιώτης του Εθνικού και ο μεγάλος Αντώνης Παπαντωνίου (αρχηγός) του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός του Θεολόγου Συμεωνίδη αγωνίστηκε με τους: Xρήστο Κλέτσα (46’ Στέλιος Κουρκουλάτος), Διονύση Μινάρδο (αρχηγός), Ανδρέα Μουράτη, Ηλία Ρωσσίδη (46’Ακύλας Δρούγκας), Λουκιανό Γκιόκα, Μπάμπη Κοτρίδη, Στέλιο Χριστόπουλο, Αρη Μπιζάν, Αγγελο Βασιλειάδη, Αλέκο Χατζησταυρίδη και Λευτέρη Τριανταφύλλου.

Διαιτητής ο Βασίλης Διαμαντόπουλος από τον σύνδεσμο της Αθήνας.

 

 Ξεχώρισαν στα γήπεδα και στους λαϊκούς αγώνες

 Το ποδόσφαιρο στην Αντίσταση 

 Ολυμπιακός και αντίσταση

 Ανδρέας Μουράτης

 Ζωντάνεψαν στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ

 Αφιέρωμα στον N. Γόδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου