Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί - Συνεχίζεται η μάχη για ανεύρεση επιζώντων


Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, η μάχη των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, κορυφώνεται, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για τους παγιδευμένους.

Ένα αγοράκι δύο ετών σώθηκε από ένα κτίριο που κατέρρευσε αφού είχε παγιδευτεί για 79 ώρες στα ερείπια του.

Νωρίτερα μια μητέρα και η εξάχρονη κόρη της διασώθηκαν από ένα σπίτι που κατέρρευσε στο Καχραμανμαράς, αφού οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εργάστηκαν ακούραστα για σχεδόν 20 ώρες.

Επίσης μια τριμελής οικογένεια, δύο αδέρφια και η μητέρα τους, διασώθηκαν σχεδόν 80 ώρες μετά τον σεισμό.

Ζωντανοί ανασύρθηκαν επίσης ένας 21χρονος άνδρας στο Χατάι και μία 45χρονη γυναίκα στα Άδανα 

Οργή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των σεισμοπλήκτων

Ταυτόχρονα, η οργή των σεισμόπληκτων για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη οργάνωσης ξεχειλίζει.

Ο Ρεσάτ Γκοζλού, ο οποίος ζει στην επαρχία Αντιγιαμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία - μια περιοχή που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό – περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ίδιος και άλλοι σεισμόπληκτοι, τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Μιλώντας στο BBC, ο Ρεσάτ λέει ότι οι ομάδες διάσωσης δεν έφτασαν παρά μόνο τρεις ημέρες μετά το χτύπημα του σεισμού και ισχυρίζεται ότι είχαν σταματήσει λόγω έλλειψης συντονισμού.

Λέει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και άλλοι έχουν πεθάνει από υποθερμία.

Ο Ρεσάτ στέκεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι. Ο ίδιος φιλοξενείται σε ένα κατάμεστο αθλητικό συγκρότημα με την οικογένειά του, αναγκάζεται να κοιμάται στο πάτωμα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε βασικές παροχές, όπως τουαλέτες. «Ο κόσμος πηγαίνει στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Αν συνεχιστεί αυτό μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ασθένειες», τονίζει. 

«Κοροϊδία» η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ

Στη Συρία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς εκτός από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που μπλοκάρουν την παροχή βοήθειθα σε μεγάλο μέρος των σεισμόπληκτων, ακόμη και αυτή που έρχεται είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.

Σήμερα έφτασε στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση το πρώτο κομβόι -έξι φορτηγά- με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, αλλά οι σεισμόπληκτοι αντίκρισαν μία δυσάρεστη έκπληξη.

«Αυτό είναι κοροϊδία. Τα φορτηγά είχαν πολύ, πολύ λίγα πράγματα», είπε ένα εκπρόσωπος προσκείμενης στην αντιπολίτευση ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι το φορτίο θα μπορούσε να «χωρέσει σε ένα φορτηγό».

Όπως είπε, αρχικά σκέφτηκε ότι τα φορτηγά επρόκειτο να μεταφέρουν κυρίως κουβέρτες και άλλη βοήθεια. Αλλά όταν ένας εργαζόμενος στη ΜΚΟ κοίταξε το φορτίο, ανακάλυψε ότι οι προμήθειες περιελάμβαναν απορρυπαντικά και άλλα είδη ακατάλληλα για τα θύματα του σεισμού...

Δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας... »

 Το θαύμα του κέρδους...

Σεισμός στην Τουρκία καιν την Συρία

Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου

 Αλληλεγγύη στους λαούς Τουρκίας-Συρίας - ΣΤΟΠ στα δολοφονικά εμπάργκο

 Εκατόμβη νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου