Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
10/02/1519

Ο Ισπανός κονκισταδόρ Φερνάντο Κορτέζ αποπλέει από την Κούβα με κατεύθυνση το τότε άγνωστο Μεξικό, με τον πανάρχαιο πολιτισμό των Αζτέκων, που έμελλε να καταστρέψει.

10/02/1755

Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

10/02/1837

Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς Πούσκιν.

Αλεξάντερ Πούσκιν υποστηρικτήςτης Ελληνικής Επανάστασης

10/02/1890

Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Πάστερνακ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1958).

10/02/1898

Γεννιέται ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπαίνουν στο στόχαστρο των Ναζί (όπως και ο ίδιος) μετά την άνοδό τους στην εξουσία. Έτσι ο Μπρεχτ εγκαταλείπει την Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια. Επιστρέφει στη Λαοκρατική πια Δημοκρατία της Γερμανίας (ΓΛΔ) το 1949.

Το 1950 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε επίσης με το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ το 1951 και το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

10/02/1910

Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών του Βόλου. Η απεργία, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου, διήρκεσε 20 μέρες και έληξε με τη νίκη των απεργών που πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις στο μεροκάματο.

10/02/1925

Η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου αποφασίζει να απαγορεύσει με ειδικό νόμο την κομμουνιστική προπαγάνδα. 

Νόμος για την απαγόρευση της «κομμουνιστικής προπαγάνδας»

10/02/1930

Συνέρχεται στον Πειραιά η Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Η Συνδιάσκεψη απευθύνει πρόσκληση στους εργαζόμενους για την προετοιμασία γενικής πολιτικής απεργίας.

10/02/1947

Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

10/02/1949

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Στρατονίκη του Κιλκίς

10/02/1956

Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Τσουδερός, πολιτευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (1931-1939).

Διετέλεσε Πρωθυπουργός από τις 21/4/1941 (στη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής) έπειτα από πρόταση του βασιλιά και κατόπιν της κυβέρνησης του Καΐρου. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα (Πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, συνιδρυτής της ΕΠΕΚ και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη κυβέρνηση Παπάγου).

10/02/1964

Εκδίδεται η απογευματινή εφημερίδα «Αλλαγή», που εξέφραζε την πολιτική της ΕΔΑ

10/02/1973

Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

10/02/1975

Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. 

Ο ποιητής της θάλασσας και του αγώνα 

Νίκος Καββαδίας

10/02/2005

Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ.

2 σχόλια:

  1. 10 Φεβρουαρίου 1794, αυτοκτονεί ο Ζακ Ρου, ηγέτης των "αβράκωτων"του Παρισιού στην Γαλλική επανάσταση.
    Ο Ρου γεννήθηκε το 1752 την Νοτιοδυτική Γαλλία και χειροτονήθηκε καθολικός ιερέας το 1782. Αμέσως άρχισε τα κηρύγματα ενάντια στους πλούσιους, τις καταγγελίες για εκμετάλλευση των φτωχών, τα καλέσματα για εξέγερση.
    Η εξουσία τον έβαλε στο στόχαστρο, έφυγε για το Παρίσι και πέρασε με το μέρος της επανάστασης.Τ ο 1792,έγινε μέλος της
    επαναστατικής κυβέρνησης του Παρισιού. Το 1793 ορίστηκε να συνοδεύσει τον Λουδοβίκο 16ο στην γκιλοτίνα και την ίδια χρονιά είχε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των συντηρητικών Γιρονδίνων απο την εθνοσυνέλευση.
    Ο Ρου εξελίχθηκε σε μαχητικό ηγέτη των "αβράκωτων", των πιο φτωχών στρωμάτων του Παρισιού (είχε δηλώσει ότι θα τους υπερασπιστεί "μέχρι τον τάφο"), που διεκδικούσαν όχι μόνο κατάργηση της μοναρχίας και αστικά δικαιώματα αλλά και κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης ("τσακίστε τους κερδοσκόπους, τους μονοπωλιστές, την αριστοκρατία του χρήματος" ήταν το σύνθημα του).
    Ηγήθηκε ο ίδιος σε πορείες των "αβράκωτων" που πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε μαυραγορίτες και απαλλοτρίωναν τα κρυμμένα τρόφιμα, μοιράζοντας τα στον λαό που πέθαινε απο την πείνα.
    Το 1793, μπροστά στην εθνοσυνέλευση, ο Ρου παρουσίασε το "Μανιφέστο των Λυσσασμένων", ("manifeste des enragés") το οποίο στην ουσία απαιτούσε κατάργηση των ταξικών διακρίσεων: "Η ελευθερία δεν είναι παρά φάντασμα όταν μια τάξη μπορεί ατιμωρητί να κάνει μια άλλη να πεθάνει από την πείνα! Η ελευθερία δεν είναι παρά ένα φάντασμα όταν ο πλούσιος με το μονοπώλιό του έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους συνανθρώπους του!".
    Το κίνημα των "αβράκωτων" και το Μανιφέστο του Ρου τρόμαξαν όχι μόνο τους συντηρητικούς αλλά και την αστική ηγεσία της επανάστασης, τους Ιακωβίνους, οι οποίοι πέρασαν στην επίθεση.
    Ο Ρου κατηγορήθηκε για διάφορες ενέργειες ενάντια στην επαναστατική κυβέρνηση και τον Αύγουστο του 1793 τον συνέλαβαν. Αφέθηκε ελεύθερος όταν αποδείχθηκε ότι οι κατηγορίες ήταν πλαστές αλλά τον συνέλαβαν ξανά αμέσως μετά, τον Σεπτέμβρη του 1793.
    14 Ιανουαρίου 1794, όταν ενημερώθηκε ότι η υπόθεση του πρόκειται να δικαστεί από το Επαναστατικό Δικαστήριο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με μαχαίρι αλλά δεν κατάφερε το μοιραίο χτύπημα. Λιγότερο από ένα μήνα μετά, 10 Φεβρουαρίου 1794, ενώ ανάρρωνε στη φυλακή, μαχαίρωσε τον εαυτό του και πάλι και υπέκυψε στα τραύματα. Ήταν 41 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μίλερ ξεχώρισε και για την αρθρογραφία του σε αμερικανικές εφημερίδες και περιοδικά, όπου εξέφρασε την άποψή του για κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά ζητήματα, όπως για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και την κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, τη λογοκρισία και τη φυλάκιση καλλιτεχνών, ενώ πιο πρόσφατα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σε ένα από τα ταξίδια του, το 1985, πήγε στην Κωνσταντινούπολη με τον Χάρολντ Πίντερ, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων που είχαν πληγεί από το δικτατορικό καθεστώς.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_159.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου