Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Απανωτά τα χτυπήματα στο εισόδημα, μονόδρομος η συλλογική πάλη για να σταθούν όρθιοι


 
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
 
Συνέντευξη με τον Θ. Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της ΟΒΣΑ, με αφορμή τις νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
 
Η πρόσφατη αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, με βάση τον πληθωρισμό εφαρμόζοντας τον σχετικό αντιασφαλιστικό νόμο, είναι ένα ακόμα χτύπημα στους μικρούς ΕΒΕ που βιώνουν την ανασφάλεια, τα χρέη, τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους ομίλους, την επίθεση στο εισόδημά τους με ευθύνη της κυβέρνησης.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων αλλά και για τον μόνο δρόμο που έχουν για να σταθούν όρθιοι, το κάλεσμα της ΟΒΣΑ για οργάνωση της πάλης και διεκδίκηση.

* * *

-- Η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ κατά 9,6% για φέτος, ενώ ανάλογη αύξηση αναμένεται με βάση τον σχετικό νόμο και το 2024. Τι σημαίνει μια τέτοια επιβάρυνση;

-- Αποτελεί πρόκληση το νέο χαράτσι που επιβάλλει στους επαγγελματίες η κυβέρνηση. Οι αυξήσεις αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις εισφορές στην Υγεία των επαγγελματιών. Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για απόφαση που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τις εισφορές των επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, παρουσιάζοντας τις αυξήσεις σαν μικρότερες από αυτές που προβλέπονταν, ζητάει να της πούμε κι ευχαριστώ. Ενώ χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, με εισφορές χαμηλότερες απ' αυτές των μισθωτών, επομένως αυτοί ευθύνονται που παίρνουν χαμηλές συντάξεις. Κάνει πως δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών «επέλεξε» τη χαμηλότερη κλάση γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει παραπάνω εισφορά. Κουνάει το δάχτυλο στους επαγγελματίες ενώ οι πολιτικές αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες για την κατρακύλα του δημόσιου συστήματος Υγείας, για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Το παραπάνω δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο, αλλά προστίθεται στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στη φορολογία, στο πρόβλημα των χρεών κ.λπ. Τι κατάσταση αντιμετωπίζετε;

-- Για ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων η κατάσταση είναι οριακή. Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα εξανεμίζει το εισόδημα. Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που λόγω χρεών βρίσκονται στις μαύρες λίστες των «κορακιών» και οι πλειστηριασμοί απειλούν πρώτη κατοικία, μαγαζιά και εργαλεία. Αντί να διαγράψει χρέη, μας βάζει ρυθμίσεις με αυξημένα επιτόκια και μας απειλεί με πλειστηριασμούς σε περίπτωση που δεν «προσαρμοστούμε». Ολα αυτά ενώ συνεχίζεται η φοροληστεία δεκαετιών στο εισόδημα των μικρών επαγγελματιών με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημά μας για αφορολόγητο όριο.

Δυστυχώς όμως ούτε η κατάσταση από εδώ και μπρος φαίνεται να βελτιώνεται. Η κυβέρνηση είναι γαλαντόμα μόνο στην ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ζεστό χρήμα στους μεγάλους ενώ για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους η κυβέρνηση λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία το πάγωμα των εισφορών, το αφορολόγητο όριο.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έρχονται και οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων. Πολλοί επαγγελματίες που είχαν πάρει επαγγελματικά ή στεγαστικά δάνεια στο παρελθόν, τώρα επιβαρύνονται με 2-3 δόσεις παραπάνω τον χρόνο. Ενα σημαντικό μέρος αυτών των επαγγελματιών δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες υποχρεώσεις και θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ακινήτων που «βγαίνουν» σε πλειστηριασμό ανήκει σε μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

-- Ειδικά για τους ΕΒΕ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν έντονο το πρόβλημα του κόστους παραγωγής και Ενέργειας. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

-- Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 45% των μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τα διάφορα pass δεν φτάσανε ούτε για «ζήτω». Οι μικρές και κυρίως βιοτεχνικές, ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεν αντέχουν αυτό το υπέρογκο κόστος της Ενέργειας και κλείνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μικρά αρτοποιεία, που πάνω από 260 έχουν κλείσει τον τελευταίο χρόνο πανελλαδικά και άλλο ένα 15% είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο.

Μας λένε να κάνουμε «υπομονή», ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γιατί η λεγόμενη ενεργειακή ακρίβεια είναι «εξωγενής». Κοροϊδία. Γεννήθηκε από τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για τα ενεργειακά τους συμφέροντα. Ενισχύθηκε από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, από τον πόλεμο και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία. Γιγαντώθηκε από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που έφεραν την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρησιμοποίηση του πανάκριβου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ολα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με μια πολιτική που έχει την υπογραφή όλων όσοι υποκλίνονται, ανεξαρτήτως χρώματος, στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», που μόνο πράσινη δεν είναι τελικά.

-- Από την κυβέρνηση αλλά και άλλα κόμματα δίνονται - και ενόψει εκλογών - νέες υποσχέσεις «σωτηρίας» για δάνεια, χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, μέτρα στήριξης κ.ά. Τελικά ποιους αφορούν όλα αυτά τα «πακέτα»;

-- Το πού πάνε τα πακέτα αποδεικνύεται περίτρανα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα δίνουν όλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 15,3 δισ. μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εφοπλιστές είχαν την «ευχαρίστηση» να αυξήσουν το φιλοδώρημα της «εθελοντικής φορολογίας» που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ., που δεν αντιστοιχεί ούτε σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο τους.

Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τη δανειοδότηση. Οσοι έχουν πάρει κάποιο δάνειο, αυτό έχει τελικά μετατραπεί σε θηλιά γύρω από τον λαιμό τους.

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης, τα επιδόματα, αυτά εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό και είναι σταγόνα στον ωκεανό των χρεών των μικρών.

-- Και πώς καλείτε τους ΕΒΕ να απαντήσουν;

-- Τους καλούμε να μη δεχτούν τη μίζερη ζωή που τους ετοιμάζουν. Να αρνηθούν να μείνουν θεατές, άβουλοι και φοβισμένοι. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους κλάδους τους, στις Ενώσεις, στις γειτονιές τους, να παλέψουμε μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, την εργατική τάξη και τα σωματεία της.

Να μη δεχτούν την εντατικοποίηση της εργασίας που τους υποχρεώνει να δουλεύουν όλη μέρα, σχεδόν κάθε μέρα, για να μπορέσουν να καλύψουν τελικά μόνο μέρος των αναγκών τους. Τους καλούμε να σταθούν με αποφασιστικότητα ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους, που γίνονται για τα κέρδη μιας χούφτας εταιρειών, με τίμημα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και εκατομμύρια κατατρεγμένους.

Μόνη λύση απέναντι στη ζούγκλα της αγοράς που προσπαθούν οι μικροεπιχειρήσεις να επιβιώσουν, στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους που είναι άνισος, στις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνε όλες οι κυβερνήσεις, είναι ο ανυποχώρητος, διαρκής, συλλογικός αγώνας. Αυτό αποδεικνύουν και οι δεκάδες αναστολές πλειστηριασμών που έχουν πετύχει τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες εργατών και επαγγελματιών, το τελευταίο διάστημα.

Στην Αττική έχουμε την Ομοσπονδία μας, την ΟΒΣΑ, που μαζί με δεκάδες αγωνιστικά σωματεία επαγγελματιών και Ενώσεις πρωτοστατούν για να μπει φρένο στην επιδείνωση της ζωής και της δουλειάς των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όποιον κλάδο και αν ανήκουν να αγωνιστούν για τη ζωή, για το εισόδημα, για τις ανάγκες των οικογενειών τους. Αγώνας με υπομονή και επιμονή κυρίως με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία. Τους καλούμε να συμβάλουν για να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Καμία αύξηση των εισφορών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων

Με αφορμή τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ΟΒΣΑ, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων επαναφέρουν τις διεκδικήσεις τους για την Κοινωνική Ασφάλιση:

  • Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο ασφαλιστέο εισόδημα.
  • Κατώτατη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, π.χ. στα 650 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
  • Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου