Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Κραυγή αγωνίας για τους εγκλωβισμένους και τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων


 Εναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης δίνουν τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων και των αστέγων σε Τουρκία και Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φλεβάρη, με στήριγμά τους την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει, τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών, αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με τη «γύμνια» του αστικού κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τη σωτηρία του λαού, αλλά και με το δολοφονικό ευρωατλαντικό εμπάργκο στην περίπτωση της Συρίας.

Συνεχώς ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, καθώς σε χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία, ενώ λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες για όσους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέσα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το βράδυ της Τετάρτης, οι νεκροί στις δύο χώρες είχαν ξεπεράσει τις 12.000.

Στην Τουρκία, οι αρχές ανακοίνωσαν χτες βράδυ ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 9.057 άνθρωποι και οι τραυματίες φτάνουν τους 53.000 ανθρώπους.

Στη Συρία, οι νεκροί έφταναν τους 3.000, με 1.260 από αυτούς να έχουν ανακοινωθεί στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και άλλους 1.740 να έχουν εντοπιστεί σε περιοχές που ελέγχουν αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Η αντίθεση ανάμεσα στη λαϊκή αλληλεγγύη και στη «γύμνια» του αστικού κράτους

Στην Τουρκία, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι και άστεγοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν διασφαλίσει ούτε τη στοιχειώδη βοήθεια: Ενα προφυλαγμένο μέρος για να κοιμηθούν, φάρμακα και περίθαλψη για τα τραύματά τους αλλά και για χρόνιες ασθένειες. Εγκλωβισμένοι χαροπαλεύουν στα συντρίμμια, σε συνθήκες έντονου ψύχους, με τα σωστικά συνεργεία να μην αρκούν για να φτάσουν στις ισοπεδωμένες συνοικίες, ενώ πολλές περιοχές μένουν ακόμα αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, χωρίς καύσιμα και δρόμους για να τις προσεγγίσει κάποιος...

Κι ενώ από τη μια πλευρά αναδεικνύεται η δύναμη της έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης στους πληγέντες, από όλες τις γωνιές της χώρας, με πολύμορφες πρωτοβουλίες βοήθειας, από την άλλη αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η «γύμνια» που δείχνει ο αστικός κρατικός μηχανισμός σε τόσο κρίσιμες για τη διάσωση του λαού στιγμές.

Οι καταγγελίες συλλογικών φορέων είναι αποκαλυπτικές: Η δόμηση στα αστικά κέντρα που επλήγησαν είναι τόσο πυκνή που, εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικά πάρκων, δεν υπάρχουν ανοιχτοί χώροι για να φιλοξενηθούν οι πληγέντες μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια.

Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις του ΚΚ Τουρκίας, ακόμα και στις περιοχές που καταφέρνουν να φτάσουν δυνάμεις του στρατού, αυτές βοηθούν κυρίως τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντίστοιχο των έκτακτων συνθηκών, για παράδειγμα για την ανέγερση νοσοκομείων, εστιατορίων, οικισμών με σκηνές, την ώρα που είναι εκατομμύρια οι σεισμόπληκτοι. Σημειωτέον ότι μιλάμε για τις κατά τ' άλλα πανίσχυρες τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, «καμάρι» της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και του ΝΑΤΟ, ικανότατες να πραγματοποιούν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες...

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για «απόλυτη κρίση και χάος»...

Αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε χτες η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας (KESK), στην οποία ανήκουν και οργανώσεις υγειονομικών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι υπάρχουν «πόλεις και περιοχές που έμειναν χωρίς διασώστες και πρώτες βοήθειες για περισσότερες από 10 ώρες (...) υπάρχουν πόλεις και συνοικίες χωρίς σκηνές, χωρίς ενεργά συσσίτια»...

Οι εκπρόσωποι της KESΚ έκαναν λόγο για «απόλυτη κρίση και χάος» που επικράτησε σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως την άμεση άφιξη σωστικών συνεργείων και άλλων διαθέσιμων ειδικοτήτων στις περιοχές, τον κατάλληλο συντονισμό των εθελοντών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να προχωρά και η πολύτιμη αντικατάσταση όσων ήδη επιχειρούν στις ισοπεδωμένες περιοχές. «Οι σημερινές ομάδες έρευνας και διάσωσης και οι πρώτοι που έχουν φτάσει εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί και πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ενδεικτικά ότι μονάδες διασωστών μεταφέρονται σε περιοχές με αποστολές χωριστές από όσες μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους (!).

Σε τμήματα των Αντιγιαμάν, Ελμπιστάν, Πατζαρτζίκ, Ισκεντερούν, Γκιουλμπάσι, Χατάι, Σαμαντάγκ δεν έχει φτάσει ακόμα σωστικό συνεργείο...

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των αρχών που «ζητούν από τους πολίτες να πάνε σε σημεία συγκέντρωσης», τονίζουν: «Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημείο συγκέντρωσης. Η σημερινή πολιτική χωροταξίας και δόμησης των πόλεων δεν έχει ακόμη αφήσει κανένα διαθέσιμο σημείο συγκέντρωσης. Πόσα πάρκα έμειναν διαθέσιμα;».

Και η Ομοσπονδία καταγγέλλει: «Οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περνούν τις νύχτες τους έξω και να προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιά στις γειτονιές των κατεστραμμένων κτιρίων. Η απληστία των εργολάβων και ο μοναδικός στόχος τους να βγάλουν περισσότερα χρήματα και κέρδη κόστισαν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας».

Τονίζουν επίσης ότι οι σεισμόπληκτοι «δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με εξουσιοδοτημένα γραφεία κρίσεων ή αξιωματούχους σε αυτές τις πόλεις...».

«Ενότητα» ζητά ο Ερντογάν και κάνει λόγο για «προβοκάτορες»...

Επιχειρώντας να συσκοτίσει τις ευθύνες, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν επισκέφτηκε χτες πληγείσες περιοχές μιλώντας για «κάποια προβλήματα» που αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός τις πρώτες μέρες, αλλά ισχυρίστηκε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». «Είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε με θράσος, ζητώντας από τον λαό να αγνοεί τους «προβοκάτορες», όπως είπε, που κάνουν κριτική στον κρατικό μηχανισμό...

Παράλληλα, αυξάνονται οι καταγγελίες για κυβερνητικές «παρεμβάσεις» στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από απανωτές αναρτήσεις που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει ότι «την τρίτη μέρα του σεισμού, η πρόσβαση σε ορισμένα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο Twitter, αποκλείστηκε» και καλεί σε αξιοποίηση νέων καναλιών επικοινωνίας, «ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και απαγόρευση της κυβέρνησης».

Ολα αυτά ενώ χτες το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως τελικά ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν, για την οποία μια μέρα πριν, το υπουργείο Αμυνας είχε ενημερώσει ότι κατασβέστηκε.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσαν χτες ότι ΕΕ και σουηδική προεδρία θα διοργανώσουν Διάσκεψη Δωρητών για τους σεισμόπληκτους, τον Μάρτη, στις Βρυξέλλες, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.

Σημειωτέον ότι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του - για πρώτη φορά μετά το 1999 - μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Στη σχετική ανακοίνωση έγινε λόγος για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό» αλλά και «χαμηλό όγκο των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών».

Πολιτικοί ζητούν την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Συρία: Εκκλήσεις για βοήθεια και άρση των φονικών δυτικών κυρώσεων

Στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο δίκτυο «al-Mayadeen», τόνισε ότι η καταστροφή επιτείνεται από τις δυτικές κυρώσεις.

Απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ, στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να δώσουν χέρι βοηθείας στις προσπάθειες της Συρίας να αντεπεξέλθει σε αυτήν την καταστροφή.

Την άμεση άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας απαίτησε χτες και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, επισημαίνοντας και τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου και τις επιθέσεις από τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Πάντως, το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία, παρακάμπτοντας τη συριακή κυβέρνηση, έχει κλείσει, λόγω καταστροφής μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου και των δύο χωρών.

Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα χθες τη βοήθεια του μηχανισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου δωρητών για τους σεισμόπληκτους Συρίας και Τουρκίας, αλλά και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από αυτά, τα 3,5 εκατ. ευρώ θα είναι για τη Συρία.

Στο μεταξύ η οργάνωση «Λευκά Κράνη», που συγκροτήθηκε από πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και αποτελεί το δεξί χέρι των τζιχαντιστών, καπηλεύεται τον πόνο και την καταστροφή. Επιχειρεί έτσι, εν μέσω της καταστροφής, να νομιμοποιηθεί ως «επίσημος δίαυλος» αρωγής στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως π.χ. η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η Μελίντα Γιανγκ, ανώτερη σύμβουλος της UNICEF αρμόδια για τη Συρία, μιλώντας χτες στο BBC αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της εμπόλεμης χώρας. Επεσήμανε το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο (που είχε καταπονηθεί και υποστεί ζημιές ήδη από τον 12ετή πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση) και τη σημαντική βλάβη στα βασικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, που εντείνουν εδώ και χρόνια τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασής τους στη Συρία, ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με ΜΚΟ στη Συρία για βοήθεια στα θύματα του σεισμού.

«Στη Συρία έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι «ανθρωπιστικοί εταίροι», επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Προηγουμένως ο Στίβεν Αλεν, αρμόδιος για τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας (USAID), διαβεβαίωνε από την Αγκυρα ότι «όλες μας οι ανθρωπιστικές προσπάθειες κατευθύνονται επί του παρόντος στη βορειοδυτική Συρία».

  • Ταμείο αρωγής για τους σεισμόπληκτους δημιουργεί η πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Αθήνα, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων. Οι δωρεές θα γίνονται δεκτές στη συριακή πρεσβεία.
ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!
«Στο πόδι» εργατικά σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα για την οργάνωση της αλληλεγγύης

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ και για εθελοντική αιμοδοσία

Ενα συγκλονιστικό κύμα ταξικής αλληλεγγύης αγκαλιάζει αυτές τις μέρες τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Συρίας, με τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της χώρας μας να εκφράζουν τα γνήσια αισθήματα συμπαράστασης που νιώθουν οι εργαζόμενοι.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες σωματεία έδωσαν το σύνθημα, κρατώντας τα συνδικάτα ανοιχτά για να προσφέρει ο λαός από το υστέρημά του όσα μπορεί ώστε να ανακουφιστούν, έστω και στο ελάχιστο, οι δοκιμαζόμενοι σεισμόπληκτοι.

Μια προσπάθεια που βρήκε απέναντί της το ίδιο το κράτος και την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να στηρίζει το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο στη Συρία, βάζοντας έτσι εμπόδια και στην έκφραση της αλληλεγγύης στον λαό της.

Σε απάντηση, μέρα με τη μέρα ο αριθμός των εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ μεγαλώνει, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν οι πρώτες αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ και σε εθελοντική αιμοδοσία

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον λαό της Αθήνας σε μαζική εθελοντική αιμοδοσία για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας - Συρίας, τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) από 10.30 π.μ. μέχρι 5 μ.μ.

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών στην Αττική

Αθήνα:

-- Γραφεία ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, τηλ. 2103833786), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Γραφεία ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος), καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ. και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 2103827122), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», σήμερα και αύριο, 12.30 μ.μ. - 1.30 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου.

Πειραιάς: Εργατικό Κέντρο (Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 2104100830), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ.

Λαύριο: Εργατικό Κέντρο (Δανουκάρα 7, τηλ. 2292025328), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ.

Ελευσίνα: Στα γραφεία της Ενωσης ΕΒΕ (Ιάκχου 4), σήμερα Πέμπτη, 1 μ.μ. - 3 μ.μ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν μια σειρά από σωματεία από την Αττική, στα γραφεία τους και στους τόπους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη, συλλογή ειδών πραγματοποιείται ως εξής: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2), Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Από το ΣΕΤΗΠ, μέχρι και αύριο Παρασκευή στα γραφεία του, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Πέμπτη και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης στο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32, 5ος όροφος). Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, στα τηλ. 2310237694, 6932964486 και 6945513280. Από την ΕΝΙΘ, Τετάρτη και Πέμπτη 3 μ.μ. - 7 μ.μ., στα γραφεία της (Προξένου Κορομηλά 51, 5ος όροφος). Από την Ενωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς μέχρι αύριο, 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ., Τραπεζούντος & Κυριακίδου. Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Πυλαίας - Χορτιάτη συγκεντρώνει υλικά εως και τις 13/2 σε κάθε σχολείο. Από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ: Ανατολικά: Σήμερα Πέμπτη 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Δυτικά: Αγ. Δημητρίου 37, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Κέντρο: Πλατεία Αριστοτέλους 24Α 1ος όροφος, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Τούμπας: Στο Πολιτιστικό Κέντρο, Τετάρτη και Πέμπτη 10 π.μ. - 12 μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ. Ε' Δημοτικής Κοινότητας (Μυκηνών 17), Τετάρτη 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ..

Αφίσα του ΠΑΜΕ στα Ελληνικά, στα Τουρκικά και στα Αραβικά, για την αιμοδοσία
Αφίσα του ΠΑΜΕ στα Ελληνικά, στα Τουρκικά και στα Αραβικά, για την αιμοδοσία
Στην Πάτρα στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. Στα Ιωάννινα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στη Λάρισα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 μ.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

Στη μεγάλη λίστα που φιλοξενήσαμε χθες στον «Ριζοσπάστη», με τα σημεία σε όλη τη χώρα όπου οι εργαζόμενοι μπορούν προσφέρουν τη βοήθειά τους, προστίθενται:

Αλιβέρι: Στο Εργατικό Κέντρο (25ης Μαρτίου), Τρίτη και Πέμπτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Αρτα: Στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 μ.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ.

Ιστιαία: Στο Στέκι Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας»), Δευτέρα και Τετάρτη 6 μ.μ. - 7 μ.μ.

Καβάλα: Στο περίπτερο των «Πετρελαίων Καβάλας», στην κεντρική πλατεία, Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.

Κέρκυρα: Στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Λευκάδα: Στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Μαντούδι: Στο Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου.

Χαλκίδα: Στο Εργατικό Κέντρο (Μ. Φριζή 10), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.


Εθελοντική αιμοδοσία από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα - Οι λαοί δεν είναι μόνοι

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία της Αθήνας και του Πειραιά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που δοκιμάζονται από την ανείπωτη τραγωδία.

Καλεί σε μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία για να συγκεντρωθεί αίμα για τα αδέλφια μας στην Τουρκία και τη Συρία επιδιώκοντας να καλυφτεί ένα μέρος από τις τεράστιες ανάγκες των χιλιάδων τραυματιών, για να σωθούν ζωές απλών ανθρώπων, μικρών παιδιών που μας χρειάζονται δίπλα τους.

Σημειώνει ότι η τεράστια καταστροφή από τον φονικό σεισμό που μας έχει συγκλονίσει κάνει αναγκαία την προσφορά και την βοήθεια προς τους γείτονές μας, με ό,τι έχει ο καθένας διαθέσιμο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στα εξής νοσοκομεία:

-- «Ευαγγελισμός»: Σάββατο 11 Φλεβάρη, 9 π.μ. - 2 μ.μ.

-- «Αττικόν»: Κυριακή 12 Φλεβάρη, 9 π.μ. - 4 μ.μ.

-- «Γεννηματάς»: Κυριακή 12 Φλεβάρη, 9 π.μ. - 2 μ.μ.

-- ΚΑΤ: Δευτέρα 13 Φλεβάρη, 12 μ. - 4 μ.μ.

Οσοι προσέρχονται για την εθελοντική αιμοδοσία να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που είναι το 12747.

Συγκινητική η ανταπόκριση των νοσοκομειακών γιατρών

Αιτούνται να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές

«Η ανταπόκριση των συναδέλφων γιατρών στο κάλεσμα που απηύθυνε από την πρώτη στιγμή η ΟΕΝΓΕ για την αποστολή ομάδας γιατρών στους σεισμοπαθείς στην Τουρκία και τη Συρία είναι συγκινητική» σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών για τη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναμένονται από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση και τις υποδομές.

Η ΟΕΝΓΕ για μία ακόμη φορά εκφράζει τη θλίψη της για τα θύματα και την οργή της «για αυτούς που αφήνουν τους λαούς απροστάτευτους απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και αβοήθητους την ώρα της ανάγκης».

Και απαιτεί:

  • Να αρθεί άμεσα το δολοφονικό εμπάργκο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που συνεχίζεται ακόμα και τώρα σε βάρος του συριακού λαού που θρηνεί για τους χιλιάδες νεκρούς του και δίνει τη μάχη στα χαλάσματα του καταστροφικού σεισμού αβοήθητος.
  • Να αρθούν άμεσα όλα τα εμπόδια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Υγείας να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά εμπόδια για την αποστολή του αίματος που συλλέγεται από τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς. Σε όσους γιατρούς συμμετάσχουν στην αποστολή να χορηγηθεί ειδική άδεια που δεν θα προσμετρηθεί σαν κανονική αλλά και όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Ο χρόνος συμμετοχής στην αποστολή των ειδικευόμενων γιατρών να προσμετρηθεί ως χρόνος ειδικότητας.

Δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας... »

 Το θαύμα του κέρδους...

Σεισμός στην Τουρκία καιν την Συρία

Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου

 Αλληλεγγύη στους λαούς Τουρκίας-Συρίας - ΣΤΟΠ στα δολοφονικά εμπάργκο

 Εκατόμβη νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

1 σχόλιο:

  1. Αυτές τις δύσκολες ώρες για τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, η σκέψη μου και η καρδιά μου είναι μαζί τους.

    Συμπαραστέκομαι κι εγώ μαζί με όλο τον υπόλοιπο λαό στον τούρκικο και συριακό λαό που ζουν στιγμές αγωνίας, ανασφάλειας, αδιέξοδο και θρηνούν δικούς τους ανθρώπους.

    Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε οι λαοί να είναι οι μόνιμα χαμένοι στον πόλεμο, στην πανδημία και τώρα στον σεισμό.

    Μέσα στο δράμα που ζουν χρόνια έχει τραβήξει τη συμπόνια, την αλληλεγγύη μας παγκοσμίως, ενώ γιγαντώνει η αγανάκτηση όλων μας.

    Ενώνω τη φωνή μου με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνουν έκκληση ώστε με ευθύνη της ΕΕ να αρθούν αμέσως οι κυρώσεις και το απαράδεκτο εμπάργκο σε βάρος της Συρίας.

    Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας.

    Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα.

    Οι λαοί δεν είναι μόνοι. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!
    Κωνσταντίνα Κούνεβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου