Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 09/02/1824

Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη, για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών. 

Έτσι άρχισαν όλα....

09/02/1857

Πεθαίνει ο Διονύσιος Σολωμός. 

Διονύσιος Σολωμός

09/02/1881

Πέθανε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

09/02/1908

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.

Κυκλοφορεί, το πρώτο φύλλο του «Ριζοσπάστης»

ΤοΑ’ Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών θέτει τον «Ριζοσπάστη» εκτός νόμου

Νόμιμοςο Ριζοσπάστης

09/02/1932

Οι φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ιτζεδίν κάνουν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης 

Οι φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ιτζεδίν, κάνουν απεργία πείνας

ΙΤΖΕΔΙΝ

Τόποι εξορίας

09/02/1934

Υπογράφεται στην Αθήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας το «Σύμφωνο Βαλκανικής Συνεργασίας».

09/02/1939

Το νησί (και η ναυτική βάση) της Μινόρκα παραδίνεται στις δυνάμεις του Φράνκο με τη «διαμεσολάβηση» των Βρετανών, οι οποίοι υποτίθεται πως κρατούσαν ουδέτερη στάση στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (η παράδοση του νησιού έγινε στο βρετανικό πλοίο HMS Devonshire).

09/02/1948

Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν κρυφά 8 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη και βάλλουν με πυροβολικό. 

Κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης

09/02/1949

Εκτελέστηκαν οι: Βλάσσης Αθανάσιος του Ιωάννου ετών 40, εκ Λευκίμμης Κερκύρας, κτηματίας, Κουκούστας Χριστόφορος του Κων/νου ετών 30, εκ Βώκου Χειμάρρας, κάτοικος Κέρκυρας, γεωπόνος και Βλάσσης Θρασύβουλος του Νικολάου, ετών 41 εκ Ποταμίου Λευκίμμης Κερκύρας».

 Βλάσσης Θανάσης, Θρασύβουλος

09/02/1950

Σε μια περίοδο όπου η σύγκρουση σοσιαλισμού - ιμπεριαλισμού οξύνεται ο γερουσιαστής Τζ. Μακ Κάρθι κατηγορεί 205 στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών ότι είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Πρόκειται για την απαρχή του λεγόμενου «μακαρθισμού».

Μακαρθισμός

«Οργανα» και θύματα του μακαρθισμού

09/02/1971

Μεγάλος σεισμός, ισχύος 7 Ρίχτερ, πλήττει την περιοχή του Λος Άντζελες, προκαλώντας 65 θανάτους.

09/02/1975

Μεταγωγικό σκάφος της «Λουφτβάφε», που μεταφέρει άνδρες και υλικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης, συντρίβεται στα Λευκά Όρη λίγο πριν από την προσγείωσή του στη Σούδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 43 επιβαίνοντες σ' αυτό.

09/02/1978

Ο Τζίμι Κάρτερ παρεμβαίνει προσωπικά, καθώς η, για 72η μέρα, συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων τείνει να παραλύσει τη χώρα.

Στις 25 του Μάρτη 1978 οι ανθρακωρύχοι πετυχαίνουν μεγάλη νίκη. Τερματίζουν την απεργία τους, που διήρκεσε 110 μέρες, και επιστρέφουν στην εργασία τους έχοντας πετύχει την υπογραφή τριετών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προβλέπουν αύξηση στο μέσο ωρομίσθιό τους κατά 30%.

09/02/1984

Πεθαίνει ο σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ.

Μέλος της Κομσομόλ από το 1930 και του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1939, διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (27/4/1973-9/2/1984) και ΓΓ του Κόμματος (12/11/1982-9/2/1984) μετά τον Λ. Μπρέζνιεφ. Στη θέση του ΓΓ τον διαδέχτηκε ο Κ. Τσερνιένκο.

09/02/1996

Πέθανε η θρυλική Ντιριντάουα.

09/02/2005

Αρχίζει τις εργασίες του το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Κεντρικό ζήτημα του Συνεδρίου ήταν η εξέταση της πορείας του από την ανασυγκρότηση στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίησή του.

Το συνέδριο πήρε δύο αποφάσεις, η πρώτη «Πολιτική απόφαση για τα καθήκοντα του ΚΚΕ μέχρι το 18ο Συνέδριο» και η απόφαση «Για την κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα».

 Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

3 σχόλια:

  1. Η απεργία των Αμερικανών ανθρακωρύχων ήταν η μεγαλύτερη στα χρονικά του κλάδου από άποψη διάρκειας, μαζικότητας, μαχητικότητας και επιπτώσεων. Αρχισε στις 5 Δεκέμβρη του 1977 από την Ενωση Ανθρακωρύχων των ΗΠΑ. Οι ανθρακωρύχοι εξεγείρονται αρνούμενοι να δεχτούν τρεις όρους στις νέες συμβάσεις εργασίας που προτείνουν οι εργοδότες. Ο πρώτος είναι η μείωση των επιδομάτων ανθυγιεινού επαγγέλματος σε μια κατηγορία εργαζομένων όπου οι πιθανότητες αναπηρίας ή χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων είναι εξαιρετικά υψηλές. Δεύτερος όρος, που αντιμετωπίζεται με καχυποψία, είναι η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας. Τρίτος όρος, τα χρηματικά πρόστιμα που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία για τις «αδικαιολόγητες» απουσίες εργαζομένων κατά τη διάρκεια των απεργιών.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_350.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Είμαι ευχαριστημένη που μπόρεσα να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία που πιστεύουμε εμείς, την πραγματική. Είμαι περήφανη που κάτι πρόσφερα σ’ αυτό τον αγώνα”, έλεγε η Καίτη Οικονόμου η “θρυλική” στον κόσμο του θεάτρου, των θεατρόφιλων και της Εθνικής Αντίστασης Ντιριντάουα, όπως ήταν γνωστή, στην πρώτη, μετά τη μακρόχρονη απουσία της από τη σκηνή, συνέντευξή της στο “Ρ”, τον Απρίλη του 1988.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_382.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9 Φεβρουαρίου 2007, πεθαίνει ο Alejandro Finisterre, Ισπανός αναρχικός ποιητής,απο τους εφευρέτες του "επιτραπέζιου ποδοσφαίρου"που δημιούργησε όταν,17 χρονών,έμεινε ανάπηρος απο βομβαρδισμούς στον Ισπανικό εμφύλιο.
    Γεννήθηκε στην Γαλικία το 1919. Παιδί δεκαμελούς οικογένειας (ο πατέρας του δούλευε τηλεγραφητής) έφυγε στα 15 του για την Μαδρίτη για να σπουδάσει. Η οικογένεια του χρεοκόπησε και άρχισε να δουλεύει στις οικοδομές και σε άλλα επαγγέλματα για να ζήσει.
    Ο Ισπανικός εμφύλιος τον βρήκε να μοιράζει ένα περιοδικό του δρόμου που έγραφε ο ίδιος. Τον Νοέμβριο του 1936,ένας βομβαρδισμός της Μαδρίτης απο τους φασίστες του Φράνκο τον έθαψε κάτω απο ερείπια.Επέζησε αλλά με σοβαρή αναπηρία στο πόδι. Ήταν τότε 17 χρονών.
    Στο νοσοκομείο, βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα ανάπηρα παιδιά που έβλεπαν-όπως και αυτός-ότι σε όλη την ζωή που είχαν μπροστά τους δεν θα μπορούσαν να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο. Έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για να μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα.
    Μια εκδοχή του παιχνιδιού υπήρχε ήδη, όμως Finisterre ανέπτυξε τις φιγούρες με τις οποίες είναι σήμερα γνωστό σε όλο τον κόσμο. Κάταφερε να τις δημιουργήσει με την βοήθεια ενός ξυλουργού. Κατοχύρωσε την πατέντα στην Βαρκελώνη το 1937, όμως η επικράτηση των φασιστών του Φράνκο τον οδήγησε στην εξορία, αρχικά στο Παρίσι και στην συνέχεια σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
    Πολλά χρόνια μετά την δημιουργία του "επιτραπέζιου ποδοσφαίρου" έβγαλε κάποια χρήματα, στην Γουατεμάλα. Όμως, λίγο μετά, ένα πραξικόπημα τον οδήγησε σε νέα εξορία, στο Μεξικό.
    Έγραψε πολλά βιβλία με ποίηση και διήγηματα. Επέστρεψε στην Ισπανία μετά απο δεκαετίες (όταν πέθανε ο Φράνκο) και συνέχισε την συγγραφική του δραστηριότητα. Πέθανε 9 Φεβρουαρίου 2007, σε ηλικία 88 ετών.
    Το "επιτραπέζιο ποδόσφαιρο" συνεχίζει την πορεία του, μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου