Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Ατελείωτο δράμα ζουν εκατομμύρια σεισμόπληκτοι


Αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, φτάνοντας τις 23.766 στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κοτσά ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 20.213 νεκροί και 80.052 τραυματίες.

Περισσότεροι από 3.553 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία, 2.166 στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση και 1.387 σε αυτές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Στην Τουρκία, οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες, δεδομένου ότι έχουν συμπληρωθεί ήδη πάνω από 100 ώρες από τους σεισμούς.

Σημειώνεται πως πάνω από το 90% των διασωθέντων εντοπίζονται και ανασύρονται μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που θα χτυπήσει ο εγκέλαδος. Αυτό το χρονικό διάστημα ωστόσο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως από τις καιρικές συνθήκες ή τη συχνότητα των μετασεισμών.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της.

Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις τεράστιες ευθύνες μεγαλοκατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

Επίσης, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου, που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Τουρκία, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος Ρόνεσανς, το οποίο αποτελείτο από 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του Παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

Εκτιμήσεις για πάνω από 5 εκατ. αστέγους στη Συρία

Πηγή: Associated Press

Στη Συρία, μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις, κυοφορείται μία νέα μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς βασικές υποδομές είναι κατεστραμμένες και η διεθνής βοήθεια ακόμη αναμένεται...

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα πως έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. «Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να βρεθούν χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σεισμού», δήλωσε ο Σιβάνκα Νταναπάλα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

Σήμερα εξάλλου, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι ομάδες της αντιπολίτευσης, ακυρώνοντας έτσι και έτσι τις τελευταίες δικαιολογίες των ιμπεριαλιστών για τα δήθεν εμπόδια στην παροχή βοήθεια στον πολύπαθο λαό.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Sana, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται».

Πηγή: Associated Press

Άλλωστε η υποκρισία των ιμπεριαλιστικών κρατών είχε ξεσκεπαστεί από τους ίδιους τους «συμμάχους» τους στη Συρία, δηλαδή των λεγόμενων αντικαθεστωτικών.

Ο επικεφαλής των περιβόητων «Λευκών Κρανών», κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν παρείχαν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τους σεισμούς της Δευτέρας.

Ο Ράεντ αλ Σάλεχ είπε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ από την Δευτέρα και εξήγησε ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν στη Συρία χθες Πέμπτη ήταν ο τακτικός ανεφοδιασμός της περιοχής, που είχε καθυστερήσει.

Ο Σάλεχ χαρακτήρισε «καταστροφική» την αντίδραση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας».

Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κάνει λόγο για την «ξεχασμένη κρίση» της Συρίας. Ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, είπε ότι «ο κόσμος έχει ξεχάσει τη Συρία». «Ειλικρινά, ο σεισμός επανέφερε την προσοχή, αλλά αυτά τα εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία παλεύουν τώρα εδώ και χρόνια. Αυτό έχει γίνει μια ξεχασμένη κρίση».

 Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί - Συνεχίζεται η μάχη για ανεύρεση επιζώντων

Δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας... »

 Το θαύμα του κέρδους...

Σεισμός στην Τουρκία καιν την Συρία

Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου

 Αλληλεγγύη στους λαούς Τουρκίας-Συρίας - ΣΤΟΠ στα δολοφονικά εμπάργκο

 Εκατόμβη νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

1 σχόλιο:

  1. Μέσα στη γενική μαυρίλα και μια ανάσα αγωνιστικής αισιοδοξίας:
    "Τα φέρνω σε σας γιατί δεν εμπιστεύομαι παπάδες και Δήμους", μου είπε σήμερα ο Νικόλας, Ξεφορτώνοντας ένα αμάξι σκεπάσματα, ρούχα, σαπούνια κλπ. για τους ξεκληρισμένους Συρίας-Τουρκίας. Ο Νικόλας ψηφίζει τΣύριζα...
    Ο λόγος σου και η πράξη σου με χόρτασε, Νικόλα, κι όσο για την ψήφο, ...φύλα τη για τους απατεώνες. Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου