Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει πρόγραμμα ΝΔ και απογοήτευση


Ο Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε! Ο ίδιος που έλεγε τις προάλλες ότι «υπάρχουν κοινοί στόχοι» στα προγράμματα όλων των κομμάτων και ότι οι προτάσεις που καταθέτουν προεκλογικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ...«εργαλεία πολιτικής», έδωσε χτες ακόμα περισσότερες «διευκρινίσεις» για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οσα είπε πρέπει να τα ακούσει κάθε προοδευτικός και αριστερός άνθρωπος που ταλαντεύεται πάνω από την κάλπη. Να αποτελέσουν κριτήριο για να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξουν - ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Ρωτήθηκε λοιπόν ο Δραγασάκης για το αν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος από το πρόγραμμά τους και απάντησε: «Το πρόγραμμά μας είναι διαμορφωμένο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Αλλωστε, οι Βρυξέλλες και οι αγορές γνωρίζουν και έχουν επίγνωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πιο συνετές δημοσιονομικά κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η έξοδος από τα μνημόνια, η διαπραγμάτευση η επιτυχής για το χρέος, το απόθεμα ρευστότητας, το γνωστό μαξιλάρι, έχουν τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργού της χώρας, και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως η ΝΔ, παρά τη χαλαρότητα των δημοσιονομικών από τις Βρυξέλλες, δεν μπόρεσε να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα. Αντιθέτως αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας κατά δισεκατομμύρια ευρώ».

* * *

Τι ομολογεί ο Δραγασάκης; Οτι όποιος περιμένει έστω και μια μικρή ανακούφιση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να αλλάξει πλευρό! Το μόνο που εγγυάται η «προοδευτική» διακυβέρνηση είναι το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» και οι «δημοσιονομικές δυνατότητες» της χώρας. Αυτά καθορίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το πρόγραμμα της ΝΔ και αυτά των άλλων κομμάτων! Που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάτι βάλουν στη μια τσέπη του λαού, θα του το πάρουν πολλαπλάσιο από την άλλη.

Ο Δραγασάκης επικαλείται μάλιστα ως ...εχέγγυο τις αντιλαϊκές επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε η πιο «συνεπής δημοσιονομικά»! Το ένιωσε στο πετσί του αυτό ο λαός, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ «αλλάξει βάρδια» με τη ΝΔ, την αντιλαϊκή πολιτική της οποίας «δικαίωσε» εκ των προτέρων. Το ίδιο κάνει και τώρα, προαναγγέλλοντας ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για να πιαστεί ο κοινός στόχος της «επενδυτικής βαθμίδας».

* * *

Μήπως όμως θα πρέπει η ΕΕ και το κεφάλαιο να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να κρατικοποιηθούν οι λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες; Και εδώ ο Δραγασάκης είναι καθησυχαστικός. Οπως εξηγεί στην απάντησή του, «είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, οι τράπεζες υπόκεινται στο ευρωπαϊκό εποπτικό σύστημα και στους αυστηρούς κανόνες του. Αλλο είναι το θέμα. Το θέμα εδώ είναι ότι με χρήματα του ελληνικού λαού, πάνω από 50 δισ., ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Στην Εθνική Τράπεζα το 40% των μετοχών ανήκει στο κράτος και επομένως το ερώτημα είναι απλό: Τι θα κερδίσουμε αν ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι μετοχές και δοθούν σε κάποια funds; Αντιθέτως, υπό δημόσιο έλεγχο μία τράπεζα σαν την Εθνική θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη της οικονομίας και στη μετάβαση στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης το οποίο έχουμε ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, βεβαίως, δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε τον μετασχηματισμό που χρειαζόμαστε χωρίς δημόσιες πολιτικές, φορείς και δομές που θα υλοποιούν αυτήν την πολιτική».

Οσοι λοιπόν νομίζουν ότι με «προοδευτική» κυβέρνηση θα αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, και κυρίως στο ποιους υπηρετεί η λειτουργία του, «πλανώνται πλάνην οικτρά».

* * *

Οι «κρατικές» τράπεζες με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μοιράζουν τζάμπα λεφτά, δεν θα πάψουν να λιγουρεύονται το σπίτι του χρεωμένου, δεν θα σταματήσουν να κυνηγούν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για τους μετόχους τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει το κράτος την πλειοψηφία των μετοχών και ένας από τους σοβαρότερους λόγους είναι για να παρεμβαίνει στη μοιρασιά της «πίτας» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης προϋποθέτει σύναψη δανείων με τις τράπεζες με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους που νιώθουν «ριγμένοι» στη μοιρασιά, και όχι στους εργαζόμενους, που θα συνεχίσουν να μετράνε και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουν τον μήνα, ή τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ, που δεν τολμούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες! Το ίδιο ισχύει και για την «κρατικοποίηση» της ΔΕΗ: Στόχος δεν είναι - και δεν θα μπορούσε να είναι - το φτηνότερο ρεύμα, με ανέγγιχτους τους νόμους της «απελευθερωμένης» αγοράς, αλλά να αποτελέσει η ΔΕΗ «εργαλείο» στον «παραγωγικό μετασχηματισμό» (!), πάντα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων και σε βάρος του λαού. Αλλωστε, «επανακρατικοποιήσεις» μονοπωλίων της Ενέργειας είδαμε και σε άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία), αλλά κι εκεί ο λαός συνεχίζει να πληρώνει ακριβά το ρεύμα.

* * *

Προσοχή λοιπόν! Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για «μικρότερο κακό» και σου βγαίνει πρόγραμμα ΝΔ, «πακέτο» με απογοήτευση. Γιατί τα προγράμματά τους είναι κοινά στα σημαντικά, σε αυτά που θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη ζωή του λαού και της νεολαίας την επόμενη μέρα. Μόνος δρόμος για να κερδίσει ο λαός ανάσες ανακούφισης από την άγρια πολιτική τους είναι να δυναμώσει τη διεκδίκηση, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του, σε σύγκρουση με το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» και τις «δημοσιονομικές δυνατότητες», που καθορίζονται από τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Να δυναμώσει τη δική του φωνή, το μόνο κόμμα που πρωτοστατεί στους καθημερινούς αγώνες για το μεροκάματο, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, το εισόδημα και τη φορολογία των ΕΒΕ, και μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική μιας καλύτερης ζωής, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.


Κ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου