Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Χρήσιμες εκλογικές οδηγίες για την 25η Ιούνη

Παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιούνη. Αφορούν τους ετεροδημότες, τους φαντάρους, τους εκλογείς από το εξωτερικό και τα νέα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία.

Για τους ετεροδημότες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιούνη θα περιλαμβάνουν ως ετεροδημότες όσους έκαναν σχετική αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους μέχρι και τις 30 Απρίλη 2023.

Ωστόσο, όσοι έκαναν τέτοια αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη 2023 θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να απευθυνθούν στον δήμο διαμονής τους και να ελέγξουν ότι η αίτησή τους διεκπεραιώθηκε. Μόνο εάν η αίτηση διεκπεραιώθηκε έγκαιρα από τον δήμο, για να περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης, με τους οποίους θα γίνουν οι εκλογές, θα μπορεί ο ετεροδημότης να ψηφίσει εκεί που δήλωσε, δηλαδή στον τόπο διαμονής του. Διαφορετικά, η αίτηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη γι' αυτές τις εκλογές και ο συγκεκριμένος εκλογέας θα ψηφίζει ΜΟΝΟ στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Εάν η αίτηση του ετεροδημότη διεκπεραιώθηκε έγκαιρα, παραμένει η προϋπόθεση του νόμου ότι για να ψηφίσει όντως ως ετεροδημότης στον δήμο διαμονής του, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 40 ετεροδημοτών από την ίδια εκλογική περιφέρεια, ώστε να συγκροτηθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών.

Αν δεν συγκροτηθεί ειδικό τμήμα ετεροδημοτών που να τον συμπεριλάβει, ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον δήμο της βασικής εγγραφής του.

Γι' αυτό οι ετεροδημότες, ακόμα κι αν η αίτησή τους διεκπεραιώθηκε, θα πρέπει να παρακολουθούν και να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν, στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου («Μάθε Πού Ψηφίζεις»).

Για κάθε πληροφορία και βοήθεια οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν και με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 210.5282.527 και 210.5282.535, ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 μ.μ. με 9 μ.μ.

Για το εξωτερικό

Με βάση τη νέα ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, θα μπορούν να ψηφίσουν ως κάτοικοι εξωτερικού στα τμήματα που θα συγκροτηθούν στις διάφορες χώρες του εξωτερικού όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού έως και τις 17 Μάη.

Οσοι έκαναν αίτηση μετά τις 17 Μάη, ακόμα κι αν την ολοκλήρωσαν επιτυχώς, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να μεταβούν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις 25 Ιούνη.

Οι αιτήσεις αναστολής ή διαγραφής από τους καταλόγους εξωτερικού ήταν δυνατές μέχρι και τις 26 Μάη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν (Ελλάδα ή εξωτερικό), ελέγχοντας τις αιτήσεις τους και την πορεία τους, απευθυνόμενοι και στα τηλέφωνα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ως προς τα τμήματα στις χώρες του εξωτερικού, επειδή διαμορφώνονται νέοι εκλογικοί κατάλογοι είναι πιθανό να προκύψουν και νέα εκλογικά τμήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. επικοινωνίας: 210.2592.111, 210.2592.192, 6957.301.381.

Να διευκολυνθεί η ψήφος όλων των εργαζομένων, φαντάρων, φοιτητών

Το ΚΚΕ διεκδικεί να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση όλων των εκλογέων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, πλοία, τρένα) και επιπλέον να είναι ελεύθερα τα διόδια.

Ιδιαίτερα να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως σε Τουρισμό - Επισιτισμό, με εξασφάλιση αδειών από τους εργοδότες αλλά και δωρεάν εισιτηρίων με ευθύνη του κράτους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται για την ελάχιστη μορφή διευκόλυνσης, αφού η κυβέρνηση είχε απορρίψει τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει έγκαιρα το ΚΚΕ στη Βουλή για να ψηφίζουν οι παραπάνω εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας τους.

Οπωσδήποτε να λυθεί το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των φαντάρων στον τόπο που ψηφίζουν, με τη χορήγηση βέβαια σχετικής άδειας.

Ειδικά μέτρα πρέπει επίσης να ληφθούν για τους χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους, καθώς οι εκλογές στις 25 Ιούνη θα διεξαχθούν εν μέσω της εξεταστικής περιόδου όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Το ΚΚΕ ζητάει να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών, να προσαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής με βάση τον προγραμματισμό κάθε ιδρύματος, όπως επίσης να δοθεί ειδική άδεια για τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, παράταση για την υποβολή εξαμηνιαίων και διπλωματικών εργασιών και αναπροσαρμογή του προγράμματος εργαστηρίων ή ασκήσεων υπαίθρου.

Προμηθευόμαστε τα νέα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της 25ης Ιούνη θα γίνουν με ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με λίστα που διαμορφώνει κάθε πολιτικό κόμμα, και έτσι ανακηρύσσονται από τον Αρειο Πάγο.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ έγκαιρα τα νέα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ από τα εκλογικά κέντρα, τα κιόσκια, τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων σε κάθε περιοχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τα παλιά ψηφοδέλτια, των εκλογών της 21ης Μάη. Αν κάποιος κατά λάθος ψηφίσει με αυτό το ψηφοδέλτιο, θα βγει ΑΚΥΡΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου