Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Καθημερινός ο κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας


Ανεβαίνει η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στο Στενό της Ταιβάν, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα «ατύχημα» ανάμεσα σε πλοία ή αεροσκάφη των δύο χωρών, με δεδομένη την αντιπαράθεση τους για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. 

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες Σάββατο κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι κινήθηκε «με επικίνδυνο τρόπο» γύρω από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στην περιοχή, συνοδεύοντας καναδικό πλοίο. Το κινεζικό πλοίο «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο αμερικανικό αντιτορπιλικό, υποστήριξαν οι ΗΠΑ.

Ο κινεζικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τη διέλευση των δύο πλοίων από το Στενό, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό.

Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες στην περιοχή, ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Στις 26 Μαΐου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο πιλότος ενός κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους πραγματοποίησε «αδικαιολόγητο, επιθετικό ελιγμό» κοντά σε αμερικανικό αναγνωριστικό το οποίο πετούσε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο απάντησε πως το αμερικανικό αεροσκάφος «εισήλθε σκοπίμως» σε ζώνη εκπαίδευσης της Κίνας «για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης».

Μετά από αυτά τα δύο επεισόδια, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα για τις «ολοένα και πιο επικίνδυνες» ενέργειες του στρατού της στην Ασία.

Η Κίνα αντέτεινε πως οι ΗΠΑ «δημιουργούν σκοπίμως προβλήματα» στο Στενό της Ταϊβάν και «υπονομεύουν κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου