Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Τώρα ΚΚΕ πιο ισχυρό! Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι


Έχουμε λίγες μέρες μέχρι τις νέες εκλογές της 25ης Ιούνη. Εκλογές, που οδηγούμαστε γιατί τα κόμματα του συστήματος που έχουν κοινό πρόγραμμα και θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση από την 21η Μάη, θέλουν να κλέψουν έδρες με το νέο, ακόμα χειρότερο, καλπονοθευτικό σύστημα, εκβιάζοντας ξανά τον λαό για να του αποσπάσουν την ψήφο.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές με 125.000 νέες ψήφους, η ανάδειξή του σε 3ο κόμμα στην Αττική, η εμπιστοσύνη που έδειξαν περισσότεροι νέοι, ιδιαίτερα φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι, ενισχύοντας με την ψήφο τους το ΚΚΕ, είναι τα ελπιδοφόρα μηνύματα του αποτελέσματος των εκλογών μέσα στον κατά τα άλλα αρνητικό συσχετισμό που παραμένει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα κλιμακώσει την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Όλες οι «φωνές» του συστήματος την καλούν να τα «σαρώσει» όλα, αλλά δε μένουν εκεί. Ομολογούν πως χρειάζονται μια «συναινετική και συστημική» αντιπολίτευση για να βάζει πλάτη στην κυβέρνηση και να απορροφά τις λαϊκές αντιδράσεις, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταγωνίζονται ποιο κόμμα μπορεί να παίξει καλύτερα αυτό τον ρόλο. Από κοντά παλιές και «νέες» πολιτικές τσόντες, που έχουν δώσει διαπιστευτήρια αντιδραστικών θέσεων στηρίζοντας τα «θεμέλια» της αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλονται και στηρίζονται ποικιλοτρόπως από διάφορους μηχανισμούς.

Το ζητούμενο, λοιπόν, των νέων εκλογών είναι περισσότερο σαφές: Πόσο περισσότερο θα ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει, στην οποία συναινούν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά και με ειλικρίνεια στον λαό και τη νέα γενιά. Δεν είναι μόνο ότι οι προβλέψεις του επιβεβαιώνονται. Δίνει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση όταν η αδικία και η βαρβαρότητα κατακλύζει τις ζωές μας. Γι' αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το αναγνωρίζουν ως το πιο αξιόπιστο κόμμα.

Ήδη, πριν τις εκλογές, το ΚΚΕ ανέδειξε πως το κοινό πρόγραμμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν τα κόμματα του συστήματος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πως, όταν «προσκυνάς» την καπιταλιστική κερδοφορία και εξαπατάς τον λαό ότι υπάρχει τρόπος να μοιράζεται «δίκαια» ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και κλέβουν οι μέτοχοι των μεγάλων ομίλων, αντικειμενικά εχθρεύεσαι τα συμφέροντα του λαού.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα από όσα συνέβησαν μόνο τις τελευταίες μέρες, λίγο πριν και λίγο μετά τις προηγούμενες εκλογές. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ διαγωνίζονται ποιος μπορεί καλύτερα να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Στις επόμενες σελίδες του «Οδηγητή» αναφέρουμε αρκετά παραδείγματα για το πού κατευθύνονται οι πόροι του συγκεκριμένου Ταμείου, αν αξιοποιούνται για να ικανοποιηθούν λαϊκές ανάγκες και κυρίως σε ποιες μεταρρυθμίσεις είναι δεσμευμένες οι κυβερνήσεις για να εκταμιεύονται χρήματα. Ξεχωρίζει, όμως, το εξής: Πρόσφατα, στην ΕΕ, αποφασίστηκε και έγινε ξεκάθαρο πως τα χρήματα από το συγκριμένο Ταμείο δεν είναι «δανεικά και αγύριστα». Η κάθε χώρα υποχρεούται να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τρόπους αποπληρωμής. Ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι; Να αυξηθούν οι φόροι που πληρώνει ο λαός! Σε αυτό είναι δεσμευμένα όλα τα κόμματα του συστήματος.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ συνεχώς αναπαράγουν πως έχουν την ικανότητα να εξασφαλίσουν μια ανάπτυξη που θα φέρνει περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υψηλότερους μισθούς. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι από αυτή την ανάπτυξη οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν. Το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό που κλήθηκαν να υπογράψουν ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ σε περίπτωση που παραιτηθούν! Αφήνουμε ασχολίαστα τα παραδείγματα από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία. Είναι χώρες, που, όπως και στην Ελλάδα, μειώθηκε ο πραγματικός μισθός (στην Ελλάδα κατά 7,4% με ανάπτυξη 6,5% και στην Ισπανία κατά 5,3%), καταγράφουν τα πιο υψηλά ποσοστά σε εργατικά ατυχήματα, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κ.λπ. Όμως η καμπάνα βαράει δυνατά και από αλλού. Η μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, έχει μπει ήδη σε επιβράδυνση, με τον κίνδυνο νέας οικονομικής κρίσης να είναι προ των πυλών και τη νέα επίθεση σε μισθούς και εισόδημα να ετοιμάζεται. Η ΕΕ, σε έκθεσή της για την Ελλάδα, αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να προκύψει καμία αύξηση μισθών από το «ξεπάγωμα» των τριετιών (πριν τους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ προβλεπόνταν αύξηση του κατώτατου μισθού κάθε τρία χρόνια λόγω προϋπηρεσίας). Άρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ λένε συνειδητά ψέματα.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι δεσμευμένοι στην απάντηση που δίνουν στο ερώτημα: Με τα κέρδη ή με τις ζωές; Ο θάνατος ενός εργάτη στο Πέραμα και ο τραυματισμός άλλων δύο, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας, φέρνει με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις «κοιλάδες των Τεμπών» σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι στο Πέραμα και περιέχει πολυσέλιδη αναφορά στα μέτρα για την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας δεν κηρύχτηκε υποχρεωτική ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ούτε μετέπειτα από αυτή της ΝΔ.

Αυτά και άλλα πολλά που αναφέρουμε στις επόμενες σελίδες του «Οδηγητή» αποτελούν τις δεσμεύσεις και το κοινό πρόγραμμα όλων των κομμάτων του συστήματος.

Το σύστημα χρειάζεται συστημική αντιπολίτευση

Όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την κωμικοτραγική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ποιος από τους δύο μπορεί να γίνει μια «υπεύθυνη» αντιπολίτευση στη ΝΔ και να διαμορφώσει έναν «εναλλακτικό πόλο εξουσίας».

Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τον λαό και τη νεολαία ποιος από τους δύο θα «κολυμπήσει» καλύτερα στον βούρκο της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία. Από το τι έκαναν αυτά τα κόμματα όταν κυβέρνησαν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όταν παρουσιάζουν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα.

Είναι κόμματα που συγκυβέρνησαν με τη «Δεξιά». Το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Μαζί και στη ΓΣΕΕ, σε σωματεία και δήμους, όπως στην Πάτρα, που συνασπίστηκαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ενάντια στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Είναι κόμματα που ψήφισαν και υλοποίησαν εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και μνημόνια. Είναι τα κόμματα που τους δίνουν συγχαρητήρια για την προσφορά τους τα αφεντικά, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι τα κόμματα που στήριξαν δεκάδες νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Μόνοι τους περηφανεύονται ότι σε όλες τις «κρίσιμες στιγμές» έβαλαν πλάτη. Και το λένε αυτό για όταν ο λαός δυνάμωνε την φωνή του στην πανδημία, όταν δεν διάλεγε στρατόπεδο ιμπεριαλιστή με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι αυτοί που με διάφορους τρόπους επιβεβαιώνουν πως θέλουν τον λαό να είναι στο περιθώριο των εξελίξεων. Με τα «ψηφιακά» μέλη-ακολούθους του αρχηγού. Με το να λένε πως οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα και μόνο οι «σωτήρες» μπορούν να δώσουν λύσεις. Για τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ όπου σταθούν και όπου βρεθούν τα στελέχη της ΝΔ λένε πως τα προγράμματα των 3 κομμάτων δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές είναι απολύτως συνθέσιμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ φιγούραρε ως διαθέσιμο για γάμο είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ το μόνο αντίπαλο δέος

Και στο εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται, με το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων του συστήματος, πως ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Δεν περιμέναμε τις εκλογές για να το διαπιστώσουμε αυτό. Ξεχωρίζουμε, όμως, πως και με την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται ένα μεγαλύτερο ρεύμα, αν και ακόμα αδύναμο, αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Τώρα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι για να ενισχυθεί παραπάνω το ΚΚΕ. Να αυξηθούν οι ψήφοι που θα πάρει για να διατηρήσει ή και να αυξήσει τους 26 βουλευτές που εξέλεξε στις προηγούμενες εκλογές. .

Είναι πιο ξεκάθαρο ότι μόνο το ΚΚΕ, οι βουλευτές του και ο ίδιος ο λαός θα βρεθούν την επόμενη μέρα εκεί που τα κοράκια θα θέλουν να πάρουν τα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου. Εκεί που οι εργάτες θα παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και να γυρίζουν ζωντανοί πίσω στα παιδιά τους. Εκεί που οι αγρότες θα παλεύουν για την επιβίωσή τους. Οπουδήποτε η νέα γενιά διεκδικεί να γίνουν πράξη τα όνειρα και οι ανάγκες της. Θα μπαίνει μπροστά για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που ετοιμάζονται στο Αιγαίο.

Είναι πιο ξεκάθαρο ότι μόνο το ΚΚΕ παλεύει για να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός. Γιατί έχει εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού και προσπαθεί να ενώσει και να κλιμακώσει τους αγώνες του εκεί που κρίνονται όλα. Όπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται ο λαός και η νεολαία.

Τώρα, αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να σκορπίσει η ψήφος σε αντιδραστικά «μικρά» κόμματα, διάττοντες αστέρες. Κάθε ψήφος σε κόμματα φαντομάδες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την «παντοδυναμία» της ΝΔ, αλλά αντίθετα αφαιρεί δύναμη από το ΚΚΕ και ενισχύει δυνάμεις που αποδεδειγμένα μπορούν να αξιοποιηθούν στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Όλοι οι μηχανισμοί των κομμάτων και του συστήματος κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού και της νεολαίας. Δεν τους υποτιμάμε. Όμως είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι! Τώρα πρέπει να πείσουμε όλους όσοι ψήφισαν το Κόμμα στις προηγούμενες εκλογές να το ξανακάνουν. Θα χρειαστεί συζήτηση, σχέδιο για να βοηθήσουν και αυτοί στην περαιτέρω ενίσχυση του Κόμματος. Θα χρειαστεί να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο να μη «χαθεί» καμία ψήφος. Με πρακτικά και πολύ συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την οργάνωση της μετακίνησης. Με το να κανονιστούν άδειες εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα και η διεκδίκηση για να τις πάρουν όσοι ήδη δουλεύουν στη σεζόν. Θα χρειαστεί να πείσουμε ακόμα περισσότερους φοιτητές και μαθητές πως στις νέες εκλογές μπορούν να δώσουν πιο δυνατό «χαστούκι» στο σύστημα που ερμηνεύει την ψήφο ή την αποχή τους στις προηγούμενες εκλογές ως στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική. Θα χρειαστεί να πείσουμε όλους αυτούς που μέχρι την τελευταία στιγμή σκεφτόντουσαν να ψηφίσουν το Κόμμα ή το εκτιμούν και δεν το έκαναν για τους δικούς τους λόγους, που τώρα και οι ίδιοι πιθανά καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχουν.

Θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά. Όμως, έγινε ήδη ένα βήμα. Τώρα πάμε για τα επόμενα!

  "Ο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου