Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Κώστας Νικολακόπουλος


Γεννημένος το 1907 στη Ζαχάρω, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Μέλος της Κ.Ε. του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής, υπήρξε επικεφαλής της παράνομης εαμικής Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής, που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη ενός γιγάντιου δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος.
Η νικηφόρα απεργία των δημοσίων υπαλλήλων τον Απρίλιο 1942 υπήρξε η πρώτη μαζική κινητοποίηση εργαζομένων στην κατεχόμενη Ελλάδα και η πρώτη και μεγαλύτερη απεργία δημοσίων υπαλλήλων στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Χάρη σ' αυτή την απεργία -που καθοδήγησαν συνδικαλιστικά ο Νικολακόπουλος και κομματικά ο Νίκος Πλουμπίδης- εξασφαλίστηκαν τα συσσίτια που κράτησαν στη ζωή τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους.
Ανάλογες κινητοποιήσεις θα ακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος της Κατοχής, καθώς και στα 1945-1946.
Ο Νικολακόπουλος θα εξοριστεί το 1947, τη χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του, θα καταδικαστεί σε ισόβια και θα μείνει στη φυλακή μέχρι το 1955. Πέθανε σε ηλικία 65 ετών, το 1972.

Ο Βασίλης Μπαρτζίωτας, γράφει για Κώστα Ηλία Νικολακόπουλο

Γεννήθηκε στη Ζαχάρω το 1907. Σπούδασε φυσικομαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διορίστηκε καθηγητής στην Πάνιτσα της Λακωνίας (1934), απ’ όπου μετατέθηκε στην Αθήνα (1935-1947). Ήταν ο οργανωτής και καθοδηγητής και των τριών Γενικών Πανελλαδικών απεργιών της κατοχής. Για τη δράση αυτή καταδιωκόταν από τις αρχές κατοχής. Κατά τον εμφύλιο
πόλεμο παρέμεινε εξόριστος (Ιούλης 1947 - Απρίλης 1950). Το Δεκέμβρη 1950 καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο για παράβαση του Α.Ν. 509 σε ισόβια δεσμά, ποινή που μετριάστηκε αργότερα.

Μιλώντας ο Νικολακόπουλος στο Στρατοδικείο, αφού δήλωσε ότι είναι μέλος του ΚΚΕ, είπε ανάμεσα στα άλλα:

«Κατορθώσαμε να επιτύχουμε για τους δημ. υπάλληλους σιτηρέσιο. Το 1944, οι αποδοχές των δημόσιων υπάλληλων με τα πενθήμερα έφτασαν τη μια χρυσή λίρα το πενθήμερο. Αυτή η κατάκτηση όμως ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων. Επιζήσαμε. Έτσι έζησε ο λαός και φτάσαμε στην απελευθέρωση...»

Ο Κώστας Νικολακόπουλος πέθανε στις 13 Ιούνη 1972 σε ηλικία μόλις 65 χρονών. Ήταν μια φυσιογνωμία από τις πιο σπουδαίες του ΕAM και του ΚΚΕ. Αληθινό παλικάρι και γερό μυαλό με μεγάλο οργανωτικό ταλέντο. Τον διέκρινε μια απίστευτη ευστροφία. Ανήκε στη σειρά των ανώτερων στελεχών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο ίδιο πολιτικό ανάστημα με το Μήτσο Παπαρήγα, Σπύρο Καλοδίκη, Βασίλη Μαρκεζίνη, Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλους.

Γιώργος Αλεξάτος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου