28/08/1749
Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».
28/08/1826
Στη τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.
28/08/1904
Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.
28/08/1910
Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου.
Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με τη κήρυξη γενικής απεργίας –και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας- ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλλε η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών.
Έτσι, η απόφαση του συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, τον γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.
Ιδρυτικό Συνέδριο της Β’ Διεθνούς
Από την Α' Διεθνή στην Γ' (Κομμουνιστική) Διεθνή
28/08/1944
Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Έβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Έβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.
Η απελευθέρωση του Εβρου απ' τη γερμανική κατοχή
28/08/1944
Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.
28/08/1947
Ξεκινά στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Ξεκινά η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας
Από τη δράση της Στενής Αυτοάμυνας
28/08/1948
Ξεκινά η επιχείρηση «Ταύρος». Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθεται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Οι υπερασπιστές της Μουργκάνας, παρά τον εξαιρετικά άνισο συσχετισμό δυνάμεων (ένα προς δέκα υπέρ του αστικού στρατού), κράτησαν ηρωικά μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη, όπου με έναν πετυχημένο και τολμηρό ελιγμό, κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αντίπαλο και να περάσουν με ασφάλεια στα Ζαγόρια.
28/08/1948
Τα Αρχηγεία Περιοχών του ΔΣΕ ανασυγκροτούνται σε Μεραρχίες. Δημιουργείται το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο του ΔΣΕ.
28/08/1951
Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».
28/08/1968
Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.
28/08/1987
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.
28/08/1992
Εφυγε από τη ζωή, ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, τραγουδιστής του ρεμπέτικου, λαϊκού και δημοτικού τραγουδιού (ήταν επίσης εξαιρετικός «αμανετζής» και μουσικός).
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Γερμανός ποιητής και συγγραφέας, απ' τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2023/08/blog-post_6932.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μπλόκο της Καλλιθέας
Πάνω στη Δεξαμενή, οι ταγματασφαλίτες απολαμβάνουν το θέαμα, πετώντας τα φέσια τους ψηλά. Βαράνε στον αέρα. Την επομένη, 29 Αυγούστου 1944, τα τάγµατα αιχµαλώτισαν έξι άοπλα µέλη των εαµικών και κοµµατικών οργανώσεων Πλάκας κοντά στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο Κουκάκι και τους δολοφόνησαν οµαδικά στη Γέφυρα του Κουκακίου, κοντά στη λεωφόρο Συγγρού.
Μαζί και η µόλις 18 ετών γραµµατέας της ΚΟΒ Κουκακίου, Κούλα Αγγελή ("Ξανθούλα"). Όταν οι ταγματασφαλίτες προσπάθησαν να σπρώξουν την νεαρή Αγγελή στο ρέμα ("Κατέβα κάτω"), εκείνη σήκωσε το κεφάλι και απάντησε: "Όχι, δεν κατεβαίνω. Εδώ, ψηλά θα με σκοτώσετε, για να δει ο κόσμος το έγκλημά σας". Αμέσως έπεσε άψυχο το κορμί της Ξανθούλας και των άλλων παιδιών απο τις σφαίρες των προδοτών.