Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Ο Β. I. Ουλιάνοφ (Λένιν) υποβάλλει αίτηση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Καζάν


Στις 10 Αυγούστου 1887, ο Β. I. Ουλιάνοφ (Λένιν) υποβάλλει αίτηση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Καζάν να τον εγγράψει στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Βλαντίμιρ Ίλιτς έστειλε τα απαιτούμενα έγγραφα στο πανεπιστήμιο. Σε έκκληση που απηύθυνε στον πρύτανη του πανεπιστημίου, έγραψε: «Επιθυμώντας να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου και να εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, έχω την τιμή να ζητήσω ταπεινά από την Εξοχότητά σας να δώσει εντολή για την εισαγωγή μου στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής, βάσει των εγγράφων που επισυνάπτονται στο παρόν, μαζί με αντίγραφα εξ αυτών και συγκεκριμένα:
α) πιστοποιητικό εγγραφής,
β) πιστοποιητικό του χρόνου γέννησης και βάπτισης,
γ) επίσημο κατάλογο της υπηρεσίας του πατέρα,
δ) βεβαιώσεις εγγραφής στον σταθμό πρόσληψης για τη στρατιωτική θητεία και
ε) δύο φωτογραφικές κάρτες.
Ταυτόχρονα, βάσει της αρχής § 100, του Ανώτατου Εγκεκριμένου Χάρτη των Αυτοκρατορικών Ρωσικών Πανεπιστημίων, αναλαμβάνω να υπακούω στους κανόνες και τους κανονισμούς του πανεπιστημίου καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο Πανεπιστήμιο.
Αποφοίτησα από το γυμνάσιο του ΣΙμπίρσκ
Βλαντίμιρ Ουλιάνοφ
Πόλη του Καζάν. 29 Ιουλίου 1887».

Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς αποφάσισε να γίνει δικηγόρος στα χρόνια του γυμνασίου του. Αυτό, συγκεκριμένα, δήλωσε την παραμονή των εξετάσεων για τη βεβαίωση εγγραφής. Στη λίστα-ερωτηματολόγιο των μαθητών της 8ης τάξης του γυμνασίου του Σιμπίρσκ, στην ερώτηση σε ποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα ήθελε να σπουδάσει ο καθένας από αυτούς, ο Βολόντια Ουλιάνοφ απάντησε: «Θέλω να μπω στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Καζάν».

Το βαθύ ενδιαφέρον του για τις κοινωνικές επιστήμες - ιστορία, πολιτική οικονομία, δίκαιο - δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Θεωρούσε τη μελέτη αυτών των κλάδων, της ισχύουσας νομοθεσίας, ως μέσο καλύτερης κατανόησης της λογικής της ταξικής πάλης και των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές για να καταστείλουν τους εργαζόμενους.

Προσπαθώντας για έναν πολιτικό αγώνα ενάντια στην απολυταρχία, ήθελε φυσικά να κατανοήσει την ουσία του κράτους και του νόμου, τους λόγους της εμφάνισής τους, τη σύνδεση μεταξύ των νομικών και πολιτικών θεσμών της χώρας και τα υλικά συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων, και Τέλος, οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή τους σε όργανο προστασίας των εργαζομένων. Ήταν αδύνατο να απαντηθούν σωστά αυτά τα ερωτήματα χωρίς γνώση των οικονομικών και νομικών επιστημών, χωρίς γνώση της μαρξιστικής θεωρίας του κράτους και του δικαίου.

Αναλογιζόμενος το ζήτημα της επιλογής ανώτερης σχολής, ο Λένιν επέλεξε τη νομική σχολή, πιστεύοντας ότι μόνο αυτή η σχολή θα τον βοηθούσε να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για να αναπτύξει μια κοσμοθεωρία που θα ανταποκρίνεται στις εσωτερικές του κλίσεις. Αυτός, όπως και ο Μαρξ στην εποχή του, προσπάθησε να κατανοήσει την ανατομία της κοινωνίας των πολιτών, έτσι έπρεπε να εντρυφήσει στην πολιτική οικονομία.

Αυτή η επιστήμη μελετήθηκε στη Νομική Σχολή. Έτσι, θα πρέπει να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της σχολής από τον Λένιν έγινε συνειδητά και κυρίως για πολιτικούς λόγους.

 Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν

 Ο θάνατος του ΛΕΝΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου