Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης πάει χέρι χέρι με νέα χτυπήματα σε υγειονομικούς και ασθενείς


 Μετά τα Νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Τρικάλων κ.λπ., η διοίκηση ενός ακόμα νοσοκομείου, του Λαϊκού, αποφάσισε να παραδώσει τις δευτερογενείς διακομιδές (δηλαδή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή από το νοσοκομείο στο σπίτι) σε ιδιωτική εταιρεία.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, το ΔΣ του Λαϊκού Νοσοκομείου αποφάσισε να διαθέσει 74.000 ευρώ για ένα έτος και «προφανώς οι αποφάσεις αυτές δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε αποτελούν πρωτοβουλίες των διοικήσεων. Αποτελούν υλοποίηση της στυγνής οδηγίας του υπουργείου Υγείας και της ΥΠΕ, υπό την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, για διακοπή της εξυπηρέτησης των δευτερογενών διακομιδών από το ΕΚΑΒ».

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν την εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη τον οποίο έφερε η κυβέρνησης της ΝΔ τον περασμένο Νοέμβρη, σε συνέχεια ανάλογης τροπολογίας το 2016 που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό καταδικάζουν την απόφαση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση ενός κομματιού του δημόσιου συστήματος Υγείας. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι «η δέσμευση ενός τόσο μεγάλου ποσού από τον ήδη μειωμένο - χρόνο με τον χρόνο - τακτικό προϋπολογισμό του Λαϊκού θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά ελλείμματα, τα οποία θα μεταφραστούν σε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις».

Απαιτούν να ακυρωθεί η απόφαση για μίσθωση ιδιωτικών ασθενοφόρων και να στελεχωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα, ώστε να καλύπτονται έγκαιρα, ποιοτικά και δωρεάν οι ανάγκες όλων των ασθενών της χώρας. Τις δευτερογενείς διακομιδές να τις αναλάβουν τα νοσοκομεία, με την επανασύσταση των οργανικών θέσεων ΔΕ οδηγών και την πρόσληψη επαρκούς αριθμού.

Σε ιδιώτες καθαριότητα και φύλαξη

Την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία υπηρετεί και η απόφαση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου να προκηρύξει μέσα στο κατακαλόκαιρο διαγωνισμό για απευθείας αναθέσεις της καθαριότητας και της φύλαξης σε εταιρείες - εργολάβους.

Την ώρα που η λειτουργία του νοσοκομείου βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, με κλινικές να υπολειτουργούν και ορισμένες να κινδυνεύουν με κλείσιμο, και ενώ λόγω των μεγάλων προβλημάτων ήδη παραιτήθηκε η διευθύντρια της ΜΕΘ, διοίκηση και 6η ΥΠΕ ετοιμάζονται να δώσουν 900.000 ευρώ επιπλέον (από τα μέχρι σήμερα έξοδα) για δύο έτη για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, απολύοντας ταυτόχρονα δεκάδες συμβασιούχους εργαζόμενους!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, όπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Σωματείο Εργαζομένων η διοίκηση «στέλνει οδηγίες για εξοικονόμηση δαπανών στα τμήματα μέχρι και στο χαρτί Α4!». Δεν έχουν επιδείξει όμως ανάλογο «ζήλο» για την κάλυψη των τεράστιων κενών, αφού ακόμα και η ΜΕΘ, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού τούς τελευταίους επτά μήνες, θα οδηγηθεί εκ νέου στο κλείσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα, με «εντέλλεσθε» της 6ης ΥΠΕ που υλοποιούσε η διοίκηση του ΓΝ Αγρινίου, ακτινολόγοι από το νοσοκομείο καλούνταν για επιπλέον εφημερίες σε αυτό της Αρτας, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά τη λογική των «μπαλωμάτων», αντί των αναγκαίων μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού με βάση τις ανάγκες.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί μεταξύ άλλων να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό κ.ά.), να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έως αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία της ΜΕΘ. Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλους.

Απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά

Στον αντίποδα της εξυπηρέτησης των ιδιωτών, μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 3ο τρίμηνο 2023, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει για άλλη μια φορά η πληρωμή της αποζημίωσης για τακτικές εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας, ενώ απλήρωτες είναι οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών από τον Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για εφημερίες και εργασία νυχτερινή - σε αργίες - Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης.

Συνεχίζεται όμως και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του προγράμματος «4.000 στην Υγεία», δεδομένου ότι σε πρόσφατη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής της ΔΥΠΑ απέρριψαν το αίτημα για αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, καταβολή επιδομάτων παραμεθορίου, καθώς και εφαρμογή των αυξήσεων που προβλέπει ο Ν. 5045/2023 για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Τα παραπάνω αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», επισημαίνοντας τη «δικαιολογημένη αγανάκτησή μας, γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, για "έξοδο από τα μνημόνια", και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, για "έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία", παραμένουν οι μνημονιακές περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας (...)

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και σ' αυτή της ανάκαμψης μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Το Σωματείο διεκδικεί:

  • Να εκταμιευτούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εργασία εφημεριακή, νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές - αργίες.
  • Οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ να αμείβονται με τις αποδοχές που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο, να αναγνωριστούν πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου