Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Υποβάθμιση του αξιόχρεου και της προοπτικής αμερικανικών τραπεζών

 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «καμπανάκι» λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ

 Αλλο ένα «καμπανάκι» σήμανε για την αμερικανική καπιταλιστική οικονομία, καθώς λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα (από το AAA στο AA+) από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch», ο οίκος «Moody's» υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο 10 αμερικανικών τραπεζών, ενώ έθεσε 6 κολοσσούς του τραπεζικού τομέα, ανάμεσά τους τις «Bank of New York Mellon», «US Bancorp», «State Street» και «Trust Financial», υπό παρακολούθηση ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους.

Σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος εξήγησε ότι τα αποτελέσματα χρήσης του δεύτερου τριμήνου δείχνουν τις «αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία τους», που θα μειώσουν τη δυνατότητά τους «να δημιουργούν νέο μετοχικό κεφάλαιο».

Πρόσθεσε ότι καθώς στις ΗΠΑ «βρίσκεται στον ορίζοντα ήπια ύφεση στις αρχές του 2024», η ποιότητα των πόρων αναμένεται να επιδεινωθεί, ειδικά ως προς τα χαρτοφυλάκια ακινήτων, και δη των εμπορικών ακινήτων κάποιων τραπεζών.

Οι αποφάσεις του «Moody's» ανακοινώθηκαν με φόντο την εφαρμογή πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed), οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης, επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, τράπεζες όπως η «Intesa Sanpaolo», η «UniCredit» κ.ά. κατέγραψαν μείωση της αξίας των μετοχών τους, μετά τον φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών τον οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το α' εξάμηνο του 2023, καθώς η άνοδος των επιτοκίων αύξησε τα έσοδα από τον δανεισμό.

Μείωση εξαγωγών και εισαγωγών από την Κίνα

Στο μεταξύ, αυξάνονται τα σημάδια για επιβράδυνση της κινεζικής και παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, μετά και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τις κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές, που υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 12,4% σε επίπεδο δολαρίου ΗΠΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Reuters» ανέμεναν μείωση εξαγωγών κατά 12,5% και μείωση των εισαγωγών κατά 5%.

Την ίδια ώρα, ανάλυση τελωνειακών δεδομένων από το αμερικανικό δίκτυο CNBC κατέγραψε μείωση των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ κατά 23,1% τον Ιούλιο (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα) και μείωση των εξαγωγών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά 21,4%.

Μείωση της τάξης του 8,1% παρουσίασαν οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία σε σχέση με τον Ιούλη του 2022.

Αναλυτές επισημαίνουν και τη χαμηλή εγχώρια κατανάλωση στην Κίνα. Οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 20,8% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μειώθηκαν κατά σχεδόν 17%.

Εξαίρεση στην τάση των κινεζικών εξαγωγών κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023 παρουσίασαν προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, το διυλισμένο πετρέλαιο και προϊόντα ταξιδιών (βαλίτσες, τσάντες κ.ά.).

Σε σχέση με τις εισαγωγές, προϊόντα που αυξήθηκαν ήταν ο χαρτοπολτός, τα βρώσιμα έλαια και τα προϊόντα άνθρακα.

Ανακατατάξεις από τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας

Οι παραπάνω εξελίξεις στις κινεζικές εξαγωγές σχετίζονται με τα σημάδια ύφεσης και επιβράδυνσης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.ά., αλλά και με τον «εμπορικό πόλεμο» που δυναμώνει, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στοιχεία που επικαλείται σε άρθρο η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναδεικνύουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2023 οι αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην τάση αυτή συμβάλλουν κινήσεις μονοπωλίων όπως HP, «Stanley Black & Decker», «Lego» κ.ά., που προώθησαν αλλαγές στις γραμμές ανεφοδιασμού, αφενός για να προσεγγίσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές, αφετέρου για να αποφύγουν τις δυσμενείς συνέπειες μίας μελλοντικής πιο επικίνδυνης κλιμάκωσης της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης.

Αυτές οι κινήσεις ευνοούν μεταξύ άλλων χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και το Μεξικό στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής - το οποίο, σημειωτέον, έγινε φέτος ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ινστιτούτου CATO, Αλφρέδο Καρίγιο Ομπρεγόν, υπολόγισε ότι το αμφίδρομο σινο-αμερικανικό εμπόριο, αξίας περίπου 690 δισ. δολαρίων το 2022, μειώθηκε κατά 7% από το 2018.

Ρόλο σε αυτήν την τάση παίζουν και οι αμερικανικοί δασμοί στα 2/3 των κινεζικών προϊόντων που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ και παραμένουν, καθώς και η αλλαγή οικονομικών δεδομένων στο εσωτερικό της Κίνας (π.χ. η αύξηση των μισθών για τμήματα των Κινέζων εργαζομένων, η οποία μειώνει τα υπερκέρδη δυτικών μονοπωλίων που παράγουν στην Κίνα).

Σε κάθε περίπτωση, στην Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται το 31% της παγκόσμιας προστιθέμενης αξίας μεταποίησης, ενώ οι ΗΠΑ περιορίζονται στο 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου