Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Όλες οι δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη

Η αλήθεια για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή είναι μια: ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ! Στόχος της, υλοποιώντας ακόμα μια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ακόμα πιο φθηνοί, χωρίς δικαιώματα και αφοπλισμένοι οι εργαζόμενοι.

Πρόκειται για ένα άθλιο νομοσχέδιο που σπάει το κοντέρ της ευελιξίας και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Είναι εξοργιστικό να ισχυρίζεται ο υπουργός όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έχει το δικαίωμα και την επιλογή ο κάθε εργαζόμενος να δουλεύει 13ώρες την ημέρα σε περισσότερους από ένα εργοδότη.

Αλήθεια ποιος εργαζόμενος γονιός θέλει να δουλεύει 13ώρες και να μην έχει χρόνο να δει τα παιδιά του; Ποιος νέος άνθρωπος θέλει να εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μην έχει χρόνο και κουράγια να πάει μια βόλτα; ΚΑΝΕΝΑΣ! Στο εμπόριο που η ημιαπασχόληση τείνει να είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ωρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που ακόμα και η 8ωρη εργασία αμείβεται με τον άθλιο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ μικτών, η δεύτερη δουλειά δεν είναι επιλογή, είναι ζήτημα επιβίωσης.

Είναι προκλητικό να παραδέχεται η κυβέρνηση ότι η δουλειά όποτε, όπως και όσο θέλει η εργοδοσία είναι κάτι που γίνεται και με το νέο έκτρωμα που φέρνει άπλα νομιμοποιεί αυτή την εργασιακή ζούγκλα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Λες και η εργοδοτική ασυδοσία δεν είναι αποτέλεσμα των δεκάδων αντεργατικών νόμων  και της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων.

Οι εμποροϋπάλληλοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως είναι να δουλεύεις 6 και 7 ήμερες την εβδομάδα, όσες ώρες θέλει η εργοδοσία, με προγράμματα και ωράρια λάστιχο. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο σημερινός υπουργός εργασίας, υπουργός ανάπτυξης της προηγουμένης κυβέρνησης, νομοθέτησε την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και μέχρι τις 6 π.μ.

Τώρα με τις συμβάσεις των ελάχιστων ωρών δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να έχουν εργαζόμενους μιας χρήσης που θα καλούνται για δουλειά και θα έχουν μεροκάματο για παράδειγμα μόνο στο εορταστικό ωράριο, στις Λευκές Νύχτες, στη Black Friday και στα διάφορα εμπορικά events.

Αν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στα supermarkets ενημερώνονταν για την αλλαγή του προγράμματός τους λίγες ώρες πριν πιάσουν βάρδια ή μάθαιναν κατά την διάρκειά της ότι θα κάτσουν υπερωρία, δεν θέλει και πολύ φαντασία για το τι θα γίνει από δω και πέρα με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στους εργοδότες να μην κατοχυρώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου ή τις υπερωρίες πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, τη χρήση της οποίας μπορεί να ελέγχει απόλυτα η εργοδοσία.

Γι' αυτό και λέμε ότι η θέση και του συγκεκριμένου αντεργατικού νομοσχεδίου είναι τα σκουπίδια. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό, δυναμώνοντας τα σωματεία και τους αγώνες μας, απαντώντας με αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις. Θα φροντίσουμε με τους αγώνες μας σε κάθε κλάδο και με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 21 Σεπτέμβρη.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να μας επιβάλλουν ποινικοποιώντας ακόμα και το δικαίωμά μας στην απεργία δεν περάσει!

 Άρθρο της Ντίνας Γκογκάκη, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων

1 σχόλιο:

  1. Όχι από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΓΣΕΕ για απεργία στις 21 Σεπτέμβρη που πρότεινε η ΔΑΣ
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/341400/ohi-apo-paske-kai-dake-stin-gsee-gia-apergia-stis-21-septemvri-poy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου