Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ο κόσμος μας και ο… υπόκοσμός τους


Μοιάζει, πράγματι, με ιεροσυλία να βάζει κάποιος, έστω και σε φωτογραφία, δίπλα δίπλα τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη με τον θλιβερό τσαρλατάνο που ηγείται της δημοτικής αρχής του Βόλου.

Το κάνουμε, ωστόσο, με μοναδικό σκοπό να δώσουμε έμφαση στην ύπαρξη δύο τελείως διαφορετικών κόσμων, σε πολιτικό, ιδεολογικό, ηθικό και, εν τέλει, ανθρώπινο επίπεδο.

Ο ένας είναι ο κόσμος μας, σμιλεμένος στους καθημερινούς αγώνες των ανθρώπων της εργατικής τάξης και του μεροκάματου. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο δημαρχιακό θώκο, ο κομμουνιστής Πελετίδης στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων και του λαού της πόλης του, σταθερά μπροστάρης της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίπλα σε αυτούς που τον έχουν πραγματικά ανάγκη. Χωρίς παράτες, τηλεοπτικές κάμερες και φαιδρά επικοινωνιακά σόου.

Ο άλλος είναι ο… υπόκοσμός τους, βυθισμένος στα λασπόνερα, όχι της κακοκαιρίας αλλά της αθλιότητας, της ψευτομαγκιάς, του σεξισμού και της «παράγκας». Της «νύχτας» και του αμαρτωλού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Απ’ όπου κι’ αν τον πιάσεις θα λερωθείς. Αυτός, ο υπόκοσμος, είχε μάλιστα το θράσος να ειρωνευτεί και να υβρίσει τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βρίσκονται στο πλευρό των συμπολιτών τους, προσφέροντας εθελοντικά τη βοήθειά τους στους πλημμυροπαθείς.

Το αστικό πολιτικό σύστημα είναι αυτό που γεννά και θρέφει τους «Μπέους», βαφτίζοντας την χυδαιότητα «αθυροστομία» και την αλητεία «αυθορμητισμό». Η ουσία είναι να γίνεται η «βρώμικη δουλειά» στην τοπική διοίκηση, σε δήμους και περιφέρειες, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Και σε αυτό ο δήμαρχος Βόλου, αν μη τι άλλο, παίρνει άριστα.

Το ερώτημα, λοιπόν, θα επανέρχεται διαρκώς, ειδικά όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές: Θέλουμε Πελετίδηδες ή θέλουμε Μπέους; Θέλουμε να είμαστε με τους ανθρώπους ή με τις λάσπες και τους απόπατους;

Εμείς με τον κόσμο μας κι’ αυτοί με τον υπόκοσμό τους.

Νίκος Μόττας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου