Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Πίτα που έφτιαξε ο λαός και ξεκοκαλίζουν οι όμιλοι


 ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

 Αυτές τις μέρες, στην πλάτη του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά κι αυτών από τις πυρκαγιές σε Εβρο, Ρόδο, Αττική, Εύβοια, παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι αποπροσανατολισμού, με επίκεντρο ευρωενωσιακά κονδύλια, ενισχύσεις, αποζημιώσεις.

Η πλειοδοσία των αστικών κομμάτων για τα «πολλά» ή «λίγα» ευρωπαϊκά κονδύλια, για το «παλιό» ή «φρέσκο» χρήμα, και «ποιος θα το πάρει», οι Θεσσαλοί ή οι Εβρίτες, επιδιώκει να καταπνίξει την οργή που ξεχειλίζει για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, προστασίας και ουσιαστικής στήριξης για την ανακούφιση, με ευθύνη του αστικού κράτους: Της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και η συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, φον ντερ Λάιεν, συνοδεύτηκε από τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, για την οποία ο πνιγμένος στις λάσπες λαός στη Θεσσαλία θα έπρεπε να πανηγυρίσει κιόλας... Την ίδια στιγμή εξελισσόταν και η σκιαμαχία της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος των κονδυλίων, για το αν «η Σλοβενία πήρε πολλά και γρήγορα και η Ελλάδα λίγα κι αργά», επιδιώκοντας από κοινού να καλλιεργήσουν στον λαό το γνωστό «φάτε μάτια ψάρια...».

Προφανής στόχος είναι να εξωραΐσουν την ΕΕ και τους «μηχανισμούς της»

Αυτή η παραπειστική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το πόσα και πότε, επιχειρεί ακόμη να συσκοτίσει τη σκληρή για τον λαό πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ταμείο της ΕΕ ή κονδύλι το οποίο να κατευθύνεται για αποζημίωση πληγέντων, για ενίσχυση των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Τα κονδύλια όλων των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Ταμείο Αλληλεγγύης, πλέον όλο και περισσότερο και η ΚΑΠ) είναι προσανατολισμένα στο «master plan» της ΕΕ: Ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων της «πράσινης» ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ακόμη και γι' αυτό το ψευδεπίγραφο Ταμείο «Αλληλεγγύης» της ΕΕ, που στην ουσία είναι μία «αποθήκη χρημάτων» των λαών των κρατών - μελών που κινητοποιείται σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές» κ.λπ., η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι «δεν αποζημιώνει ιδιώτες», δηλαδή τους πληγέντες.

Αυτό που κάνει είναι να χρηματοδοτεί αδρά κατασκευαστικούς ομίλους για την επαναφορά των «υποδομών στην πρότερή τους κατάσταση», εκείνες δηλαδή που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πυρκαγιά, στην πλημμύρα ή το σεισμό που τις κατέστρεψε. Παρά βεβαίως το γεγονός ότι η τεχνολογία κι η επιστήμη επιτάσσουν την αναβάθμισή τους, προκειμένου να θωρακιστεί ο λαός.

Μονότονα η Κομισιόν απαντώντας σε Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επαναλάμβανε ότι οι πληγέντες σε Μάτι, Μάνδρα, Εβρο, Καρδίτσα, Αρκαλοχώρι, Εύβοια, Εβρο κ.α. δεν πρόκειται να πάρουν φράγκο από το κατά τα άλλα ...«Ταμείο Αλληλεγγύης». Δεν είναι λοιπόν για όλους το ευρωενωσιακό χρήμα. Είναι για τους λίγους. Εχει συγκεκριμένες «οδηγίες χρήσης» με κόφτες για τον λαό κι ανοικτές αγκάλες για το κεφάλαιο.

Μπορεί επομένως να ακούσαμε για «δισ. που έρχονται από τις Βρυξέλλες», όμως μια πιο προσεκτική μάτια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι αυτούς τους μήνες θα δοθούν ορισμένα ψίχουλα κι αυτά βασικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι γνωστές «μπροστάντζες» των λίγων χιλιάδων ευρώ που δίνουν οι αστικές κυβερνήσεις μετά από κάθε καταστροφή και που με αυτές δεν ξαναχτίζεις σπίτι, δεν αποκαθιστάς καλλιέργειες, κτηνοτροφική παραγωγή ή μελίσσια.

Με αυτά τα «καθρεφτάκια» αφήνουν τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά αμανάτι για χρόνια, τις περισσότερες φορές μάλιστα, καταχρεωμένα στις τράπεζες. Οσο για τον μεγάλο όγκο των ευρωενωσιακών κονδυλίων, αυτά θα δοθούν από τα μέσα του 2024 και μετά, αφού γίνουν οι μελέτες των μεγάλων έργων και αρχίσει το τεράστιο φαγοπότι των ομίλων πάνω στα πλημμυρισμένα.

Περί χαμηλής και υψηλής απορρόφησης των κονδυλίων

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα έγκειται στη «χαμηλή απορρόφηση» των ευρωενωσιακών κονδυλίων από την κυβέρνηση ΝΔ, ενώ κατά τη δική του διακυβέρνηση - όπως λέει - η χώρα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας. Πράγματι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε μεγάλη απορροφητικότητα, κυρίως κονδυλίων ΕΣΠΑ, ενώ και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα έχει να επιδείξει αντίστοιχα κωδικούς κονδυλίων με υψηλή απορρόφηση.

Ομως ποια είναι η αλήθεια; Επί ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που χτυπούσε «κόκκινο» η απορρόφηση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, αυτά ήταν το «λίπασμα» για να εφαρμοστούν τα μνημόνια που τσάκισαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα. Ηταν τα εργαλεία για να γενικευτεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας κ.λπ.

Αυτές οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν επειδή αποτελούσαν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων, ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα κι επί ΝΔ με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει στο επίκεντρο τις απαιτήσεις των ομίλων για ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Εστω ότι η κυβέρνηση είχε απορροφήσει πλήρως τα περίπου 11 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναλογούν στη χώρα έως τώρα. Ποια είναι τα έργα που θα είχαν γίνει;

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0», που κατέθεσε προς έγκριση η κυβέρνηση στην ΕΕ, εντοπίζουμε μόλις έξι αντιπλημμυρικά - εγγειοβελτιωτικά έργα, που θα ολοκληρώνονταν το 2025, με ύψος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης 115 εκατ. ευρώ (!) στην ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, στον ν. Αιτωλοακαρνανίας, στον δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, στο Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων της Κρήτης, στο Δίον, στην περιοχή Ωραιοκάστρου. Την ίδια ώρα, 7 δισ. έχουν ήδη δεσμευτεί για μονοπωλιακούς ομίλους της ψηφιακής και «πράσινης» μετάβασης!

Αντίστοιχα, για τα έργα μέσω ΕΣΠΑ, ο ελληνικός λαός, και ιδιαίτερα ο λαός της Θεσσαλίας, έχει συγκεκριμένη εμπειρία. Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται μέσω «αμαρτωλών» συμβάσεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα.

Οπως τα έργα μετά το χτύπημα του «Ιανού», όπου το κατασκευαστικό μονοπώλιο ΤΕΡΝΑ έλαβε 143 εκατ. ευρώ και έκανε τις αποκαταστάσεις με βάση το αν κι όπου ήταν «οικονομικά αποδοτικότερο» να γίνουν, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά, να «ξεβραστούν» κι αυτές μαζί με τα νερά και τις λάσπες που έπνιξαν τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Η περίπτωση αυτή «βγάζει μάτι», γιατί όπως έχουν καταγγείλει οι μαζικοί φορείς της περιοχής είναι γνωστά σε όλους τα έργα που πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν ο λαός και το βιος του από τέτοια φαινόμενα, όπως τα φράγματα στη Σκοπιά Φαρσάλων και στο Μουζάκι.

Η συζήτηση περί «αναθεώρησης» του ΕΣΑΑ και ένταξης σε αυτό περίπου 500 εκατ. ευρώ για «αντιπλημμυρικά έργα» είναι επίσης αποπροσανατολιστική, αφού με βάση τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν σύμφωνα με την ανάλυση επιχειρηματικού κόστους - οφέλους και την οικονομική τους αποδοτικότητα.

Για την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους, τα έργα που θα επιλέγονται πρέπει να έχουν «προστιθέμενη οικονομική αξία». Με δυο λόγια να δημιουργούν νέες αγορές, για κέρδη των ομίλων «με το κομμάτι», «με το κεφάλι», προσελκύοντας πελάτες. Αν π.χ. δεν έχουν καν διόδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των αντιπλημμυρικών έργων, τότε ...τόσο το χειρότερο για τα ίδια και τον λαό που τα έχει ανάγκη.

Να γιατί η σχετική Οδηγία της ΕΕ για τις πλημμύρες, που κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κορόνα στο κεφάλι του αυτές τις μέρες, δίνει κατεύθυνση για αντιπλημμυρικά έργα μόνο στη βάση σεναρίων επικινδυνότητας.

Προστασία του λαού vs καπιταλιστικό κέρδος

Να γιατί αυτά τα έργα καρκινοβατούν, παραπέμπονται στο διηνεκές με θυσία ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Να γιατί φαστ τρακ γίνονται μόνο τα αντιπλημμυρικά που κουμπώνουν με επιχειρηματικά πρότζεκτ και μεγάλες μπίζνες. Στην ίδια Οδηγία άλλωστε ορίζεται ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας», διακρίνοντας «περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους».

Να γιατί κυνικά και προκλητικά οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, διάφοροι επαγγελματίες στο ξέπλυμα «καταστροφολόγοι» καθηγητές παραμυθιάζουν για φαινόμενα «που συμβαίνουν μία φορά στα χίλια χρόνια» και ως εκ τούτου είναι «κοστοβόρο» να οργανώσεις την πολιτική προστασία με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Οσα ισχυρίζονται, για μια ακόμα φορά, έχουν ήδη διαψευστεί δεκάδες φορές μέχρι σήμερα. Διαψεύστηκαν στον «Ιανό», στη Μάνδρα, στην Κρήτη, στην Εύβοια κ.α, στην πανδημία, στους σεισμούς ανά την Ελλάδα, στις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει εκατομμύρια στρέμματα.

Τα αγοραία κριτήριά τους αποτυπώνονται και σε μελέτες ινστιτούτων όπως του JRC, ερευνητικού κέντρου της Ευρ. Επιτροπής, η ομάδα του οποίου σε κείμενό της το 2020* σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία των παράκτιων περιοχών της Ευρώπης αναλύοντας σενάρια, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σε παράκτιες περιοχές: «...Το κόστος υπερτερεί του οφέλους για το 76% της ευρωπαϊκής ακτογραμμής (...) Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω προστασία αυτών των περιοχών. Το χαμηλό BCR (λόγος οφέλους προς κόστος) μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η απότομη μορφολογία και οι αραιοκατοικημένες ακτές, όπως στην Ελλάδα...».

ΕΕ, αστικές κυβερνήσεις και κόμματα: Εχθροί του λαού

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συνένοχος στο έγκλημα, μαζί με την κυβέρνηση και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για τις τραγωδίες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η αντιλαϊκή εγκληματική στρατηγική της και των κομμάτων που την στηρίζουν στη χώρα μας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, «Ελληνική Λύση» κ.ά. αποτυπώνεται στις ευρωενωσιακές αποφάσεις για την λεγόμενη «κλιματική κρίση».

Αυτές όχι μόνο δεν στρέφουν την προσοχή σε ενισχυμένα μέτρα προστασίας για τον λαό, από τον βιασμό της φύσης εξαιτίας των καπιταλιστών και του κυνηγιού κερδοφορίας τους, αλλά κρύβουν και «κάτω από το χαλί» τις τεράστιες ευθύνες τους. Κι αυτές ξεπερνούν υπαρκτά ζητήματα όπως ανικανότητας, μίζας και πάνω από όλα υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταδικάζοντας τον λαό να θρηνεί νεκρούς, να πνίγεται, να καίγεται, να αποκλείεται στα χαλάσματα των σεισμών και στα χιόνια, ξανά και ξανά, όλο και χειρότερα.

Με τον αγώνα του, ο λαός να διεκδικήσει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλα τα τεχνολογικά κι επιστημονικά μέσα για την έγκαιρη πρόβλεψη, τον σχεδιασμό, την προστασία, την άμβλυνση και την αποσόβηση μιας μεγάλης καταστροφής, ακόμη κι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο του κράτους των λίγων, του κράτους των ομίλων και των μεγαλοεργοδοτών, αυτά μπαίνουν στο ζύγι της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων, μεταξύ των εργολάβων για κατανομή των πόρων.

Η αδυσώπητη πραγματικότητα δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός. Τον δρόμο της ανυποχώρητης πάλης και διεκδίκησης για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων που είναι όλα τους λεφτά του λαού, με ευθύνη του κράτους για πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων των καταστροφών, για αποκατάσταση των υποδομών και υλοποίηση των απαιτούμενων έργων με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Για κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής πρόληψης, προστασίας και στελέχωσης, εξοπλισμού των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ παντού και στους δήμους και τις Περιφέρειες, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν οι μόνοι που άνοιξαν έγκαιρα κόντρα σε όλους κι όλα αντιπαράθεση για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και στόχους της ΕΕ και των κονδυλίων της.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελεί, λοιπόν, εγγύηση ότι ο λαός, οι πληγέντες θα έχουν σε αυτόν τον διεκδικητικό δρόμο συμπαραστάτη και στήριγμα που στους τόπους της καταστροφής, στις Περιφέρειες και τους δήμους, στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά και με νέες δυνάμεις να δίνει μάχες υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Παραπομπή:

* https://www.nature.com/articles/s41467-020

-15665-3.pdf


Λευτέρης ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου