Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη


 Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγοι αυτοί που καλοπροαίρετα αναρωτιούνται «τι έφερε τελικά τον Κασσελάκη». Που προβληματίζονται αν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, να γίνει «κάτι άλλο» απ' αυτό που σηματοδοτεί η εκλογή του νέου αρχηγού, που προκαλεί αποστροφή σ' ένα μεγάλο μέρος των μέχρι πρότινος οπαδών και ψηφοφόρων του.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στη σημερινή του εξέλιξη, δεν ξεκίνησε με την κοινοβουλευτική ήττα το 2019 ή το 2023, αλλά πολύ νωρίτερα, όταν δηλαδή ανέλαβε να βγάλει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ότι μπορούν και τα κέρδη του να σωθούν και ο λαός να ζει καλύτερα.

Οταν στη συνέχεια ανέλαβε τη συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, πήγε σε ένα δημοψήφισμα κοροϊδεύοντας τον λαό, ψήφισε μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 3ο μνημόνιο, το εφάρμοσε τσακίζοντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ξέπλυνε τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό βάζοντας τη χώρα βαθιά στον βούρκο των δολοφονικών σχεδιασμών του.

Λέρωνε δηλαδή μέρα - μέρα κάθε έννοια της αριστεράς, του ριζοσπαστισμού, φτάνοντας να επαναφέρει ως «δικαιωμένο» τον άλλο αστικό πόλο διακυβέρνησης, τη ΝΔ. Υπήρχε περίπτωση μετά από όλα αυτά να φέρει κάτι άλλο ως «επιστέγασμα»;

* * *

Αυτή είναι με λίγα λόγια η πορεία του απόλυτου πολιτικού εκφυλισμού που διένυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που εκφράστηκε σε κάθε υπόσχεση που έδωσε, σε κάθε νόμο που ψήφισε, σε κάθε θέση που πήρε. Εκφράστηκε στη στάση του απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην προσπάθειά του να υπονομεύσει αγώνες και διεκδικήσεις πάντα στο όνομα του «εφικτού» και του «μικρότερου κακού».

Είναι η πορεία που υπηρέτησαν με συνέπεια τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εκείνοι που σήμερα πλαισιώνουν τον Κασσελάκη και υπόσχονται να «διώξουν τη δεξιά», είτε εκείνοι που παρουσιάζονται ως «θεματοφύλακες» τάχα της «αριστερής ταυτότητας». Ολοι τους μαζί υπερασπίζονται την «παρακαταθήκη» της ΝΑΤΟικής εξωτερικής πολιτικής, των ματωμένων πλεονασμάτων, των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων που γύρισαν τους εργαζόμενους 10ετίες πίσω.

Ολοι τους μαζί έριχναν στον λαό το δηλητήριο του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», των μειωμένων απαιτήσεων, της στοίχισης με την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε για μια πιο «ανθρώπινη διαχείριση της βαρβαρότητας» και πότε για «να μην επιστρέψει η ΝΔ», που τελικά επέστρεψε παραλαμβάνοντας απλά τη σκυτάλη του.

Αυτή η πορεία δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει στη σημερινή εξόφθαλμη παρακμή, στην απροκάλυπτη αντιγραφή της ατζέντας και των συνθημάτων της ΝΔ, όπως τα περί «αριστείας» και «καλών βιογραφικών». Ενα τέτοιο κόμμα δεν μπορούσε να πάρει άλλο δρόμο από το να βγάλει στην επιφάνεια είτε «Κασσελάκηδες», είτε τους «αντιπάλους» του, που όμως έχουν την ίδια ατζέντα.

Αλλωστε, με αυτό το κριτήριο πήρε μέρος στις εσωκομματικές εκλογές και η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, παλιών και νέων: Ποιος από τους υποψήφιους νέους αρχηγούς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες για επιστροφή στη διακυβέρνηση, «να νικήσει τη ΝΔ του Μητσοτάκη» όπως έλεγαν όλοι οι υποψήφιοι με μια φωνή, με δεδομένη τη συμφωνία τους στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην «παρακαταθήκη» της διακυβέρνησής του.

* * *

Στον αντίποδα των παραπάνω, τίμιοι αγωνιστές, με αναφορές στο κίνημα και τις παραδόσεις του, που στήριζαν μέχρι τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται και να νιώθουν απέχθεια από τις εξελίξεις. Ολοι αυτοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή όποια άλλη εκδοχή του. Η όποια αναμονή θα αποδειχθεί ξανά προθάλαμος για μια ίδια πορεία, που ξεκινάει από αυταπάτες και καταλήγει σε «Κασσελάκηδες».

Σε αυτούς απλώνει το χέρι το ΚΚΕ, μπροστά και στις τοπικές εκλογές. Τους καλεί σε συμπόρευση στην κάλπη και στους αγώνες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, για την οργάνωση της αντεπίθεσης, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει διαβεβαιώσεις ότι είναι τώρα πιο ικανός να υπηρετήσει ξανά από τη θέση της κυβέρνησης.


Δ. Π

6 σχόλια:

  1. Κασσελάκης: “Σύνεση” στη βαρβαρότητα, ιδιωτικοποίηση Πανεπιστημίων και περηφάνια που θα πάει φαντάρος…


    Με σκονάκι από τα γνωστά του κόμματος που προεδρεύει ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές «λύσεις» εάν η διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας γίνει με «σύνεση» και «διαφάνεια», σε συνδυασμό με καραμπινάτες αντιδραστικές θέσεις όπως η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων από την «πίσω πόρτα», εμφανίστηκε ο Στ. Κασσελάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (STAR) ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως αιτία των τελευταίων καταστροφών παρουσίασε την διοικητική ανεπάρκεια, την έλλειψη πολιτικής βούλησης για μέτρα πολιτικής προστασίας, την γραφειοκρατία, την απουσία συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων φορέων, δηλαδή οτιδήποτε άλλο εκτός από το κέρδος και όσους υπηρετούν αυτή την πολιτική που θεωρεί κόστος τα μέτρα προστασίας του λαού. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν απορροφούνται οι πόροι για αντιπλημμυρικά έργα, παραβλέποντας ότι τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ. Κάλεσε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη να «εκσυγχρονίσει» το κράτος, παρουσιάζοντας ως αιτία του προβλήματος ότι το κράτος το κράτος δεν έχει εκσυγχρονιστεί.

    Δίνοντας μια γεύση για το τι θεωρεί «εκσυγχρονισμό», υπερασπίστηκε τη θέση για συμπράξεις των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά!

    Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η Χάγη θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και φρόντισε να ενημερώσει πόσο περήφανος είναι που θα πάει φαντάρος λίγες μέρες μετά την θέση του για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας…

    .imerodromos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημεία των καιρών.. και μάλλον δεν
    έχουμε δεί τίποτα ακόμα!
    Πορφυρογέννητοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα τελικά!
    Αυστριακός Καγκελάριος όπως Μ. Αντουανέτα: «Αν είστε φτωχοί, ταΐστε τα παιδιά σας στα McDonald’s»…
    Κατακραυγή προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, που σε στιλ Μαρίας Αντουανέτας (σσ: «Αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι») δήλωσε ότι οι γονείς με χαμηλό εισόδημα μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά τους χάμπουργκερ από τα McDonald’s.
    Σε βίντεο το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που αφορούσε προϊόντα οίνου και τυροκομικά και που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο Νεχάμερ, μιλάει για τη φτώχεια, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παιδική πείνα από τον Τύπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εν τω μεταξύ έχει αρχίσει η συντονισμένη αγιογραφία ενός τυχάρπαστου Woke-τενεκέ, που ταίριαζε όμως ταμάμ στη βρωμοδουλειά, που στήνουν. Ολα τα παπαγαλάκια, ακόμη κι εκείνα, που πιάστηκαν εξ απήνης η και παριστάναν τους "έκπληκτους" και "αγανακτισμένους", τώρα, υπακούοντας στις εντολές του Πόρκυ, το γυρίζουν το βιολί: "Για να δούμε, αν θα τα καταφέρει" κλπ. Και ....κάνουν ό,τι μπορούν για να μας πείσουν ότι τα ..."καταφέρνει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κασσελάκης αντιγράφει τον Μητσοτάκη
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/342710/kke-einai-edo-o-kasselakis-antigrafei-ton-mitsotaki-video

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή ο μέγας "αριστερός" εφοπλιστής ηγέτης με έπιασε αδιάβαστο.
    Τι είναι η "πατριωτική σύγχρονη αριστερά";
    Είναι κάτι σαν το "εφτά σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις";
    Stathis Stafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Του 'παν θα βάλεις το χακί
    Θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή
    Θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή
    Και ήρωας θα γίνεις...
    Εκείνος δε μιλάει πολύ
    Του 'ναι μεγάλη η στολή
    Του 'ναι μεγάλη η στολή
    Και βάσανο οι αρβύλες ....
    Φαντάρος για #20μερες ο αμερικανοτραφης- αυτοδημιούργητος αριστερουλης, για να αποφύγει το συνέδριο !
    - αγορι μου Stefane πρόσεχε, αυτοί μέχρι κ μουστάκι σαν τ ΠαΒλάκα, θα σε βάλουν να αφήσεις !!
    Sakis Xirokostas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου