Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Σπεράντζα Βρανά

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελπίδα Χωματιανού και γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, στις 6/2/1932 (κατά άλλους το 1926). Η παρουσία της πληθωρική, το βλέμμα της αφοπλιστικό, ο λόγος της ευθύς. Είχε αύρα και τσαγανό. Αθυρόστομη, μα και γενναία στα «θέλω» της.

Ξεκινώντας από τα μπουλούκια, εργάστηκε αργότερα στον κινηματογράφο και στο αθηναϊκό θέατρο, έγινε ακόμα και συγγραφέας.

Την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1948 στο θέατρο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας στην επιθεώρηση των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι, Άνθρωποι». Τότε πρωτοτραγούδησε το «Τραμ το τελευταίο», τραγούδι που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή της έγινε με την ταινία «Ελα στο θείο» (1950). Εγινε ευρύτερα γνωστή από τις ερμηνείες της στις ταινίες «Η ωραία των Αθηνών» και «Η κάλπικη λίρα». Η τελευταία ταινία της ήταν το «Safe Sex» (1999).

Εγραψε τα βιβλία: «Επιθεώρηση, καψούρα μου», «Ποιος θα μου πει την αλήθεια;», «Τολμώ», «Τα μπουζούκια, το θέατρο και εγώ», «Πώς πάχυνα, κάνοντας δίαιτες».

ΗρακλήςΚακαβάνης

1 σχόλιο:

  1. Η Ελπίδα Χωματιανού, που ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1928 στο Μεσολόγγι. Μετακόμισαν στην Αθήνα, αλλά λίγο καιρό αργότερα οι γονείς της χώρισαν. Σε ηλικία 7 ετών, χάνει τον πατέρα της και μένει με την μητέρα της στο Παγκράτι.
    Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, σε ηλικία 14 ετών, χάνει και την μητέρα της και αναγκάζεται να επιστρέψει στο Μεσολόγγι, για να μείνει με συγγενείς της. Τελειώνει το γυμνάσιο με δυσκολίες και μαγεύεται από τα περιπλανώμενα μπουλούκια της επαρχίας. Αποφασίζει να ακολουθήσει το θεατρικό μπουλούκι του Ρολάνδου Χρέλια, που εμφανιζόταν στην περιοχή του Αιτωλικού, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα. Πριν κλείσει τα 20 της, κάνει τον πρώτο της γάμο με έναν Έλληνα ναυτικό από την Αίγυπτο, αλλά χωρίζει μετά από μόλις 24 ημέρες. Η οικογενειακή ζωή δεν είναι το όνειρό της και επιστρέφει στην Ελλάδα, περιδιαβαίνοντας την χώρα πάλι με τα μπουλούκια.
    Την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση σε θέατρο την κάνει το 1948 στο θέατρο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας στην επιθεώρηση των Αλέκου Σακελλάριου, «Άνθρωποι, Άνθρωποι». Μάλιστα, τότε πρωτοτραγούδησε το «Τραμ το τελευταίο», που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. Η νεαρή Σπεράντζα γοητεύει κοινό και θεατράνθρωπους με το μπρίο και το νάζι της και τώρα με το νέο όνομα της Σπεράντζα Βρανά δημιουργεί με μεγάλη επιτυχία τον επιθεωρησιακό τύπο της «σέξι μαγκιόρας». Με την ανεπανάληπτη ζωντάνια της ερμηνεύει τα γνωστότερα επιθεωρησιακά τραγούδια της εποχής «Μάμπο μπραζιλέρο», «Δώσε», «Η Βαλίτσα» και συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Η επιτυχία της είναι τέτοια που οι εφημερίδες γράφουν μετά την πρεμιέρα ότι η Σπεράντζα είναι η καινούρια Ζαχά Μπριλάντη, μεγάλο αστέρι της εποχής. Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 1999, στην κωμωδία «Safe Sex» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου.
    Ένα τροχαίο ατύχημα το 1981 την λύγισε και για πολύ καιρό την άφησε σχεδόν κατάκοιτη. Η αφοσίωση όμως και η αγάπη του δεύτερου συζύγου της τραγουδιστή Παύλου Πατάκα που είχε παντρευτεί το 1966 και με τον οποίο έζησε μαζί μέχρι τέλους. Αλλά και η ψυχική της δύναμη την έκαναν να σηκωθεί, έστω και με πατερίτσες. Ομως είχε χάσει για πάντα το μεγάλο εραστή της, όπως αποκαλούσε το θέατρο, γιατί δεν μπόρεσε να ξανανέβει στο σανίδι. Ετσι βρήκε τρόπο διαφυγής στην συγγραφή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Σπεράντζα Βρανά αποκάλυψε το συγγραφικό της ταλέντο, παρουσιάζοντας το «Τολμώ» (1981), ένα βιβλίο για τα πρώτα χρόνια της ζωής της, με λόγο απλό, αληθινό και χειμαρρώδη. Ακολούθησαν άλλα δώδεκα καυστικά και αθυρόστομα βιβλία.
    Στην προσωπική της ζωή η Σπεράντζα Βρανά είχε παντρευτεί δύο φορές. Ανάμεσα στους μεγάλους της όμως έρωτες ήταν κι αυτός με τον Κώστα Βουτσά, που κράτησε περίπου πέντε χρόνια. Ο Κώστας Βουτσάς και η Σπεράντζα Βρανά έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα. Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν το 1959 στα παρασκήνια του θεάτρου Ακροπόλ. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε θυελλώδη σχέση γεμάτη ζήλιες, απιστίες, καβγάδες, χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Αποφάσισαν να παντρευτούν αλλά λίγο πριν την τελετή χώρισαν γιατί ο Βουτσάς απαιτούσε μετά τον γάμο από εκείνη να αφήσει το θέατρο για να αφοσιωθεί στο σπίτι και η Βρανά δεν το δέχτηκε. Σκέφτηκε τον εαυτό της νοικοκυρά, μακριά από τι σκηνή και τα φώτα και δεν άντεξε στη σκέψη. Έτσι, έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, χώρισαν οριστικά.
    Από το 2000 αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 η Σπεράντζα Βρανά πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 81 ετών.
    Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου