Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Τεταμένη για ώρες, η κατάσταση στο Κόσσοβο, υπό το βλέμμα των Νατοϊκών δυνάμεων

 
Συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή και με τις ενισχυμένες Νατοϊκές δυνάμεις (KFOR), να δηλώνουν «έτοιμες να παρέμβουν αν τους ζητηθεί», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της KFOR, διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η κοσοβάρικη αστυνομία.

Στο βόρειο Κόσοβο, η κατάσταση ήταν χαοτική για ώρες, από τη στιγμή που ένοπλοι άνδρες ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι ενώ νωρίς το πρωί σκοτώθηκε ένας Κοσοβάρος αστυνομικός, με την Πρίστινα να καταγγέλλει το «οργανωμένο έγκλημα που στηρίζεται από αξιωματούχους στο Βελιγράδι» και τη Σερβία τα «ψέματα» του Κοσόβου.

«Περίπου 30 ένοπλοι άνδρες έχουν ταμπουρωθεί σε ένα μοναστήρι στο Μπάνισκο και είναι περικυκλωμένοι από την αστυνομία», ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι καλώντας τους να «παραδοθούν».

Νωρίς το απόγευμα η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους περίπου 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Αργά το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα, ανακοινώνοντας ότι «ανακτήθηκε ο έλεγχος αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο, λέγοντας πως «είναι πράξη απολύτως καταδικαστέα» και ξεκαθάρισε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου