Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι κριτήριο και στην κάλπη!

«Ο λαός της Θεσσαλίας μπορεί να καταδικάσει την πολιτική που έπνιξε τον Θεσσαλικό κάμπο, δυναμώνοντας τον καθημερινό του αγώνα για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση, αλλά και ψηφίζοντας στις 8 Οκτώβρη τους δοκιμασμένους αγωνιστές υποψηφίους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτούς που σε κάθε δύσκολη στιγμή για τον λαό μας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και της αλληλεγγύης, για τις πραγματικές λύσεις που έχουμε ανάγκη».

Τα παραπάνω σημειώνει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συζητώντας με τον «Ριζοσπάστη».

Το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» να γίνει κριτήριο ψήφου!

«Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Μαγνησία και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αποτυπώνουν την εγκληματική πολιτική που δεν δαπανά για την πρόληψη και ευθύνεται για την τεράστια καταστροφή των κόπων του λαού. Την πολιτική αυτή υπηρετούν τόσο ο σημερινός και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, όσο και οι υπόλοιποι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο του λαού της Θεσσαλίας», μας λέει και συνεχίζει:

«Υιοθετούν την πολιτική σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας με βάση το κόστος - όφελος, όπου ως κόστος λογίζονται οι ανάγκες του λαού και ως όφελος τα κέρδη των λίγων. Υλοποιούν και στηρίζουν, κομπάζοντας, την πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων, με την άμεση ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, τις αστικές αναπλάσεις, τις τουριστικές και άλλες υποδομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τη λεηλασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, αλλά αφήνουν απροστάτευτο τον λαό και το βιος του, από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλες καταστροφές, γιατί αυτά τα έργα θεωρούνται κόστος αφού δεν αποφέρουν οφέλη στο κεφάλαιο».

Το παράδειγμα με το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024 είναι αποκαλυπτικό, σημειώνει ο Τ. Τσιαπλές, αφού για αντιπλημμυρικά προβλέπονται μόλις 5,5 εκατομμύρια - και από αυτά τα 4,5 εκατ. περίπου για αποκαταστάσεις παλιότερων καταστροφών - σε σύνολο 271 εκατομμυρίων.

Επομένως, «ας σκεφτεί ο εργαζόμενος λαός: Τι τοπικές αρχές και εκλεγμένους έχει ανάγκη;

  • Τέτοιες που όταν απαιτεί έργα αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής προστασίας, να του απαντούν ό,τι και οι κυβερνήσεις; Πως "οι πόροι δεν φτάνουν", να του συστήνουν "ατομική ευθύνη" ως "αναρμόδιοι", με αποτέλεσμα να ζούμε τραγωδίες όπως η πρόσφατη; `Η ακούραστους αγωνιστές που θα παλεύουν μαζί του, που δεν θα συμβιβάζονται με το ασφυκτικό πλαίσιο, αλλά θα δίνουν μάχες ενάντια σε καθετί που μπαίνει εμπόδιο στην ανακούφιση του λαού;
  • Που μαζί του θα διεκδικούν αποφασιστικά όσα χρειάζονται, που δεν θα αφήνουν τελικά σε χλωρό κλαρί κυβερνήσεις και επιτελεία, ή εκλεγμένους "μπροστινούς" κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων που αναλαμβάνουν ρόλο "πυροσβέστη" στις λαϊκές αντιδράσεις και διεκδικήσεις;
  • Τέτοιους σαν τις δημοτικές αρχές στους δήμους που πλήγηκαν, που δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τη βοήθεια που συγκεντρώνει η αλληλεγγύη του κόσμου; `Η αυτούς που μπήκαν μπροστά για να σωθεί ο λαός, οργάνωσαν την αλληλεγγύη, εξασφάλισαν νερό, φαγητό και ό,τι άλλο ήταν αναγκαίο σε όσους ξεσπιτώθηκαν;

Ο λαός έχει ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που δείχνουν και στην πράξη ότι για να γίνουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, χρειάζεται αγώνας για χρηματοδότησή της, αλλά και σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη, που έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον χωροταξικό σχεδιασμό των επενδυτικών πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία δεν χωράνε έργα όπως τα παραπάνω».

Δεν θα μας «σώσουν» οι συνένοχοι

Ο Τάσος Τσιαπλές σημειώνει ότι «η δυσαρέσκεια που υπάρχει σήμερα απέναντι στην περιφερειακή αρχή της ΝΔ δεν μπορεί να εκφραστεί με στήριξη του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα αυτά κυβέρνησαν τη χώρα, εφάρμοσαν αντιλαϊκές πολιτικές.

Οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι δήθεν "ανεξάρτητοι", σε Περιφέρεια και δήμους δεσμεύονται από φανερά και αθέατα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν αναλάβει "εργολαβία" από τα κόμματά τους να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την επιχειρηματική δράση, άρα και την εμπορευματοποίηση σε κάθε πλευρά της ζωής του λαού, πνίγοντας τις ανάγκες του για τα καπιταλιστικά κέρδη».

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζει:

-- «Εχουν συνυπογράψει την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Περιφέρειας και των δήμων, την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

-- Αντιμετωπίζουν τη γη και το περιβάλλον ως εμπόρευμα, παραχωρούν οικόπεδα, φιλέτα γης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές για επιχειρηματική αξιοποίηση. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζονται ανθρώπινες ανάγκες, ρυπαίνονται ο αέρας, το έδαφος και τα νερά (Παγασητικού, Κάρλας, Πηνειού, Τιταρήσιου και άλλων ποταμών), από ανεξέλεγκτα βιομηχανικά, κτηνοτροφικά και άλλα απόβλητα. Από την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, τις αναφλέξεις του επικίνδυνου απορριμματογενούς καυσίμου στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ. Προβλήματα που θα μεγαλώσουν αφού στον σχεδιασμό της η Περιφέρεια έχει την αδειοδότηση και κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης, που θα παράγουν και SRF/RDF για καύση, σε Βόλο, Λάρισα και Δυτική Θεσσαλία.

-- Στηρίζουν στην πράξη τη λεγόμενη "απελευθέρωση" της Ενέργειας, συνολικά έναν ενεργειακό σχεδιασμό που έχει εκτινάξει την ενεργειακή φτώχεια σε όλη την ευρύτερη περιοχή και έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον μέσω της άναρχης επέκτασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται η εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εντός του Παγασητικού Κόλπου, αυξάνοντας τους κινδύνους για ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης».

Προσθέτει ακόμα για τον Δ. Κουρέτα, εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι «όλα αυτά τα χρόνια αποτυπωνόταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο η στρατηγική σύγκλιση με τον περιφερειάρχη που στηρίζει η ΝΔ, με τη στήριξη επί της ουσίας των προϋπολογισμών, των τεχνικών προγραμμάτων, ψηφίζοντας είτε υπέρ είτε λευκό για τα μάτια του κόσμου».

Αλλά και για τον συνδυασμό - ανάχωμα της κας Τζανακούλη, που προέρχεται και αυτή από τη ΝΔ, ότι «επιδιώκει να εγκλωβίσει δυσαρεστημένους από την περιφερειακή αρχή και να μην κατευθυνθούν σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Είναι δε κοινό μυστικό ότι και αυτός ο συνδυασμός απολαμβάνει τη στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων».

Να απαντηθεί και στις εκλογές η μετατροπή της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Ο Τάσος Τσιαπλές επισημαίνει το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και αντίστοιχα σε στόχο των ανταγωνισμών, με αγκωνάρι την επικαιροποιημένη Συμφωνία για τις Βάσεις, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να την υπογράψει και να την ανανεώσει η κυβέρνηση ΝΔ το 2021.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα έχει στηθεί ένα «νέο Ιντσιρλίκ», όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, λόγω των επεκτάσεων που έχουν ήδη γίνει εκεί (υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ρίξει ήδη περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «μέσα υψηλής αξίας», όπως τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί) αλλά και της μεταστάθμευσης στην 110 Πτέρυγα Μάχης 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της USAFE, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους, επιχειρώντας σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, στο Στεφανοβίκειο αναπτύσσονται μόνιμα δυνάμεις των επιθετικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ, όπως και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, ενώ παράλληλα «τρέχουν» τα σχέδια για ναύσταθμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στον Αλμυρό Βόλου, ώστε να εξυπηρετεί τη μετατροπή όλης της περιοχής σε βασικό αμερικανοΝΑΤΟικό προγεφύρωμα.

Με βάση την πραγματικότητα αυτή, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζει: «Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, με την καθοριστική συμβολή των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση.

Πάμπολλες φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια του Βόλου και της Λάρισας καταψήφιζαν ή αρνούνταν να θέσουν σε συζήτηση ψηφίσματα που έφερναν οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", λέγοντας ότι "δεν είναι αυτοδιοικητικό ζήτημα".

Από την άλλη, μαζί με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικούς παράγοντες και διάφορα τοπικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, έχουν αναλάβει τον ρόλο του "ντίλερ" των αμερικανικών σχεδιασμών, διαφημίζοντας τα δήθεν οικονομικά "οφέλη", σε μια σύγχρονη εκδοχή τού "καλώς ήρθε το δολάριο", από την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στην περιοχή μας.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Μαγνησία και οι εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ έδειξαν ότι το μεγάλο πλέγμα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και ορμητηρίων πολέμου στην περιοχή δεν παρέχει "ασφάλεια", αλλά αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού από πολλές απόψεις.

Μπροστά στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, ο λαός μας πρέπει να κάνει κριτήριο για την ψήφο του τη στάση που κρατάνε οι διάφοροι υποψήφιοι απέναντι στους κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Να σκεφτεί αν θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που θα στέκονται μαζί με τον λαό κόντρα στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ή θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα συνυπογράφουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμβάλλοντας στην έκθεση του λαού σε ανυπολόγιστους κινδύνους».

Να ενισχυθούν ο αγώνας, η ελπίδα, ο δρόμος της ριζικής ανατροπής

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Τάσος Τσιαπλές επισημαίνει τα εξής: «Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούνη με τη διακριτή άνοδο που κατέγραψε το ΚΚΕ, οι διεργασίες που συντελούνται το τελευταίο διάστημα, κάτω και από τη δική μας παρέμβαση, αναδεικνύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να κερδίσει νέες ψήφους το Κόμμα, να χάσουν δυνάμεις τα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοι που στηρίζουν.

Με καλό σχέδιο και προγραμματισμό, χωρίς να λυπηθούμε χρόνο και κόπο, με το ψηφοδέλτιο, τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι, με τα προεκλογικά υλικά, μπορούμε να φτάσουμε στους χιλιάδες που είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα, που αν βρεθούμε δίπλα τους, συζητήσουμε με εμπιστοσύνη και ουσιαστικά, μπορούμε να συμβάλουμε να ξεδιαλύνουν και τα τελευταία ερωτήματα.

Για να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ, παντού. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε κάθε δήμο.

Για να ενισχυθούν ο αγώνας, η ελπίδα, ο δρόμος της ριζικής ανατροπής».

 Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

4 σχόλια:

  1. Ο μπροστινός πρεσβείας, έγινε και μπροστινός του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Στέφανος Κασσελάκης ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) εκλογές στο κόμμα, στις οποίες ψήφισαν λιγότερα 15.000 άτομα σε σχέση με τις πρώτες εκλογές με τους πέντε υποψηφίους.

    Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Δρόσος πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο Στ. Κασσελάκης συγκέντρωσε 56,69%, η Εφη Αχτσιόγλου 43,31%, τα άκυρα και λευκά 1,19 %.
    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΚΤΑΚΤΟ
      Η "Αυγή" μετονομαζεται σε greek restaurant "To oraio Galaxidi"
      Leonidas Papadimitriou

      Διαγραφή
  2. ...Ομολογώ ότι είχα αρχίσει να λυπάμαι τους φίλους Συριζαίους που έβλεπαν στο κόμμα τους να γίνεται μια πειρατεία από κάποιον άσχετο, που πιθανώς να ήταν ιδανικός για Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γλυφάδας αλλά κάποιοι προσπαθούν να τον εμφανίσουν ως αριστερό ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη, επειδή ξέρει καλύτερα αγγλικά! Αλλά ρε παιδιά, έχετε καταπιεί την Τζάκρη και τον Αντώναρο, την Κουντουρά, τους ΑΝ.ΕΛ και την Παπακώστα. Φορτώσατε τα ψηφοδέλτιά σας στις δημοτικές εκλογές μέχρι και με υποστηρικτές του Τζήμερου και του Κασιδιάρη, δηλώσατε επίσημα στήριξη στον Παχατουρίδη, στην Πάτρα κάνετε τα πάντα για να χάσει ο Πελετίδης, σε εργατικά κέντρα κατεβαίνετε στα ίδια ψηφοδέλτια μέχρι και με χρυσαυγίτες. Ειλικρινά τωρα, δεν το βλέπατε να έρχεται;
    ....
    https://www.katiousa.gr/apopseis/epta-de-se-pairnei-aristera/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χώρα θα πορευτεί παρακολουθώντας το σκυλί του Κασσελάκη να κάνει τα κακάκια του, μέχρι να βαρεθεί ή μέχρι να αρχίσουν τα ριάλιτι στην τηλεόραση και να του πάρουν τα λεπτά δημοσιότητας κάτι μαυρισμένοι τύποι που τρέχουν σαν τα κατσίκια για να κερδίσουν μια τυρόπιτα ή μοντέλα που θα υφίστανται εξευτελισμό κάποιας κριτικής επιτροπής που θα της λέει ότι αν μια εταιρία θέλει να την ξυρίσει, θα πρέπει να κάτσει να το υποστεί. Εταιρίες δημοσκοπήσεων θα εμφανίσουν έρευνες που θα δίνουν στον Κασσελάκη 30αρια, όπως έγινε με τον Ανδρουλάκη ή παλαιότερα με τον Τσίπρα. Εν τω μεταξύ, θα καταργείται το πενθήμερο, το 8ωρο, θα διαλύονται τα πάντα, θα πνιγόμαστε, θα καιγόμαστε και θα ζούμε στην απόλυτη καπιταλιστική δυστοπία περιμένοντας να αποσαφηνίσει τις ιδέες του για το ελληνικό όνειρο ο νέος ηγέτης (δεν μπορώ καν να το γράψω χωρίς να γελάσω) της Αριστεράς. Βέβαια, για να δεις όνειρα, πρέπει να κοιμάσαι.

      ΥΓ. Ήμασταν παιδιά και βγάλαμε άσπρες τρίχες ακούγοντας για την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς και παρακολουθώντας για δεκαετίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι τορπιλίζει την ενότητα και προδίδει το λαό που θέλει την αριστερά ενωμένη. Υπάρχει κανείς εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ που μετά από αυτές τις γελοιότητες που παρακολουθήσαμε αυτές τις εβδομάδες, ακόμα να το πιστεύει αυτό;
      https://www.katiousa.gr/apopseis/epta-de-se-pairnei-aristera/

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου