Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Εριχ Μ.Ρεμάρκ

"Γιατί να θέλει ένας κλειδαράς η ένας τσαγκάρης Γάλλος να μας χτυπήσει; Αυτά τα κάνουν οι κυβερνήσεις.Δεν είχα δεί ποτέ Γάλλο πριν έρθω εδώ.Γυρέψανε την γνώμη τους τόσο λίγο όσο και την δίκη μας". Σαν σήμερα, 25 Σεπτέμβρη 1970, πεθαίνει ο αντιμιλιταριστής συγγραφέας Εριχ Μ.Ρεμάρκ.

Το 1916 πήγε στρατιώτης με τον Γερμανικό στρατό στον Α Παγκόσμιο πόλεμο και βρέθηκε μπροστά στο "μεγαλύτερο ομαδικό έγκλημα στην ιστορία".

Το 1929 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο",μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις σφαγές του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στην ουσία είναι ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, που περιγράφει την φρίκη του πολέμου μέσα απο τα μαρτύρια και τελικά το θάνατο του 19χρονου στρατιώτη Πάουλ Μπόιμερ.Αποκαλύπτει πως η δήθεν ηρωική θυσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μη εθελοντική σφαγή.

Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε μπεστ σέλερ. Περισσότερα από 20.000 αντίτυπα είχαν πουληθεί. Η ταινία με θέμα το βιβλίο (από τον Λιούις Μάιλστοουν), απέσπασε το 1930 Οσκαρ καλύτερης ταινίας/σκηνοθεσίας.Το 1931 ο Ρεμάρκ έγραψε τη συνέχεια ("Ο δρόμος της επιστροφής"), με θέμα τη ζωή των βετεράνων.

Έγινε διάσημος αλλά στοχοποιήθηκε απο ακροδεξιούς και φασίστες και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει. Tο 1933 oι ναζί έκαψαν το μυθιστόρημα του ως "προδοτικό". Το 1938 έχασε τη γερμανική υπηκοότητα κι ένα χρόνο μετά μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Για να τον εκδικηθούν, οι ναζί συνέλαβαν το 1943 την 40χρονη αδερφή του Ιλφριέντι Σολτς, που είχε παραμείνει στη Γερμανία, την καταδίκασαν για "ηττοπάθεια" και την αποκεφάλισαν. Συνέχισε να γράφει αντιμιλιταριστικά και αντιφασιστικά βιβλία και μετα τον πόλεμο.

Πέθανε το 1970 στην Ελβετία, σε ηλικία 72 ετών.

PraxisReview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου