Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Επιταχύνονται εξελίξεις σε πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επιταχύνονται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά μετά και τη συνάντηση την Τετάρτη των Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στόχος τους σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και συνολικά οι μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση τον Νοέμβρη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία 8 χρόνια) και - κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στις 7/12 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας, χαράματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι προσεγγίζει «με ανοιχτό πνεύμα» τις σχέσεις με τη γείτονα. Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες», χωρίς και πάλι να ενημερώνει σχετικά με το ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών.

Εβαλε, δε, μπροστά ως πρώτα πεδία συνεννόησης (προκειμένου να φτιάξουν κλίμα και για τα επόμενα, τα «βαριά γεωπολιτικά», όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος) την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», αποσιωπώντας ότι όλα αυτά τα κείμενα κόβονται και ράβονται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, αναλόγως πώς εξυπηρετούνται σχεδιασμοί του κεφαλαίου.

Αλλωστε, με την πλάτη ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, η τουρκική αστική τάξη βάζει στις διμερείς επαφές μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων που αφορούν από τη «συνδιαχείριση» και «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο μέχρι και το Κυπριακό και τη διανομή της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διόλου τυχαία, ο Ερντογάν στη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε ανοιχτά αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, διαψεύδοντας τον εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και άλλα κέντρα για τη διπλωματία των «ήρεμων νερών».

Είναι, εξάλλου, αυτό το πλαίσιο όπου γίνεται η «συζήτηση» για τα Ελληνοτουρκικά: Οι εξελίξεις ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την Τουρκία να παζαρεύει στο εσωτερικό του ευρωατλατικού άξονα την αγκίστρωσή της στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Διόλου τυχαία, την προηγούμενη Κυριακή, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του». Παίζοντας, εξάλλου, με τις λέξεις και στο πλαίσιο του «μασάζ» που έχουν ξεκινήσει στον λαό, αντί για «υποχωρήσεις» αντέτεινε ότι πρόκειται για «αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, φρόντισε μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν να συναντήσει στη Ν. Υόρκη και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δείχνοντας ξανά ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι κομμάτι ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών με «πυξίδα» και τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Ενδεικτικά, στη συνάντηση επισήμως «συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη της Συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε πιο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία», όπως τονίζουν από το Μαξίμου, ενώ και στην παρέμβασή του στη ΓΣ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία», διεκδικώντας «δάφνες εμπλοκής» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο φόντο, από το Μαξίμου αναφέρεται ότι Μητσοτάκης και Στόλτενμπεργκ «αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», προϊδεάζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε κανονικό ραπόρτο στον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο για το τι συζητήθηκε με τον Ερντογάν και την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί μια σειρά από Ευρωατλαντικοί παράγοντες για την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης, εφησυχασμού και ευθυγράμμισης προς επικίνδυνες εξελίξεις, δεν περνά απαρατήρητη μια πληροφορία ότι το βράδυ της Τετάρτης, κι ενώ υπήρχε ήδη μια πρώτη εικόνα όσων συζητήθηκαν στη Ν. Υόρκη, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μαρία Ολσον, κανόνισε να έχει συνάντηση με «παράγοντες διαμόρφωσης» της λεγόμενης κοινής γνώμης.

Η ταχύτητα και η σοβαρότητα των εξελίξεων υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά για το περιεχόμενο των συνομιλιών, όπως τις διεξάγει σε όλα τα επίπεδα και στα κρυφά, πίσω απ' τις κλειστές πόρτες. Επιβάλλουν ο λαός να παραμείνει σε εγρήγορση, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφησυχασμού.

2 σχόλια:

  1. Αν κάτι επιβεβαιώθηκε από τις «εσωκομματικές» εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την περασμένη Κυριακή, αυτό είναι η συντριπτική ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς, ακόμη και εντός των τειχών, ή των υπολειμμάτων μιας κατ’ όνομα όπως αποδείχθηκε ''Αριστεράς''. Η ανάδειξη στην ηγεσία του κόμματος ενός ανθρώπου δίχως καν κάποια κοινωνική ατζέντα, για τον οποίο γνωρίζουμε απλώς την «αντισυμβατική» προσωπική του ζωή, που ο ίδιος διαφήμισε με κάθε τρόπο, καθώς και ότι φοιτούσε κάποτε στο Κολλέγιο Αθηνών ισοδυναμεί με....''πελώρια'' πολιτική τομή.
    Σύν τοις άλλοις μας ενημέρωσε ότι δεν είναι πλεμπαίος ''αριστερός'' γιατί έβγαλε πολλά λεφτά στις ΗΠΑ και ελάμβανε και δάνεια με....''προσωπική εγγύηση'', με τα οποία προέβη σε κύκλο αγοραπωλησιών τάνκερ και πλοίων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Δραστηριοποιήθηκε μεταξύ άλλων στα Χρηματιστήρια των ΗΠΑ και την Goldman Sachs, ήδη από το 2009 και όλη την κρίσιμη περίοδο της εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ και τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια και ισχυρίζεται πως μπορεί να νικήσει κάποτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
    patrinaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κασσελάκης δηλώνει ''αυτοδημιούργητος εφοπλιστής'', μεγαλωμένος στην Εκάλη, με υποτροφίες στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ....''ριζοσπάστης αριστερός'', ενώ φιλοδοξεί να γίνει ο νέος αρχηγός του φιλοευρωπαικού δήθεν....''αριστερού'' κόμματος και κατεβάζει πλατφόρμα μέσα από τα social media με την ονομασία ''ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΡΑ'' και έχει την στήριξη του Πολάκη που τον θεωρεί πουλέν του!
    Στα 21 του λέει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βρήκε δουλειά στην... Goldman Sachs και είδε από κοντά....τι είναι το Κεφάλαιο!
    Πρωτοστάτης στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαϊντεν και παντρεμένος με νεαρό Αμερικανό.
    Μας έρχεται κατ' ευθείαν από το Μαϊάμι να πολεμήσει τον καπιταλισμό και το Κεφάλαιο, από την Καισαριανή!
    Το ότι τον...προμοτάρει ο Πολάκης και το ότι ο Τσίπρας βρίσκεται μετά την πανωλεθρία του στην Αμερική, μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα, ούτε το ότι ο Κασσελάκης έγινε εκατομμυριούχος από το πουθενά το 2015, που η Ελλάδα, έχασε δις εκατομμυρίων εν μέσω χρεοκοπίας.

    patrinaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου