Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Άρχισε η τελική φάση της μάχης στο Γράμμο

Στις 25 Αυγούστου, στις 5.30 το πρωί, ο κυβερνητικός στρατός άρχισε την επίθεση στο Γράμμο.

Η αντίσταση των ανταρτών υπήρξε σκληρή και ηρωική, αλλά ο αγώνας ήταν άνισος. Στις 26 Αυγούστου η IX μεραρχία του κυβερνητικού στρατού υπερκέρασε τη γραμμή άμυνας των ανταρτών και εισχώρησε στα μετόπισθεν κατά μήκος των αλβανικών συνόρων.

Ο κίνδυνος πλήρους κυκλώσεως χωρίς έξοδο διαφυγής ήταν πλέον ορατός για το ΔΣΕ.

Ετσι, από το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου άρχισε η σύμπτυξη των δυνάμεών του προς το κέντρο του μετώπου και η οργάνωση της υποχώρησης προς την Αλβανία. Στις 29 με 30 Αυγούστου έπεσε και το ύψωμα Κάμενικ.

Η μάχη του Γράμμου είχε τελειώσει και μαζί της είχε τελειώσει και ο τρίχρονος ηρωικός αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και για τη λαϊκοδημοκρατική της αναγέννηση.

1 σχόλιο:

  1. Είχε τελειώσει η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ κορυφαία στιγμή της Ταξικής πάλης στην χώρα. Ενας αγώνας που μπορούσε να είχε τελειώσει νικηφόρα για τον λαό τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1844... χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ αν το ΕΑΜ ήταν Κοινωνική Συμμαχία σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΔΣΕ που τον χρωστάμε στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που θα είχαμε νικήσει αν όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα είχε πέσει τέλη 1945 και όχι 1947.. που έδωσε την δυνατότητα στο Αστικό κράτος να αλλάξει πλήρως τον συσχετισμό και να τσακίσει τον λαό. Ηρθε και το κλείσιμο των συνόρων το 1948... απο την συμμορία του ΤΙΤΟ να ολοκληρώσει το ΕΓΚΛΗΜΑ. Ολα στρωμένα έτοιμα ΕΥΡΩΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ απο το 1944... με το ΕΑΜ ..ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου