Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

«Pompeo GO HOME» στην Παλαιστίνη


Προκλητική επίσκεψη Πομπέο σε εβραϊκούς εποικισμούς 

Τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων προκάλεσαν οι επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε οινοποιείο εβραϊκού εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, κατήγγειλε ότι η επίσκεψη Πομπέο συνιστά «συνέργεια στην κατοχή» της Παλαιστινιακής γης.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συνάντησε νωρίτερα τον Αμερικανό υπουργό εξήρε τις πολιτικές που προώθησε υπέρ των ισραηλινών συμφερόντων, ενώ παίνεψε ιδιαίτερα τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι απεδείχθη «ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι το οινοποιείο Πσαγκότ (ενός Αμερικανοεβραίου επενδυτή που έχει τα καταστήματα αφορολογήτων «Duty Free America»). Το συγκεκριμένο οινοποιείο είχε βγάλει φιάλες κρασιού με το όνομα «Πομπέο», τιμώντας έτσι τον υπουργό Εξωτερικών για την «ιστορική επίσκεψη» σε εβραϊκό εποικισμό.

Ο ίδιος ο Πομπέο είχε δηλώσει νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα βάζουν ετικέτα στις ισραηλινές εξαγωγές από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης σαν να προέρχονται από το Ισραήλ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «άμεσα» μέτρα εναντίον των οργανώσεων που συνδέονται με το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις και Κυρώσεις) κατά του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «αντισημιτικό».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε αργότερα χτες το απόγευμα στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που πέρσι οι ΗΠΑ τα αναγνώρισαν ως έδαφος του Ισραήλ. Φθάνοντας εκεί είπε πως «πρόκειται για ένα κεντρικό τμήμα του Ισραήλ». Ακολούθως, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πομπέο «ως πρώην επικεφαλής της CIA, γνωρίζει τα γεγονότα αλλά επέμεινε να έρθει εδώ για να δει με τα μάτια του και να ακούσει την ενημέρωση των στρατιωτικών διοικητών».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου