Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Σχόλιο για την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους

 


Τη στιγμή που o λαός μας μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση μόλις τώρα, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα και μετά από εκατοντάδες παρεμβάσεις εργατικών σωματείων, υγειονομικών και επιστημονικών φορέων, άρχισε δειλά να ψελλίζει ότι οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Σήμερα, η πλειοψηφία των εργοστασίων στην ΒΙΠΕ της Σίνδου έχει εργαζόμενους που είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ ολόκληρη η Δυτική Αττική βρίσκεται σε σκληρή καραντίνα.

Το ΚΚΕ από την αρχή επισήμανε ότι η εργατική τάξη παίζει τη ζωή της κορώνα - γράμματα στους χώρους δουλειάς. Ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος από τα πρώτα ακόμη κρούσματα στις κονσερβοποιίες και τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων στην περιοχή μας, όπου τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από το κράτος έβαλαν σε καραντίνα ολόκληρους νομούς. Δεν έδωσε περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση, η οποία συνειδητά δεν παίρνει μέτρα για την τήρηση των μέτρα στους χώρους εργασίας, για να μη διασαλευτεί όπως λέει η παραγωγική διαδικασία. Αντίθετα αξιοποιεί την πανδημία για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση με φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδια που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νεκροί σε ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, "ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", "Palaplast", "Ανακύκλωση Κωνσταντινίδη", είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και της εργοδοσίας που οδηγεί σε καθημερινό κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων εργαζόμενων. Η ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και το συνεχιζόμενο πινγκ πονγκ των κρουσμάτων ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και στην υπόλοιπη κοινωνία, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ που με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα δίνει "αέρα στα πανιά" της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους, να επιβάλουν με τη δράση τους την εργοδοσία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για ασφαλή εργασία, για να εξασφαλιστεί το λαϊκό εισόδημα.

Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τη βασική της ευθύνη για τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού και ενίσχυση των δομών Υγείας. Να γίνει άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να πολλαπλασιαστούν οι κρατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειά.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν πολλαπλά μέτρα με ευθύνη της εργοδοσίας είναι αναγκαία, όπως:

  • Συχνοί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων.
  • Ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους που θα ελέγχει, ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν σε κάθε χώρο δουλειάς ακόμα και μέτρα για το σχεδιασμό στην παραγωγή.
  • Σε περίπτωση κρουσμάτων να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, επιδόματα), απολύμανση, ουσιαστικά μέτρα ιχνηλάτησης.
  • Συνεργεία για μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργασιακούς χώρους.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Η εξέλιξη της πανδημίας παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας επιβεβαιώνει με θλιβερό τρόπο την αποτυχία του συστήματος να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή. Ο καπιταλισμός σε όλον τον πλανήτη φανερώνει σήμερα ακόμα πιο έντονα το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο, τα ξεπερασμένα ιστορικά του όρια. Οι εργαζόμενοι μπορούν να απαλλαγούν από τα βάσανα που βιώνουν καθημερινά στη ζωή και στη δουλειά μόνο όταν ξεμπερδέψουν με τον πραγματικό φανερό ιό, τον ίδιο τα καπιταλισμό που όσο κυριαρχεί γεννά τη δυστυχία, τη φτώχεια, τις κρίσεις και θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Τ.Ο Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου