Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Επικίνδυνη η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας


Η διακοπή ρεύματος για μιάμιση ώρα (9 Ιουνίου βραδινές ώρες) στο μισό νοσοκομείο, σε πτέρυγα ΜΕΘ, στον αξονικό, στο ακτινολογικό, στους υπέρηχους είναι εξόχως ανησυχητικό συμβάν. Είναι άκρως επικίνδυνο για τους ασθενείς, δημιουργεί συνθήκες πανικού με απρόβλεπτες συνέπειες! Πολύ περισσότερο που συνέβη σε ημέρα γενικής εφημερίας με πολυκοσμία στο νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί και άλλες σημαντικές βλάβες. Είναι σύμπτωση που δεν θρηνήσαμε θύματα (στα πλυντήρια και στο λεβητοστάσιο, άλλη μια φορά black out μικρότερης διάρκειας, προβλήματα με οξυγόνο κ.λπ.). Η διοίκηση υποσχέθηκε βελτίωση και υποβάθμισε τη βαρύτητα των συμβάντων. Τώρα τι έχει να πει;

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα χρόνιας υποχρηματοδότησης, ξεδοντιάσματος της τεχνικής υπηρεσίας και παχυλής ανάθεσης μέρους των υπηρεσιών σε εργολάβο. Είναι επαρκής η χρηματοδότηση για συντήρηση ή αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού; Όχι. Φτάνουν οι τεχνικοί που έπρεπε να είναι πολύ πάνω από τους 120; Σύμφωνα με τον πεπαλαιωμένο οργανισμό της δεκαετίας του 80 χωρίς τις νέες πτέρυγες με τις ανάλογες μηχανολογικές εγκαταστάσεις ο οργανισμός προέβλεπε 120 τεχνικούς. Είναι και τώρα και εδώ και πολλά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις λιγότεροι από 45!!! Εκπληρώνει ο εργολάβος τις υποχρεώσεις του με επαρκές προσωπικό, ή αποσύρει από βάρδιες τεχνικούς για άλλες εργολαβίες; Ας απαντήσουν οι διοικούντες. Έχουν σοβαρή ευθύνη. Του επιβλήθηκε ποτέ ποινή όπως ζητά το κλαδικό σωματείο των ηλεκτρολόγων και το σωματείο του Ευαγγελισμού; Όχι. Όμως με μεγάλη ευκολία και με άκρατο αυταρχισμό επιβάλλουν πρόστιμα στο προσωπικό "δι ασήμαντον αφορμήν". Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν τεχνικοί ασφάλειας ώστε μαζί με τους μηχανικούς να συντονίσουν το σχέδιο και την επίβλεψη όχι μόνο στις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και στα ανοιχτά μέτωπα με τη δόμηση και την αναδιαμόρφωση νέων ΜΕΘ, χειρουργείων κ.λπ. δεδομένου ότι ο κάθε χώρος δεν είναι ξεκομμένος από το υπόλοιπο νοσοκομείο. Ούτε καν το στοιχειώδη αριθμό πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων δεν έχουν προσλάβει. Ούτε καν γιατρό εργασίας!!!

Είναι τραγικά τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των εργολαβιών. Αυτή η εργολαβία είναι μία από τις πιο σκανδαλώδεις ΣΔΙΤ που διατήρησαν με ευλάβεια όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις ακολουθώντας με κατάνυξη ως μικρά απολιθώματα της πλουτοκρατίας τις εντολές που έπαιρναν. Αν αυτό είναι το περιβόητο αφήγημα των αστικών κομμάτων περί συνύπαρξης ή δήθεν συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, πρέπει να σημάνει συναγερμός στις συνειδήσεις, να μην επιτρέψουν καταστάσεις ακόμα πιο επικίνδυνες.

Το σωματείο μας έχει κάνει σκληρούς αγώνες για αυτά τα θέματα και δυστυχώς δικαιώνεται πλήρως. Συνεχίζουμε τον αγώνα με όλους τους εργαζόμενους να είναι ο Ευαγγελισμός ασφαλές σπίτι της λαϊκής Υγείας και όχι ένα κουφάρι με ιλουστρασιόν μερικές πτέρυγες που νεκρώνονται στην πρώτη βλάβη. Καταλάβετέ το κύριοι πριν θρηνήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις.

Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργολαβικών εργατών με διώξιμο του εργολάβου. Είδαμε πια είναι η κατάσταση που κρύβεται κάτω από τον όρο "σύμπραξη" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Σημαίνει στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, επικίνδυνη και απλήρωτη δουλειά και συνθήκες κινδύνου για τους ασθενείς. Δώρα-δώρα-δώρα δίνουν στους εμπόρους της Υγείας και στους κλινικάρχες και στη διάρκεια της πανδημίας και έχουν αφήσει εγκαταλελειμμένα τα δημόσια νοσοκομεία που είναι τελικά οι φτωχοί συγγενείς της δημόσιας Υγείας. Δεν πρέπει ο λαός και οι υγειονομικοί να επιτρέψουν μία τέτοια βαρβαρότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου