Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»


Το ΚΚΕ καταδικάζει σθεναρά κάθε μορφή βίας και διακρίσεων εναντίον ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Επανειλημμένα έχει καταδικάσει και καταγγείλει αντιδραστικές αστικές κυβερνήσεις, όπως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που με σκοταδιστική και οπισθοδρομική νομοθεσία επιβάλλουν απαράδεκτες διακρίσεις όσον αφορά την κοινωνική προστασία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, την Εκπαίδευση, τα αγαθά και υπηρεσίες σε άτομα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Διαφωνούμε, ωστόσο, με τη λογική του ψηφίσματος που ανάγει την όποια διασφάλιση των δικαιωμάτων ενός ανθρώπου στη νομική αναγνώριση της μορφής συμβίωσης (όπως π.χ. του γάμου ή συμφώνου συμβίωσης), σαν ένα οικονομικό συμβόλαιο μεταξύ δύο ανθρώπων, με βάση το οποίο η ζωή, τα δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία, στη στέγαση ενός ανθρώπου εξαρτώνται από έναν άλλον. Αυτή η αντίληψη δεν είναι ούτε προοδευτική, ούτε σύγχρονη, αντίθετα διαιωνίζει τις διακρίσεις, την ανισοτιμία, εκτρέφει τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την επαίσχυντη στάση αντιδραστικών κυβερνήσεων. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιλέγει σύντροφο, απαλλαγμένος από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.

Στο πολύ σοβαρό και σύνθετο ζήτημα των παιδιών, οι τοποθετήσεις του ψηφίσματος δεν στηρίζονται στα δεδομένα της επιστημονικής κοινωνικής έρευνας. Αγνοούν την ανάγκη στήριξης των γονιών και των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Γι' αυτό και δεν μπορούν να δώσουν λύση στα αδιέξοδα που διαμορφώνουν η πολιτική που αντιμετωπίζει τη γονεϊκότητα ως ατομική υπόθεση και ευθύνη, οι ανορθολογικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στο έδαφός της. Η επίκληση στα δικαιώματα του παιδιού καταλήγει υποκριτική, αφού το ψήφισμα αποκρύπτει ότι όλα τα βάρη της ανατροφής των παιδιών φορτώνονται στη γονική ευθύνη και μέριμνα, χωρίς να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες κρατικές υπηρεσίες και υποδομές ώστε να στηριχθεί με ουσιαστικό τρόπο και η διαδικασία της τεκνοθεσίας και η ουσιαστική προστασία των παιδιών και των γονιών.

Το ψήφισμα προωθεί την ιδιαίτερα συμφέρουσα για το μεγάλο κεφάλαιο κινητικότητα και την περιπλάνηση εργαζομένων από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη με πρόσχημα τα ατομικά δικαιώματα. Αποκρύπτει ότι η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα που ενιαία και συγκροτημένα εξαπολύεται από την ΕΕ και όλες τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών αποτελεί το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι διακρίσεις και τα προβλήματα σε βάρος ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, που βιώνουν όπως όλοι οι εργαζόμενοι τις δραματικές συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με "λευκό" στο σχετικό ψήφισμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου