Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

«Καλές πρακτικές»


Παντού στην Ευρώπη συναντάμε τη μετατροπή διανομέων σε «ελεύθερους συνεργάτες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι ήταν «αθέμιτη πρακτική» από τη μεριά της «e-food» το τελεσίγραφο προς τους εργαζομένους της. 

Κορόνες βγάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το τροπάρι ότι ο αντεργατικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν συμβαδίζει με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» κι ενώ έχει ψηφίσει τα μισά σχεδόν άρθρα του! 

Μια ματιά όμως στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε χώρες της ΕΕ, ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι λεγόμενες «βέλτιστες εργασιακές πρακτικές της ΕΕ» που υλοποιεί και ο νόμος - έκτρωμα της ΝΔ, όπως και οι νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι αυτές που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

 Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι «συνεργάτες» διανομείς, στην πλειοψηφία τους πληρώνονται ανά παραγγελία και τους «βγαίνει το λάδι» για να συμπληρώσουν ένα μεροκάματο που θα τους επιτρέπει να φυτοζωούν. 

Επίσης, με τα λεγόμενα «mini jobs» των 400 ευρώ (ψίχουλα για το κόστος ζωής στη Γερμανία) οι εταιρείες απαλλάσσονται από το «μη μισθολογικό κόστος» για τους μισθωτούς διανομείς, ενώ δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ούτε για τους «αυτοαπασχολούμενους». 

Ακόμη και ο τρόπος που θα φτάσει μια παραγγελία, αν θα είναι με μηχανάκι, ποδήλατο ή με τα πόδια, δεν αφορά τις εταιρείες, αφού δεν επιβαρύνονται με έξοδα συντήρησης και εξοπλισμού του μέσου που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος - «συνεργάτης». 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 90% και πλέον που εργάζεται στον κλάδο είναι μετανάστες, ζώντας στο πετσί τους την πιο άγρια εκμετάλλευση στην ...ατμομηχανή της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου