Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Σύντομα μαζί

 

6 σχόλια:

  1. 15/12/1944

    Ο λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, ενώ ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στο συνοικισμό Κουντουριώτη και το κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν με βαριές απώλειες για τον εχθρό. Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβάλλονταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Νέα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονταν και προωθούνταν συνεχώς προς το κέντρο, ενώ οι απαραίτητες και πολυαναμενόμενες ενισχύσεις του ΕΛΑΣ παρέμεναν ενταγμένες στις επιχειρήσεις σε Ήπειρο και Μακεδονία κατά του Ζέρβα και του Τσαούς Αντών.

    Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΕΑΜ για συγκέντρωση τροφίμων υπέρ του δοκιμαζόμενου μαχόμενου λαού της Αθήνας και του Πειραιά, η Μακεδονία μάζεψε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και έστειλε 300.000 οκάδες στάρι, ενώ από τη Ρούμελη κατέφθασαν ήδη 1.200 οκάδες διαφόρων ειδών με προορισμό τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Την ίδια στιγμή, οι συνοικίες γύρω από την Καισαριανή συνέχισαν να υποδέχονται τους χιλιάδες κατοίκους της μαρτυρικής αυτής πόλης, που βομβαρδίζονταν ανελέητα από το βρετανικό πυροβολικό και την αεροπορία, προσφέροντάς τους απλόχερα στέγη και τη λιγοστή τροφή που τους ήταν διαθέσιμη. Άνθρωποι των τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου επισκέπτονταν καθημερινά τα νοσοκομεία προσφέροντας ψυχαγωγία στους πληγωμένους......... Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός με την εγκληματική θεωρία των ...σταδίων έσωσε το καπιταλισμό καταστρέφοντας τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .....Από τη μάχη αυτή διδασκόμαστε και συνεχίζουμε. Αυτή την αγωνιστική ενότητα χρειάζεται να αναπτύξει ο κλάδος. Αυτή που αναπτύχθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες και αναδείχθηκε με την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της 11ης του Οκτώβρη. Αυτή η ενότητα στη βάση των προβλημάτων, έξω και πέρα από τις ιδιαίτερες απόψεις του κάθε συναδέλφου αλλά και με ταυτόχρονη ανάδειξη των αιτιών, δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ζωντανούς συλλόγους, χωρίς συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς αλλαγή των συσχετισμών. Η αγωνιστική ενότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν υπάρχει πίστη ότι σήμερα, τώρα, άμεσα μπορούμε να αποσπάσουμε νίκες, να ματαιώσουμε μέτρα, να ανοίξουμε άλλους δρόμους. Η αγωνιστική ενότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με αυταπάτες ότι μια άλλη κυβέρνηση, που κινείται στις ίδιες ράγες και δοκιμάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να μας σώσει, ούτε στη βάση μικροπολιτικών και μικροπαραταξιακών “λογαριασμών”. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Σε αυτό τον σκοπό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, έτσι θα μετουσιώσουμε την στήριξη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας στις αρχαιρεσίες της Τετάρτης. Οι διεκδικήσεις μας:https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/pedia/2845-ixiro-minyma-antistasis-ki-agona....... Περσινά ξινά σταφύλια απο τους Μανιαδάκηδες που το 2012 μας καλούσαν να εγκλωβιστούμε στο καπιταλισμό μαζί με το σύριζα. Η θέση του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού στο έδαφος του καπιταλισμού δικαιώθηκε απόλυτα. Αφού λοιπόν ξεφτιλίστηκαν οι Μανιαδάκηδες με το σύριζα συνεχίζουν να σερβίρουν την ίδια σαπισμένη σούπα υπηρετώντας το καπιταλισμό με λύσσα. Δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ... Αλλά και το ΠΑΜΕ δεν προχώρησε τελικά σε συντονισμένη ενιαία απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, το νόμο Χατζηδάκη και τη συνολική κυβερνητική πολιτική σε υγεία-πανδημία, ακρίβεια-ενέργεια, παιδεία-αξιολόγηση, κτύπημα ελευθεριών-συνδικαλισμού (όπως πρότειναν οι Παρεμβάσεις στο Δημόσιο, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ κλπ.), αλλά πραγματοποιεί ένα συλλαλητήριο την Πέμπτη το απόγευμα στο Σύνταγμα, με την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ να σπεύδουν να καλέσουν κι αυτές σε συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα τις ίδιες ώρες.https://prin.gr/2021/12/stasi-ergasias-protobathmia-somateia/... Στάσεις εργασίας με ρεπό και άδειες γιατρού απο τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... που τρέχουν να την ξεπλύνουν απο τα εγκλήματα της στην μάταιη προσπάθεια να παίξουν το διασπαστικό τους παιχνίδι σε βάρος του λαού. Ολοι στις συγκεντρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική επίθεση που δεχόμαστε. Δεν διασπάμε το λαό με ψεύτικους διαχωρισμούς αριστερός ...δεξιός. Ο Μοναδικός διαχωρισμός που υπάρχει είναι ταξικός. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ολοι στην κοινωνική συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις τώρα ήρθε σε φως η ηρωική πράξη 15 μαθητών της Σχολής Ευελπίδων. Οταν αι δυνάμεις του ΕΛΑΣ πολιόρκησαν τη Σχολή και άρχισαν την επίθεση, 15 Ευέλπιδες που βρίσκονταν μέσα αρνήθηκαν να πολεμήσουν κατά του λαού. Ο επικεφαλής λοχαγός τους έστησε μπρος στα πολυβόλα και τους απείλησε με εκτέλεση, αν δεν δεχτούν να πολεμήσουν. Οι ήρωες Ευέλπιδες αρνήθηκαν και πάλι. Ο Χίτης λοχαγός τους εξετέλεσε. Αλλά ο Ελληνικός λαός δε θα ξεχάσει τα ηρωικά αυτά παιδιά, που σε μια τόσο κρίσιμη για το έθνος στιγμή έκαμαν το καθήκον τους.
    * * *

    Κατά τη διάρκεια της ταξικής σύγκρουσης του Δεκέμβρη του 1944 και των μαχών που δόθηκαν στην Αθήνα και τον Πειραιά, αναδείχθηκαν όλες οι αρετές της μαζικής λαϊκής οργάνωσης: Η αυτενέργεια, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η πολιτική επαγρύπνηση, μαζί με την αυτοθυσία σ' έναν αγώνα που δόθηκε με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ.

    Στις 33 μέρες του Δεκέμβρη, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ έγραψαν λαμπρές σελίδες. Ο ηρωισμός, η αυτοθυσία έφτασαν στο επίπεδο που χαρακτηρίζει κάθε μαχόμενο λαϊκό κίνημα που έχει το δίκιο με το μέρος του. Μαζί και δίπλα στον ένοπλο αγώνα, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ χρησιμοποίησαν και όλες τις άλλες μορφές πάλης (απεργίες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια). Δίπλα στο κύριο μέτωπο του ΕΛΑΣ, η εργατική τάξη και ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά έστηναν οδοφράγματα, έκαναν σαμποτάζ, άνοιγαν αντιαρματικές τάφρους, μετέφεραν τραυματίες και τρόφιμα. Πολεμούσαν τον αντίπαλο τετράγωνο - τετράγωνο, σπίτι - σπίτι.

    Ενα τμήμα αυτού του μεγάλου αγώνα ήταν και η θυσία των δεκαπέντε μαθητών της Σχολής Ευελπίδων που έκανε γνωστή ο «Ριζοσπάστης» στις 15 Δεκέμβρη 1944. Την ίδια μέρα, ο Λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος Λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ κατέλαβαν το κτήριο της Γενικής Ασφάλειας (στη γωνία των οδών Πατησίων και Στουρνάρη), ενώ ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στον συνοικισμό Κουντουριώτη και στο κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν, με βαριές απώλειες για τον εχθρό.

    Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβαλλόταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Νέα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονταν και προωθούνταν συνεχώς προς το κέντρο, ενώ οι απαραίτητες και πολυαναμενόμενες ενισχύσεις του ΕΛΑΣ παρέμεναν ενταγμένες στις επιχειρήσεις κατά του Ζέρβα και του Τσαούς Αντών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη «Μάχη της Αθήνας» πήρε - με τον τρόπο του - μέρος και ο «Ριζοσπάστης».

    Στις 3 Δεκέμβρη 1944, η αστική τάξη της χώρας και οι Βρετανοί σύμμαχοί της αιματοκύλησαν τη λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει ενάντια στον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.

    Από την επόμενη μέρα ο «Ριζοσπάστης» μίκρυνε το σχήμα του και έγινε μονοσέλιδος (από δισέλιδος), προφανώς για να τοιχοκολλείται. Η έκδοσή του, επομένως, πήρε πολεμικό χαρακτήρα.

    Ο άφθαστος ηρωισμός όμως, που έφτανε μέχρι και τη θυσία της ίδιας της ζωής, οι μικρές και οι μεγάλες νίκες δεν επαρκούσαν για να νικήσουν οι λαϊκές δυνάμεις τον Δεκέμβρη του 1944. Τα βαθύτερα αίτια πίσω από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην αρνητική έκβαση του Δεκέμβρη (τα οποία είχαν αντανάκλαση και στο στρατιωτικό επίπεδο) απέρρεαν από τη στρατηγική κατεύθυνση της «ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης». Το ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1944 δεν εξασφάλισε προϋποθέσεις κατάκτησης της εργατικής εξουσίας και αντίστοιχο σχέδιο, ακριβώς επειδή δεν θεωρούσε τον Δεκέμβρη πάλη για την κατάληψη της εξουσίας. Αντίθετα, ακόμα και στη διάρκεια των μαχών παρέμενε ο στόχος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ομαλή δημοκρατική εξέλιξη.

    Οπως σημειώνεται και στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ:

    «Η σύγκρουση του Δεκέμβρη ήταν αναπόφευκτη. Η στάση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ να μην υποχωρήσουν στην αξίωση της ντόπιας αστικής τάξης και των διεθνών συμμάχων της για τον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος ήταν επιβεβλημένη. Η υποχώρηση θα σήμαινε απόλυτη πολιτική και ηθική απαξίωση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, θα τσάκιζε το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ωστόσο, η μάχη είχε περισσότερο αμυντικό χαρακτήρα απέναντι στην αστική επιθετικότητα και την πίεση για συμβιβασμό».

    ....... Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός με την εγκληματική θεωρία των σταδίων... κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλ. περισσότερα:

    Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ (Επιμ.), Δεκέμβρης του '44. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2015.

    Δοκίμιο Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ 1939 - 1949, τόμ. Β1, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 396 - 437. https://www.902.gr/eidisi/istoria/280520/15-12-1944-15-iroes-eyelpides ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου