Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει


 Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στη Βουλή. Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Βασικοί πυλώνες του είναι η επέκταση των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, τα νέα δωράκια και η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η ένταση της φοροληστείας απέναντι στον λαό, το τσεκούρι στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών - ακόμα και για την Υγεία όταν η πανδημία θερίζει ζωές - και συνολικά η προσπάθεια να φορτωθούν τα σπασμένα και της λεγόμενης δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει σωτηρία για τον λαό στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που θα συνεχίσει να τον στραγγίζει με όποιες μορφές και αποχρώσεις διαχείρισης, για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το ΚΚΕ θα τον καταψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Δεκέμβρη.

Από την πρώτη μέρα ξεκίνησε και ο νέος γύρος αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα, με τις διαφορές τους να είναι στο μείγμα διαχείρισης που θα εξασφαλίσει «υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης» και προσέλκυση επενδύσεων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, μετέφερε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση του ΑΕΠ και τους δείκτες ανάπτυξης που επιβεβαιώνουν την «ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής». Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αναπτυξιακό, γιατί με τη μείωση της φορολογίας και τα άλλα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που προβλέπει, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μέτρα υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης», διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που θα φέρει την ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Εμφάνισε τα ψίχουλα των επιδομάτων ως προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός «αποτελεί νέα αρχή, βήμα από την ανάσχεση της πανδημίας προς την ανάκαμψη και την κανονικότητα, και διαψεύδει τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, με γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει και τόσο, αφού το ποσοστό του ρυθμού ανάκαμψης που παρουσιάζει είναι σε σύγκριση με πέρσι, που ήταν η χρονιά που η χώρα εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, δεν αξιοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν κατάφερε να φέρει τα 2,1 δισ. για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής. Ολη την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου που μετέφερε την έντυσε με φιλεργατικό μανδύα, επαναφέροντας την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση, και ανέφερε ότι η λύση για τον λαό είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ πριν 10 μέρες για την κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ ως βάση διαμόρφωσης για αυξήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το κορόιδο.

Αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αγνοείτε την ανάγκη να σχεδιάσετε ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που να αντέχει στην κρίση». Για κακοδιαχείριση έκανε λόγο ο εισηγητής της Ελ. Λύσης Β. Βιλιάρδος, για καθυστερήσεις στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης.

Ολοι συγκλίνουν στο πώς θα ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «όλοι συγκλίνουν στο πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως συγκαλύπτουν το βασικό, από πού προέρχεται η καπιταλιστική ανάπτυξη, που είναι δύο βασικοί οι παράγοντες. Δηλαδή, η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει, συνεχίζοντας η μία κυβέρνηση, όπως σήμερα η ΝΔ, από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη».

Οπως τόνισε, όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να οδηγήσουν στην αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, κάνοντας εφιάλτη τη ζωή των εργαζομένων, και όλα αυτά όταν αυξάνεται ραγδαία η παραγωγικότητας της εργασίας που φέρνει η εκτίναξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, δείχνοντας ότι θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να ζουν πολύ καλύτερα. Ομως, την αύξηση της παραγωγικότητας στον καπιταλισμό την καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ αντίθετα στον σοσιαλισμό οι εργαζόμενοι θα είχαν μεγαλύτερες απολαβές, λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτή είναι η υπεροχή του σοσιαλισμού, σημείωσε προσθέτοντας «αλλά τι σας λέμε τώρα, όταν έχετε καταδικάσει του εργαζόμενους να ζουν ακόμα και με 300 ευρώ τον μήνα», θυσιάζοντας παράλληλα κάθε λαϊκή ανάγκη, το περιβάλλον, για την ενίσχυση των επενδύσεων, της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, χώρια τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, κονδύλια που προέρχονται από την αφαίμαξη των λαών.

Και από πάνω, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εξασφαλίζει, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, προγράμματα ενεργητικής χρηματοδότησης της απασχόλησης που προσφέρει τσάμπα εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις. Το φάρμακο για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων είναι φαρμάκι για τους λαούς και τις ανάγκες τους, τόνισε και αναφέρθηκε στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που τον χαρακτήρισε ταξικό και άδικο.

Οπως σημείωσε, ο προϋπολογισμός της ΝΔ αποδεικνύει τη νέα φοροαφαίμαξη που θα υποστούν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, αφού τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. ευρώ το 2021), αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, που αυξάνονται κατά 2 δισ., τους πιο αντιλαϊκούς φόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, προβλέπονται δραστικές περικοπές ακόμα και στη διαλυμένη Πρωτοβάθμια Υγεία κατά 52% και πάει λέγοντας, ενώ αυξάνονται παράλληλα με τα προνόμια στους ομίλους και οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί.

Χαρακτήρισε κοροϊδία το 0,2% αύξηση του μέσου μισθού, με 4,5% ανάπτυξη για το 2022 και σημείωσε ότι πέρα από την φοροεπιδρομή το λαϊκό εισόδημα κατατρώει η ακρίβεια, που είναι γνήσιο τέκνο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ασπάζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25.

Τέλος, επανέφερε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα λαϊκά είδη, όπως και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου