Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Εκδήλωση τιμής για τον ξεσηκωμό τον Μάη του '36


 Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με  συμβολική πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου έως και το σημείο του Μνημείου του Καπνεργάτη, με συνθήματα όπως «Ο ιμπεριαλισμός το μόνο που σημαίνει φτώχεια, ανεργία, χούντες και πολέμοι», «Για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς οι ιμπεριαλιστές ματώνουν τους λαούς» και «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Εκεί σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Άγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ν. Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων του ματωμένου Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη.

«Η μέγιστη τιμή για τον Μάη του 1936 είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου ο λαός της πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της Ευρατλαντικής Διεύρυνσης από τη μία πλευρά και από την άλλη τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών. Είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, ενάντια στον πόλεμο. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο, ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου είναι στρατευμένη η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις της. Είναι η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη που μπορεί να εκφραστεί με κάθε τρόπο, η εναντίωση και η απομόνωση της δράσης των εθνικιστικών  - φασιστικών ομάδων που σπέρνουν το μίσος, ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία (…), ο αγώνας για αυξήσεις των μισθών, για ΣΣΕ σε όλους τους κλάδους».

Επίσης, ο Άγγελος Γεράκης κάλεσε τον λαό της Θεσσαλονίκης σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ και τα εργατικά σωματεία της πόλης την Πέμπτη 12 Μάη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργαστριών το «Πανγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία, σύλλογοι, η ΕΕΔΥΕΘ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος.

 
Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Τσαρουχά από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Τσαρουχά, δολοφονημένο στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, πραγματοποίησε σήμερα, 9 Μάη 2022, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, στη Θεσσαλονίκη.

«Εδώ, μπροστά στο τάφο του συντρόφου μας Γιώργη Τσαρουχά επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην οργάνωση της πάλης του λαού, για να δοθεί οριστικό χτύπημα στο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Να γίνουμε ικανότεροι στη διαπαιδαγώγηση εκείνης της στρατιάς που θα βάλει λουκέτο στον παλιό κόσμο και θα χτίσει με νέα υλικά την κοινωνία που θα απελευθερώσει πλήρως τον άνθρωπο από το σύστημα της εκμετάλλευσης», σημείωσε στην ομιλία του ο Κώστας Ιωσιφίδης, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Σήμερα, τόνισε, 54 χρόνια μετά το μαρτυρικό του θάνατο, ο Γιώργης Τσαρουχάς, γνήσιο τέκνο του λαϊκού κινήματος, του τιμημένου ΚΚΕ, μας δείχνει με τη ζωή του και το θάνατό του τον δρόμο του αταλάντευτου αγώνα, για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ο σύντροφος σηματοδοτεί μια γενιά κομμουνιστών που δεν συμβιβάστηκαν ούτε με την ανοιχτή τρομοκρατία των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών της αστικής τάξης, ούτε όμως και με τις αυταπάτες- τις Σειρήνες της υποταγής που καλούσαν το ΚΚΕ στον δρόμο του ευρωκομουνισμού, δηλαδή στον δρόμο της παραίτησης της ταξικής πάλης. Σήμερα εμείς οι νεότεροι έχουμε ως εφόδια την πείρα από την ηρωική ιστορία του Κόμματός μας και των στελεχών και των μελών του, την πολιτική και ιδεολογική υπεροχή της θεωρίας μας, τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος μας,  την επιβεβαιωμένη ταξική μας πολιτική».

«Κάθε εποχή έχει τα δικά της διλήμματα, σε κάθε εποχή το σύστημα, η άρχουσα τάξη επιτίθεται με τα δικά της όπλα ενάντια στον λαό, πρόσθεσε ο Κώστας Ιωσιφίδης  Τα 54 χρόνια από τη δολοφονία του σ. Τσαρουχά καθώς και η σημερινή επέτειος των 77 χρόνων από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αποδεικνύουν ότι ο φασισμός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας και επομένως η αντιφασιστική πάλη παραμένει λειψή, όταν δεν στοχεύει στην πάλη για την ανατροπή της.

Ο σημερινός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι "πιστός και άγρυπνος φρουρός" της ιστορικής αλήθειας, κόντρα στην προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο φασισμός από τον καπιταλισμό που τον γεννά και τον θρέφει. Είμαστε βέβαιοι πως στο τέλος και πάλι οι λαοί θα νικήσουν και σε αυτόν τον αγώνα παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα συντρόφων όπως ο Τσαρουχάς για να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον σκοπό αυτό».

Στον τάφο του Γιώργη Τσαρουχά στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Ιστορικό

Ο Γιώργης Τσαρουχάς συνδέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα σε νεαρή ηλικία. Ήθελε να δώσει και τις δικές του δυνάμεις στον αγώνα κατά της αδικίας και της εκμετάλλευσης, για μια άλλη κοινωνία, που θα έχτιζαν οι εργάτες, οι αγρότες, οι τίμιοι βιοπαλαιστές. Αυτήν την τόλμη του την πλήρωσε με διώξεις από τη βασιλομεταξική δικτατορία. Η άρχουσα τάξη και τα πολιτικά όργανά της δεν ανέχονταν αμφισβήτηση και μάλιστα έμπρακτη της κυριαρχίας της. Πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, όπου διατέλεσε γραμματέας του ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας και με την απελευθέρωση τοποθετήθηκε νομάρχης Καβάλας. Ο σύντροφος Τσαρουχάς ανέλαβε και υπεύθυνες κομματικές χρεώσεις, στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, στήριξε, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας του ΚΚΕ, τη λειτουργία των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

Το μισαλλόδοξο μεταπελευθερωτικό καθεστώς τον αντάμειψε για την αντιστασιακή και για την κοινωνική - φιλολαϊκή προσφορά του με νέες διώξεις, πολύχρονη εξορία, στερήσεις, πιέσεις, απειλές. Όταν το παρακράτος, με την προκλητική κάλυψη και συνενοχή του κράτους, δολοφονούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Γ. Τσαρουχάς, βαριά τραυματισμένος, μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Ως βουλευτής της ΕΔΑ υπερασπίστηκε στη Βουλή τα λαϊκά συμφέροντα, πρόβαλλε και υποστήριζε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αγωνίστηκε με πάθος για την ειρήνη, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ , για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, για την εθνική ανεξαρτησία, το διώξιμο των ξένων βάσεων από την Ελλάδα. Η χούντα των συνταγματαρχών δεν τον βρήκε στις 21 Απριλίου του 1967 για να τον συλλάβει. Μένοντας ελεύθερος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση.

Στην κρίσιμη περίοδο της διάσπασης του ΚΚΕ συνέβαλε στον σωστό προσανατολισμό των ΕΔΑιτών, των αριστερών της Θεσσαλονίκης. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά τις αποφάσεις της ιστορικής 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις στην υλοποίησή τους.  Η καίρια θέση στην οποία βρέθηκε την άνοιξη του 1968 και ο υπεύθυνος ρόλος του ως επικεφαλής των μεμονωμένων και ανοργάνωτων ακόμα κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης και η επιτακτική ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού της δράσης τους με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, τον οδήγησαν στην απόφαση να πάει ο ίδιος στην Αθήνα. Ήταν το τελευταίο του ταξίδι που δεν ολοκληρώθηκε. Χαφιέδες της χούντας τον συνέλαβαν στα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Στα άντρα της Ασφάλειας, που είχαν πολύχρονη πείρα σε βασανιστήρια και δολοφονίες, και στα ανακριτικά γραφεία της στρατιωτικής ΚΥΠ, που συναγωνιζόταν σε βαρβαρότητα την Ειδική Ασφάλεια, μαρτύρησε ο Γιώργης Τσαρουχάς. Αδιάψευστη απόδειξη το παραμορφωμένο από τα σύνεργα του βασανισμού πρόσωπο και το σώμα του αλύγιστου αγωνιστή.

Ο Γιώργης Τσαρουχάς στάθηκε πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, υπήρξε ικανό στέλεχος του ΚΚΕ, άξιος καθοδηγητής, αγαπητός σύντροφος και φίλος των κομμουνιστών και, ευρύτερα, των δημοκρατών της Θεσσαλονίκης, όπου έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο λαός και το προοδευτικό κίνημα τον τίμησε με την εκλογή σε δημόσιες θέσεις. Δεν τον επηρέασαν αρνητικά. Αντίθετα, παρέμεινε απλός και σεμνός όπως ήταν πάντα. Ενίσχυσαν τη συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης, δυνάμωσαν την πίστη και την αφοσίωσή του στον λαό και έδωσε και τη ζωή του παλεύοντας για την ανατροπή της λαομίσητης χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου