Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία


Στην 80ή ημέρα βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο και την Ρωσία να προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής: 

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης. Η «πρώτη φάση»  ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στη «δεύτερη φάση» έγινε προσπάθεια να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές. Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο, υποστήριξε.

  • Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά την  ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δρομολογεί ένα νέο παζάρι στο ευρωατλαντικό μπλοκ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν «να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας» ήταν η επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης.
  • Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 
  • Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. «Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.


 Σταμάτησε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία η Ρωσία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο, έπειτα από σχετική ανακοίνωση ρωσικού παρόχου, δήλωσε αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης. 

Πρόκειται για υλοποίηση της προαναγγελίας που είχε γίνει από την προμηθεύτρια εταιρεία «RAO Nordic Oy», που ανήκει εξολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία «InterRAO».

Η εταιρεία με έδρα στο Ελσίνκι ανέφερε πως δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια, που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μάη, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της Ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία. 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)


 
Ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η βΜόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Η Φινλανδια, «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», ισχυρίστηκε το Ελσίνκι.

Σύμφωνα πάντα με την Φιναλνδική ανακοίνωση, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Απο την άλλη η ανακοίνωση της Ρωσικής προεδρίας αναφέρει ότι οι Πούτιν και Νιινίστο «είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο των προθέσεων της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Πούτιν επεσήμανε ότι «η εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας».

«Μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια χτίζονται στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της εταιρικής συνεργασίας και είναι αμοιβαία επωφελείς», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Πούτιν έδωσε στον Νινίστα μια αξιολόγηση για τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Μόσχας και του Κιέβου , οι οποίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ουσιαστικά αναστέλλονται» από την ουκρανική πλευρά.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου