Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/05/1796

Ο Άγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

14/05/1854

Ο Βασιλιάς Όθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο.

Ο Όθωνας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, στρατιωτική κατάληψη του Πειραιά στις αρχές του Μάη), οι οποίες επιδίωκαν την αναστολή των εξεγέρσεων σε Ήπειρο και Θεσσαλία, όπου εμπλέκονταν και πολλοί Έλληνες αξιωματικοί.

Η νέα κυβέρνηση, με αυστηρά μέτρα και πιέσεις, κατάφερε την επάνοδο όλων των παραιτηθέντων εξεγερμένων αξιωματικών. Οι διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποκαταστάθηκαν με τη συνθήκη του Κανλιτζά το Μάιο του 1855.

Η τραγικότερη όμως συνέπεια του αποκλεισμού και της κατοχής που κράτησε ως το Φεβρουάριο του 1857 ήταν ένας τρομερός λιμός που άφησε πολλούς νεκρούς και ένα πλήθος ορφανά παιδιά. 

Ο Βασιλιάς Όθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας

14/05/1912

Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

14/05/1921

Αρχίζει τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (14-16/5/1921). Το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ΚΚ του Μεσοπολέμου, με 138.000 μέλη το 1928 και ποσοστά στις εκλογές που ξεπερνούσαν το 10%.

14/05/1928

Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

14/05/1931

Αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, απεργίες και συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.

14/05/1940

Ο Ολλανδικός στρατός συνθηκολογεί. Η αντίστασή του στους Ναζί κράτησε μόλις 4 μέρες, ενώ οι συνολικές του απώλειες ήταν 2.332 άνδρες.

14/05/1942

Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης). Κατόπιν ο Άρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη. 

Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ

14/05/1944

Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, κλπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας. 

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο

14/05/1948

Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

14/05/1955

Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο Φιλίας Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (Σύμφωνο της Βαρσοβίας), με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

14/05/1969

Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

14/05/1972

Το σύμπλεγμα νησιών της Οκινάουα επιστρέφεται από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

14/05/1974

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας», ο ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβάρο Κουνιάλ, δηλώνει μεταξύ άλλων πως ο Ελληνικός λαός μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη των Πορτογάλων κομμουνιστών.

14/05/1987

Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο).

14/05/1998

Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.

7 σχόλια:


  1. Παναγιώτη τι είναι αυτός που "έχει" το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη καλημέρα μου ΔΣΕ. Γιατί ρωτάς τι έγινε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ενας πορωμένος ναρκισσευόμενος εγωπαθής μικροαστός, που εμπορεύεται αντικουκουέδικο "κομμουνισμό". Χαρακτηριστικός Πασόκας, με την ...επιστημονική έννοια του όρου!

      Διαγραφή
    3. Οπως ακριβώς είναι όλοι οι φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων. Καλή ώρα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Απέναντι στον ολοκληρωτισμό που βιώνουμε, για να το πω λίγο παραστατικά χωρίς να ακριβολογώ, η πατρίδα μας χρειάζεται ένα νέο νικηφόρο «ΕΑΜ» των σύγχρονων αναγκών, μια νέα μεγάλη λαϊκή απελευθερωτική ενότητα, πέρα από χρεωκοπημένες παρατάξεις. Χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο «ΕΑΜ» χωρίς τα όποια «ελαττώματα» του παλιού Εαμικού κινήματος και κυρίως χωρίς τις Βάρκιζες και τους Λίβανους που ακολούθησαν.https://iskra.gr/ellada-ora-miden-gia-ena-neo-kinima-apeleftherosis/... Περσινά ξινά σταφύλια που σάπισαν και βρωμάνε. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σημαίνει ...στάδια.... εγκλωβισμό του λαού σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού και πάντα καταστροφή. ΠΑΝΤΑ. Αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει πουθενά. ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ. Καλή χώνεψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ενα άρθρο του, που διάβασα, έχει αυτό τον τίτλο "Στις εποχές που δεν ήξερε ο Ριζοσπάστης την πολιτική κορεκτίλα" δεν κατάλαβα τι έλεγε

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    6. Το είδα ΔΣΕ. Ο ποιητής θέλει να πει πως τότε ήταν καλό το ΚΚΕ που είχε τη γραμμή των ...σταδίων... ενώ απο το 1996... και μετά που έχουμε κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός είμαστε ...σεχταριστές... και δεν του αρέσει. Τώρα κατάλαβες τι θέλει σίγουρα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου