Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

«Ελπίδα μας η πάλη των λαών για τον σοσιαλισμό!»


 16η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ

Με σύνθημα «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!», πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας η 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ), στις 25 - 27 Νοέμβρη, φιλοξενούμενη από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Πρόκειται για την πρώτη ΣΕΚΝ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στην οποία καταγράφηκε μαζική συμμετοχή των εξής 21 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Βρετανίας, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι - Ιρλανδία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, Νέοι Σοσιαλιστές - Κροατία, ΕΔΟΝ - Κύπρος, Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας - Σερβία, Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Τσεχία.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών αντάλλαξαν πλούσια πείρα από τους αγώνες των Οργανώσεών τους στις χώρες τους, ενώ το Σάββατο 26 Νοέμβρη συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου που διοργάνωσαν το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας με θέμα το σύνθημα της 16ης ΣΕΚΝ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο κόμμα και την οργάνωση απέναντι στις επαναλαμβανόμενες αντικομμουνιστικές επιθέσεις στα γραφεία τους από φασιστικές συμμορίες, στη στοχοποίηση και τις απειλές που δέχονται στελέχη και μέλη τους. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αντιφασιστικά μνημεία στο Βελιγράδι και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους ενώσεων αντιστασιακών οργανώσεων και απογόνων των παρτιζάνων που πήραν μέρος στην αντίσταση απέναντι στη φασιστική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 16ης ΣΕΚΝ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στους αγώνες στους οποίους πρωτοστατούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε εκτιμήσεις για τις βασικές εξελίξεις της περιόδου και ιδιαίτερα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Κλείνοντας την ομιλία εκ μέρους της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας. Από γενιά των τσακισμένων δικαιωμάτων να γίνουμε η γενιά της ανατροπής του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που όσο επιζεί, συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο, την εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα. Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να ξεδιπλώσουμε μαζικούς και μαχητικούς αγώνες με στόχο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας. Προβάλλοντας την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, τη μόνη απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, οι φοιτητές, οι μαθητές εργατικής - λαϊκής καταγωγής.

Γι' αυτό χρειαζόμαστε γερές Κομμουνιστικές Νεολαίες σε κάθε χώρα, επαναστατικές οργανώσεις νεολαίας, "σχολεία" διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών, με πρωτοπόρα μαζική δράση όπου δουλεύει, μορφώνεται και ζει η νεολαία. Με μαχητικά και δραστήρια όργανα και ΟΒ που φροντίζουν για τη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στις γραμμές της κάθε ΚΝ και ευρύτερα στη νεολαία.

Εχοντας κατά νου ότι τα σημερινά μέλη και στελέχη των ΚΝ αποτελούν το "αύριο" των Κομμουνιστικών Κομμάτων, χρειάζεται από σήμερα να παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, η κοινή μας υπόθεση, να αναζωογονηθεί συνολικά, με δραστήριες, μαχητικές και με κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση νέες ηλικιακά δυνάμεις. Αλλωστε, πολλά κρίνονται από σήμερα, ιδιαίτερα στη νέα φάση που έχουμε μπει που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ισχυροποίηση των Οργανώσεών μας σήμερα είναι το στοιχείο που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις και αύριο, σε πιο απότομες καμπές της ταξικής πάλης. Αυτό δείχνει η έως τώρα πορεία της ταξικής πάλης, των εξεγέρσεων και επαναστάσεων που συγκλόνιζαν κάθε φορά τον κόσμο. Αυτό δείχνει η πείρα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που πριν από λίγες μέρες τιμήσαμε την 105η επέτειό της.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας ανόδου του επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών εξεγέρσεων και συμβολής των νέων κομμουνιστών "...στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".

Ζήτω η πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών!

Ζήτω ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!».

Κατά την τελευταία μέρα της 16ης ΣΕΚΝ πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών πάνω σε δύο κείμενα, τη Διακήρυξη της 16ης ΣΕΚΝ και το Σχέδιο Δράσης. Ειδικά όσον αφορά τη συζήτηση πάνω στη Διακήρυξη διεξάχθηκε αντιπαράθεση για σοβαρά ζητήματα, όπως άλλωστε έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, με αυτήν τη φορά να ξεχωρίζει το ζήτημα του χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία και οι αιτίες του. Ενας ισχυρός πυρήνας Κομμουνιστικών Νεολαιών - ανάμεσά τους και η ΚΝΕ - υποστήριξε μέσα στη Συνάντηση ότι ο χαρακτήρας του πολέμου είναι ιμπεριαλιστικός, ότι ευθύνες έχουν και τα δύο στρατόπεδα της σύγκρουσης και ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τον σοσιαλισμό. Τελικά, 17 από τις 21 Κομμουνιστικές Νεολαίες που πήραν μέρος στη 16η ΣΕΚΝ υπέγραψαν το κείμενο όπως συζητήθηκε και καταλήχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνάντησης και το εξέδωσαν - αφού δεν υπήρχε ομοφωνία ώστε να είναι Διακήρυξη - ως Κοινή Ανακοίνωση 17 Κομμουνιστικών Νεολαιών μετά τη 16η ΣΕΚΝ, ενώ ομόφωνα οι 21 Κομμουνιστικές Νεολαίες ενέκριναν το Σχέδιο Δράσης. 

Το Σχέδιο Δράσης

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης

Η 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών απευθύνει κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Ευρώπης στις εξής κοινές δράσεις:

  • Την εβδομάδα 19-26 Φεβρουαρίου 2023 οι Κομμουνιστικές Νεολαίες θα οργανώσουν αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, όπως συγκεντρώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις και οποιαδήποτε δομή που δείχνει την εμπλοκή των χωρών μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Στις 8 Μαρτίου 2023, συμμετοχή στις διαδηλώσεις για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.
  • Την 1η Απριλίου 2023, διαδικτυακή συνάντηση ανταλλαγής πείρας για τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης για τα δικαιώματα των φοιτητών.
  • Στην Εργατική Πρωτομαγιά του 2023, δράσεις στις χώρες μας για αυξήσεις στους μισθούς και κατά της εργασιακής ανασφάλειας που πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.
  • Στις 9 Μάη 2023, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, δράσεις για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, όπως κινητοποιήσεις σε μνημεία, εκδηλώσεις κ.λπ.

Σημειώνεται ότι των παραπάνω δράσεων προηγήθηκαν στις 27 Νοεμβρίου συμβολική δράση αλληλεγγύης με τους συντρόφους Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς στο Βελιγράδι και στις 18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πρεσβείες ή γραφεία ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως είχε αποφασίσει η Συνάντηση.

Η Κοινή Ανακοίνωση των 17 Κομμουνιστικών Νεολαιών

Διαδήλωση στο Βελιγράδι
Διαδήλωση στο Βελιγράδι

Την Κοινή Ανακοίνωση υπογράφουν: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Βρετανίας, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι - Ιρλανδία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, ΕΔΟΝ - Κύπρος, Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

17 Κομμουνιστικές Νεολαίες, μετά τη 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ) που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 25-27 Νοεμβρίου 2022, διακηρύσσουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως το σύνθημα της Συνάντησής μας: «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!».

Ευχαριστούμε θερμά την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (ΕΚΝΓ) για τη φιλοξενία της 16ης ΣΕΚΝ. Χαιρετίζουμε τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης της ΕΚΝΓ το 2022, η οποία δίνει μεγαλύτερη ώθηση στο κομμουνιστικό κίνημα της νεολαίας στη Σερβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι νέοι κομμουνιστές στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για την ειρήνη και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Η Σερβία και το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν θύματα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και επλήγησαν από τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βομβάρδισαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στήριξαν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εθνότητες ως πρόσχημα, τις οποίες είχαν ήδη αναζωπυρώσει σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ κατέλαβε το Κόσοβο και την περιοχή των Μετοχίων και δημιούργησε προτεκτοράτα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, την Μπόνστιλ, για να πατήσει το πόδι του σε μια περιοχή που αποτελούσε ήδη πεδίο μεγάλου κέρδους για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μετά τη Συνάντησή μας στο Βελιγράδι, στη Σερβία, που ο λαός της μάτωσε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, που επί δεκαετίες ζούσαν αδελφωμένοι και με συντροφικότητα, οικοδομώντας τον σοσιαλισμό. Σήμερα, στην Ουκρανία, αυτοί οι λαοί γίνονται τα θύματα του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που χρησιμοποιούν φασιστικές, εθνικιστικές και αντιδραστικές ιδέες και δυνάμεις για να στρέψουν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο, ώστε να στηρίξουν τις αστικές τάξεις της αντίστοιχης χώρας. Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες των οδυνηρών επιπτώσεων της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, που επανέφερε την ταξική εκμετάλλευση και υπονομεύει τα δικαιώματα, τα όνειρα και τις προσδοκίες της νεολαίας.

Σήμερα, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι πιο ορατός από ποτέ. Νέες εστίες έντασης και ανταγωνισμών, εξαιτίας του αδιεξόδου συγκρουόμενων συμφερόντων, προστίθενται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Ρωσία - Κίνα) κέντρο και εντός αυτών. Ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές γίνεται όλο και πιο εμφανής από τις αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, τις αμοιβαίες απειλές για πυρηνικά πλήγματα, τις πολεμικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα νέα κύματα επιστράτευσης όσων είναι στρατεύσιμοι στις χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Υπάρχει αύξηση σε εκστρατείες στρατολόγησης και σε άλλες χώρες, που δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Η νίκη οποιουδήποτε από τους ιμπεριαλιστές θα φέρει μόνο νέα δεινά και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Καλούμε τους λαούς των χωρών μας να μην πάρουν το μέρος καμιάς αστικής τάξης, να στρέψουν τον αγώνα τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και να ηγηθούν της αυτοτελούς πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τους πολέμους του. Καλούμε τους λαούς των χωρών μας να αγωνιστούν για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, για την άμεση κατάπαυση του πυρός και για τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων, για το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, για να φύγουν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, για την ενίσχυση του αγώνα για την αποδέσμευση των χωρών μας από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες.

Απάντηση είναι η κοινή πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά!

Σήμερα, η νεολαία στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά της να μορφωθεί ολόπλευρα, να εργαστεί με δικαιώματα, να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που διαμορφώνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, συνολικά η εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Οι δυσκολίες αυτές υπογραμμίζονται από τη μεγάλη ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, την ενεργειακή φτώχεια. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων - συντηρητικών, ακροδεξιών, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών - προς όφελος του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση νέων πεδίων καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό καταδεικνύει τα στενά περιθώρια ελιγμών που έχουν οι διάφορες κυβερνήσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Τέτοια είναι για παράδειγμα η πολιτική της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία στην ατζέντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή στερούμαστε προοπτικές στις ζωές μας, από τη συστηματική καταστροφή των βιοποριστικών μέσων μας, ενώ η υπερθέρμανση παγκοσμίως συνεχίζει να καταστρέφει τον πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την ανάπτυξη σε συνθήκες σοσιαλισμού.

Ολο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι το σύστημα στο οποίο ζουν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Την εποχή της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η διαφορά μεταξύ των σύγχρονων δυνατοτήτων της ανθρωπότητας και των πραγματικών συνθηκών στις οποίες ζουν αυτοί που οικοδομούν ολόκληρη την κοινωνία γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες καλούν τους νέους να παλέψουν ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις, στην πολεμική τους προπαγάνδα και την αντιλαϊκή πολιτική, για τη ριζική αναδιοργάνωση της κοινωνίας. Καλούν τη νεολαία να παλέψει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ποιοτική και φτηνή στέγαση, δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια, καθώς και για πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Οι κομμουνιστές διεκδικούν πραγματική προστασία του περιβάλλοντος από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης! Η πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία των χωρών μας είναι να στρέψουμε τη δικαιολογημένη οργή της νεολαίας σε οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός! Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!

Καταδικάζουμε τη νέα θρασύδειλη επίθεση ναζιστικών - φασιστικών ομάδων στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ), όπως και την προκλητική ανοχή των κρατικών αρχών, που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της σερβικής κυβέρνησης για την αποθράσυνση των φασιστικών εγκληματιών, μιας και προχώρησε στην αποκατάσταση πάνω από τριών χιλιάδων συνεργατών των ναζί. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με τη στήριξη της ΕΕ. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στο ΝΚΚΓ και στην ΕΚΝΓ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους κλιμακώνουν την αντικομμουνιστική υστερία με στόχο να θωρακίσουν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα ενάντια στην αυξανόμενη εργατική - λαϊκή αγανάκτηση, στην οργή που συσσωρεύεται.

Οι διάφοροι καπιταλιστικοί θεσμοί προσπαθούν συνεχώς να εξισώσουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία. Η ΕΕ ανάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική της, προωθώντας την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και στις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται. Ταυτόχρονα, θρέφει τα ακροδεξιά κόμματα, τις φασιστικές ομάδες και ναζιστικές συμμορίες που δηλώνουν πίστη στις «αξίες της ΕΕ», με τον αντικομμουνισμό. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019 είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα. Στην πραγματικότητα, πυροβολούν το παρελθόν για να σκοτώσουν το μέλλον. Ολα τα αστικά κράτη εντείνουν την καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα, προκειμένου να θωρακίσουν την εξουσία τους. Η αστική τους δημοκρατία και οι φασιστικές κυβερνήσεις είναι εργαλεία της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Τα βιβλία Ιστορίας είναι γεμάτα προπαγάνδα κατά της Σοβιετικής Ενωσης και άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Οι καταδικασμένοι συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας αποκαθίστανται τώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «διόρθωσης των αποφάσεων των ιδεολογικών δικαστηρίων». Εντείνονται οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης, που μάλιστα πολλές φορές συνοδεύονται και με αντικατάστασή τους από ναζιστικά κατασκευάσματα. Καθώς αυτό το αντισοβιετικό μίσος ξεδιπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, η ρωσική κυβέρνηση ηγείται μιας διπρόσωπης εκστρατείας, χρησιμοποιώντας τη σοβιετική κληρονομιά ως εργαλείο νομιμοποίησής της ενώ παράλληλα προωθεί επιθετικά την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, συκοφαντώντας την ανεκτίμητη συμβολή του Λένιν και της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, τα επιτεύγματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία της αποκατάστασης και νομιμοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας από το κράτος, όπου οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι και ο λαός της Ουκρανίας είναι θύματα αυτών των πολιτικών από το 2014.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συντρόφους μας Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, που απήχθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του αντιδραστικού ουκρανικού καθεστώτος.

Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές αρχές στη Ρωσία χειραγωγούν την κοινή γνώμη προκειμένου να ξεπλύνουν τον Κράσνοφ και άλλους συνεργάτες των ναζί, και προωθούν μαζικά στον λαό τη φιλοσοφία των απολογητών του φασισμού. Επιπλέον, στη Ρωσία, δρόμοι μετονομάζονται παίρνοντας ονόματα αντισοβιετικών ιστορικών προσωπικοτήτων σε μεγάλη κλίμακα και οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν την καταστολή, όπως για παράδειγμα ο ηγέτης του συνδικάτου «Κούριερ», αριστερός ακτιβιστής Κιρίλ Ουκράιντσεφ, ο οποίος έχει φυλακιστεί για τη συνδικαλιστική του δράση.

Ο σοσιαλισμός είναι αυτός που συνέτριψε τον φασισμό και ο μόνος που επιτρέπει να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που δημιουργεί ο καπιταλισμός, ανοίγοντας τον δρόμο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πραγματικά απαλλαγμένης από κάθε εκμετάλλευση. Να γιατί - ό,τι και να κάνουν οι μηχανισμοί του συστήματος - ο σοσιαλισμός παραμένει το μέλλον και η μόνη πραγματική διέξοδος για τους λαούς.

Οι λαοί θα νικήσουν!

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής πάλης μας. Γιατί «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!».

7/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου