Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Μήτσος Κωνσταντινίδης

22 Δεκέμβρη 1942-εν μέσω φασιστικής Κατοχής-πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά απεργία με συμμετοχή πάνω από 40.000 εργατών και υπαλλήλων, ύστερα από κάλεσμα ΕΑΜ-ΚΚΕ και του ΕΑΜ Νέων που διαδηλώνουν με συνθήματα "ψωμί", "συσσίτια", "κάτω η τρομοκρατία".

Η δωσιλογική κυβέρνηση του φιλοναζιστή Λογοθετόπουλου μόλις είχε αναλάβει καθήκοντά και είχε διορίσει "υφυπουργό Εργασίας" τον φασίστα εργατοπατέρα Νικόλαο Καλύβα, υποστηρικτή της δικτατορίας του Μεταξά, που από το 1941 είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας της κατοχικής "ΓΣΕΕ".

Πριν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει ένα μπλόκο Ελλήνων αστυνομικών και Ιταλών μελανοχιτώνων, που υποχωρεί μπροστά στους αποφασισμένους διαδηλωτές.

Λίγο πιο κάτω, μπροστά στο Μουσείο, γίνεται η πρώτη σύγκρουση. Οι διαδηλωτές, πετώντας πέτρες και τούβλα στις ένοπλες κατοχικές δυνάμεις, καταφέρνουν να προχωρήσουν. Φτάνουν στο υπουργείο εργασίας (Μπουμπουλίνας –Τοσίτσα). Εκεί, βρίσκεται μεγάλη δύναμη Ιταλών φασιστών και αστυνομίας του Έβερτ για να αποτρέψει την είσοδο των διαδηλωτών.

Ο δωσίλογος Καλύβας,βλέποντας τους αποφασισμένους αγωνιστές, πανικοβάλλεται και διαφεύγει από την πίσω πόρτα. Οι άοπλοι διαδηλωτές κοιτάζουν στα μάτια τους ένοπλους Ιταλούς και Ελληνες συνεργάτες τους και προχωρούν αποφασιστικά.

Οι Ιταλοί, με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες πέφτουν πάνω στο πλήθος για να το διαλύσουν. Ο 21χρονος κομμουνιστής Μήτσος Κωνσταντινίδης, φοιτητής Νομικής, στέλεχος της ΟΚΝΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Φωνάζει "πιαστείτε χέρι με χέρι να μην αφήσουμε τους φασίστες να προχωρήσουν".

Εκείνη τη στιγμή, ένας Ιταλός μελανοχίτωνας που βρισκόταν πάνω σ’ ένα τζιπ τον πυροβολεί. Η σφαίρα βρήκε τον Κωνσταντινίδη ψηλά στον ώμο και βγήκε απ’ το μέρος της καρδιάς. Τον μετέφεραν σε ένα διπλανό σπίτι όπου ξεψύχησε μετά απο απο λίγο. Είναι ο πρώτος νεκρός διαδηλωτής, που έπεφτε στους μεγάλους αγώνες του λαού στα μαύρα, ματωμένα χρόνια της τετράχρονης φασιστικής Κατοχής.

 "Εδώ δολοφονήθηκε ο φοιτητής Μήτσος Κωνσταντινίδης–Μισήστε – Εκδικηθείτε τους φασίστες"

Το ίδιο βράδυ (22 Δεκέμβρη) νεολαίοι της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων κατέβασαν τις πινακίδες της οδού Ζαΐμη και στη θέση τους μπήκε η επιγραφή: Οδός Μήτσου Κωνσταντινίδη.

Από τους τραυματίες στη συνέχεια θα υποκύψει επίσης ο Γεώργιος Φίλης (Βασίλης), φοιτητής της Ιατρικής και καθοδηγητικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας του πανεπιστημίου.

Τελικά, θα γίνουν δεκτά μια σειρά αιτήματα των απεργών.

Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου