Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 22/12/1693

Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ρασέν (Ρακίνας).

22/12/1858

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

22/10/1887

Γεννήθηκε στο Πόρτλαντ ο Τζον Ριντ. Στέλεχος του αμερικανικού εργατι­κού κινήματος, συγγραφέας και δημοσιολόγος.

Τζον Ριντ

22/12/1894

Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπία για λογαριασμό της Γερμανίας. Η υπόθεση Ντρέιφους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας στη Γαλλία, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα σε πολιτική κρίση. Τελικά το 1899 ο Ντρέιφους πήρε χάρη και το 1906 αποκαταστάθηκε πλήρως. 

“Υπόθεση Ντρέιφους”

22/12/1905

Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας (επανάσταση του 1905).

22/12/1915

Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Μπελογιάννης ανέπτυξε πολιτική δράση όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμα, ενώ εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Τον Ιούλη του 1934 διώχτηκε από το πανεπιστήμιο για την επαναστατική του δράση. Το 1935 εκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια ως φαντάρος στην Πάτρα διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ στο στρατό.

Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης

22/12/1917

Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

22/12/1920

Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22-29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

22/12/1930

Διακόσιοι ανάπηροι και χήρες πολέμου διαδηλώνουν στο Πτι - Παλαί στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση του δώρου εορτών. Η αστυνομία φράζει το δρόμο τους και ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν.

22/10/1936

Πέθανε ο Νικολάι Οστρόφσκι. 

Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Οστρόφσκι

22/10/1937

Γεννιέται ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος.

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού, καταθέτοντας μουσική μεγάλης έμπνευσης και ταυτόχρονα οικεία και κοσμαγάπητη.  

Μάνος Λοΐζος

22/12/1942

Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «ψωμί», «συσσίτια», «κάτω η τρομοκρατία».

Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Από τους τραυματίες στη συνέχεια θα υποκύψει επίσης ο Γεώργιος Φίλης (Βασίλης), φοιτητής της Ιατρικής και καθοδηγητικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας του πανεπιστημίου.

Τελικά, θα γίνουν δεκτά μια σειρά από τα αιτήματα των απεργών. 

Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά

22/12/1944

Συγκροτείται το πρώτο σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.

22/12/1944

Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας και του Πειραιά. Σε μια θεαματική επιχείρηση και με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία, για να καθηλωθεί όμως αμέσως στις προκυμαίες, έπειτα από μια ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της.  

Μεταβάλλεται ραγδαία ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος του ΕΛΑΣ

22/12/1954

Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου. 

Κρίση στη ΓΣΕΕ: Πού είναι το περίεργο;

22/12/1988

Δολοφονείτε ο  44χρονο συνδικαλιστή Τσίκο Μέντες, από υπαλλήλους μεγάλων ιδιοκτητών αγροκτημάτων στην Βραζιλία, με την συνεργασία της αστυνομία.

22/12/2002

Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζο Στράμερ (πραγματικό όνομα Τζον Γκρέιαμ Μέλορ), ιδρυτής των Clash.

2 σχόλια:

  1. 22 Δεκέμβρη 1988, υπάλληλοι μεγάλων ιδιοκτητών αγροκτημάτων στην Βραζιλία, με την συνεργασία της αστυνομίας,δολοφονούν τον 44χρονο συνδικαλιστή Τσίκο Μέντες, που αγωνιζόταν ενάντια στην καταστροφή του Αμαζονίου απο"επενδυτές".
    Ο Μέντες γεννήθηκε το 1944 στην πολιτεία Άκρε της Βραζιλίας. Σε ηλικία 11 ετών άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του στα καουτσουκόδεντρα. Στα 19 του,έμαθε να διαβάζει και να γράφει με τη βοήθεια του Φερνάντο Ταβόρα, ενός κομμουνιστή δασκάλου,ιδιαίτερα ενεργού στο περιβαλλοντικό κίνημα, τον οποίο ο Μάντες δεν θα ξαναέβλεπε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.
    Απο νωρίς ξεκίνησε μεγάλο αγώνα για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου. Το 1975, βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου συνδικάτου αγροτικών εργατών στην πολιτεία Άκρε. Το
    συνδικάτο άρχισε σύντομα να γίνεται σύμβολο αντίστασης ενάντια στην εκτεταμένη αποψίλωση των δασών. Τα μέλη του σχημάτιζαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν την πορεία των μπουλντόζων προς την αποψίλωση.
    Ο Μέντες υπήρξε απο τους πρωτοπόρους των κοινωνικών αγώνων για το περιβάλλον, της πάλης ενάντια στην απαλλοτρίωση του απο μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα."Στην αρχή, πίστευα πως πάλευα για να σώσω τα καουτσουκόδεντρα. Επειτα, σκέφτηκα πως πάλευα για τη σωτηρία του δάσους του Αμαζονίου. Τώρα, ξέρω πως αγωνίζομαι για την ανθρωπότητα".
    Πάντα ταύτιζε την οικολογία με τον ταξικό αγώνα των φτωχών και όχι με την ψευτοευαισθησία της "οικολογίας"-ντεκόρ συμφερόντων("Οικολογία χωρίς ταξική πάλη είναι κηπουρική")
    Οι προσπάθειες του Μέντες τράβηξαν την προσοχή στη Βραζιλία και παγκοσμίως. Έλαβε βραβεία από τα Ηνωμένα Έθνη και μίλησε σε διεθνή ΜΜΕ.
    Το 1980, μαζί με ηγέτες ιθαγενικών κοινοτήτων, καλλιεργητές καουτσούκ και κατοίκους παραποτάμιων περιοχών, δημιούργησαν ένα κίνημα που απαιτούσε οριοθέτηση εδαφών εξόρυξης, αγροτική μεταρρύθμιση και υπεράσπιση των ιθαγενικών πληθυσμών.
    Άρχισαν απειλές για την ζωή του αλλά συνέχισε την δράση του. 22 Δεκέμβρη 1988, πληρωμένοι εκτελεστές τον δολοφόνησαν, ενω έκανε ντους στο πίσω μέρος του σπιτιού του.
    Η δολοφονία του ξεσήκωσε παντού αντιδράσεις (άλλοι 89 αγωνιστές για το περιβάλλον είχαν δολοφονηθεί εκείνη την χρονιά).Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας καταδικάστηκαν, τα συμφέροντα που τους όπλισαν έμειναν στο απυρόβλητο.
    Οι "επενδύσεις", στη Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ιταλοί, με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες πέφτουν πάνω στο πλήθος για να το διαλύσουν. Ο 21χρονος κομμουνιστής Μήτσος Κωνσταντινίδης, φοιτητής Νομικής, στέλεχος της ΟΚΝΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Φωνάζει "πιαστείτε χέρι με χέρι να μην αφήσουμε τους φασίστες να προχωρήσουν".

    Εκείνη τη στιγμή, ένας Ιταλός μελανοχίτωνας που βρισκόταν πάνω σ’ ένα τζιπ τον πυροβολεί. Η σφαίρα βρήκε τον Κωνσταντινίδη ψηλά στον ώμο και βγήκε απ’ το μέρος της καρδιάς. Τον μετέφεραν σε ένα διπλανό σπίτι όπου ξεψύχησε μετά απο απο λίγο. Είναι ο πρώτος νεκρός διαδηλωτής, που έπεφτε στους μεγάλους αγώνες του λαού στα μαύρα, ματωμένα χρόνια της τετράχρονης φασιστικής Κατοχής.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_195.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου