Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Απέρριψαν ξανά τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να προστατεύσουν τα κέρδη των ομίλων


 Καταψήφισαν την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν και χτες στην Ολομέλεια της Βουλής χωρίς δεύτερη κουβέντα τις τροπολογίες του ΚΚΕ που προέβλεπαν την επαναφορά και καταβολή 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες τις τροπολογίες αυτές, για να δοθεί μια πραγματική ανάσα ανακούφισης στους εργαζόμενους και στα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν γονατίσει από την άγρια φοροεπιδρομή, την ενεργειακή κρίση και τη φτώχεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πει καθαρά αν θα κάνει δεκτές τις τροπολογίες και αν θα τις θέσει σε ψηφοφορία. Το ίδιο ζήτησε να ξεκαθαρίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η «απάντηση» από όλους ήταν κοινή: Οχι μόνο δεν έβγαλαν «τσιμουδιά» για τις τροπολογίες του ΚΚΕ, αλλά επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο της «ψιχουλομαχίας» των επιδομάτων και των κουπονιών.

Ετσι, απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης, η κυβέρνηση προέβαλε το «pass» σίτισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ένα έκτακτο επίδομα προς εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς κ.ά., απέναντι στο οποίο - σημειωτέον - το ΚΚΕ στάθηκε θετικά, παρότι είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες τους.

Απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ., η κυβέρνηση προέβαλε τα άλλα pass της κοροϊδίας και τα «καλάθια καπαμά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ξανά λόγο για «πλαφόν» στον ΦΠΑ, και όχι βέβαια για κατάργησή του, και τα γνωστά για φορολόγηση των «υπερκερδών» αρκεί να μην αγγίζονται τα κέρδη των ομίλων.

Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός λόγος που από κοινού απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ: Γιατί αυτές προϋποθέτουν να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εξακολουθούν να καταγράφουν κερδοφορία χωρίς προηγούμενο, η οποία είναι αυτή που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, τη φορολεηλασία και την ακρίβεια σε βάρος του λαού.

Αντίθετα, τα διάφορα κουπόνια της κυβέρνησης και η επιδοματολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως προϋπόθεση να μην αγγιχτεί ούτε σεντ από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να μη διαταραχθεί η «δημοσιονομική σταθερότητα» που εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις μπίζνες του κεφαλαίου, που είναι και τα «ιερά και όσια» όλων των αστικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τις ίδιες τροπολογίες στη Βουλή την 1η Δεκέμβρη, στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την επέκταση της «εθελοντικής» φορολογίας των εφοπλιστών και διάφορα άλλα δωράκια εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα οποία συμφωνούν, νομοθετούν και επαυξάνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Σταγόνα στον ωκεανό» και προεκλογικά μέτρα

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη φιλοσοφία της κυβερνητικής τροπολογίας για το «market pass», γιατί εντάσσεται στα μέτρα επιδοματικής λογικής, τα οποία έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν καλύπτουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών του λαού και αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά και προεκλογικό μέτρο.

Η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας, ούτε εμποδίζει την ανοδική της πορεία, τόνισε και επεσήμανε ότι πραγματική ανακούφιση είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ.

Ανέδειξε ακόμα τι κρύβεται πίσω από την «πατέντα» της φορολόγησης μόνο των «υπερκερδών» των επιχειρήσεων: Οτι έτσι «αθωώνεται στη συνείδηση του λαού το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων. Εξαιτίας του καπιταλιστικού κέρδους τα λαϊκά στρώματα βλέπουν καθημερινά να ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Αυτό υπηρετούν τα αστικά κόμματα, γι' αυτό και απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, «γι' αυτό και δεν λέτε κουβέντα για αποκατάσταση απωλειών, παρά μόνο για επιδόματα φιλανθρωπίας, προσωρινού χαρακτήρα, που διαιωνίζουν την ομηρία του λαού», τόνισε.

Οσο για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για επιβολή υψηλού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι και αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας των ομίλων, και βέβαια δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, που ανάμεσα στις αιτίες της είναι είναι και η «πράσινη μετάβαση».

Το ΚΚΕ καταθέτει στόχους πάλης που συγκρούονται με τα συμφέροντα της ΕΕ και των αρπακτικών της «πράσινης» Ενέργειας, και οι οποίοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις προτάσεις των αστικών κομμάτων, τόνισε. Επειδή ακριβώς τα αστικά κόμματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία γίνονται και οι διάφορες μεταγραφές, πρόσθεσε, και κάλεσε σε αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε ότι τα κουπόνια φαγητού και τα «καλάθια» της κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια «να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια του λαού από την ακρίβεια, την ίδια ώρα μάλιστα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη». Και συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μη μειωθεί η κατανάλωση, η οποία έχει ήδη καταβαραθρωθεί, με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις συνολικές αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών.

 Δύο τροπολογίες που επανακατέθεσε το ΚΚΕ: Κατάργηση ΦΠΑ και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου