Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Νέος χρόνος με νέο σοκ για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά


ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ανατιμήσεις σε 500 προϊόντα από τις αρχές του χρόνου

Νέα ψυχρολουσία περιμένει τους καταναλωτές, αφού από τον Ιανουάριο αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε τουλάχιστον 500 βασικά καταναλωτικά προϊόντα!

Οι ανατιμήσεις θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 10% και περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν αποστείλει ήδη στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για περισσότερες από 30 κατηγορίες προϊόντων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο, τα προϊόντα διατροφής και τα αλκοολούχα ποτά έχουν ανατιμηθεί κατά 15%. Επιπλέον, οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 18,7%, στα κρέατα 16,7%, στα ψάρια 1,9%, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά 25,3%, στα έλαια και στα λίπη 20,4%, στα λαχανικά 12,6%, στη ζάχαρη, στις σοκολάτες, στα γλυκά και στα παγωτά 6,1%, στον καφέ 13,4%, στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων κατά 8,6%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαφημίζει το «καλάθι του νοικοκυριού» και το περιβόητο «food pass» ως μέτρα που μπορούν τάχα να ανακουφίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά και ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να χλευάζει τον λαό, λέγοντας πως υποτιμά αυτές τις παρεμβάσεις. Στην πραγματικότητα, τα όποια επιδόματα μοιράζει η κυβέρνηση είναι ένα απειροελάχιστο μέρος από τα χρήματα που ο λαός πληρώνει μέσω των φόρων, κι αυτό με βασικό στόχο να θωρακιστεί ο τζίρος των σουπερμαρκετάδων που «έχουν χάσει το μέτρημα» από τα κέρδη.

Από τις αρχές του χρόνου, λοιπόν, αναμένεται σταδιακά να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα: Παιδικές πάνες, απορρυπαντικά, σαμπουάν, ξυραφάκια, σοκολατοειδή και μπεσαμέλ έως 30%, ζυμαρικά και σάλτσες έως 29%, λουκούμια έως 27%, τσίχλες και καραμέλες έως 22%, λιαστές τομάτες έως 20%, μπάρες δημητριακών και κονσέρβες λαχανικών έως 19%, καθαριστικά σπιτιού έως 18%, τυριά, μπισκότα και φρυγανιές έως 16%, ζωοτροφές έως 15%, ελαιόλαδο έως 14%, ρύζι 13%, κονσέρβες τόνου έως 12,5%, μαρμελάδες και ξύδι βαλσάμικο έως 11%, εμφιαλωμένο νερό έως 10%, αναψυκτικά έως 9%, γιαούρτια 7,5%, βρεφικό γάλα και φρουτόκρεμες έως 8%, φασόλια και κρουασάν έως 7%, μέλι και καφές εσπρέσο έως 6% και είδη προσωπικής υγιεινής έως 5%.


ΝΕΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ

Την ίδια ώρα που, σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία, κάθε μέρα υπάρχουν 1.000 εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης, ενώ ήδη 60.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα

Ενας ακόμα εφιαλτικός μποναμάς περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά από τις αρχές του 2023 και αφορά τις νέες υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Η προσήλωση κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και η «κούρσα» που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι οι αιτίες που από τον Γενάρη οι αυξήσεις θα φτάσουν τουλάχιστον το 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι προμηθευτές.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να κάνει «σκόνη και θρύψαλα» τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς το προηγούμενο διάστημα περί πτώσης των τιμών, ενώ επιβεβαιώνει ότι για τον λαό δεν υπάρχει καμία ελπίδα ουσιαστικής ανακούφισης, μέσω των όποιων μέτρων παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό γιατί στην ουσία όσα αποφάσισαν το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και η Κομισιόν, με αιχμή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ρυθμίσεις που θωρακίζουν τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας, την ίδια στιγμή που βυθίζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, κάθε μέρα υπάρχουν 1.000 εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης, ενώ ήδη 60.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα...

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεκάδες είναι οι καταγγελίες στην εφημερίδα μας για «φουσκωμένους» εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που λαμβάνουν τις τελευταίες βδομάδες οι καταναλωτές από τις εταιρείες, οι οποίες ενημερώνουν ότι αυτά είναι ...αναδρομικά από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που ...υποτίθεται ότι καταργήθηκε. Μιλάμε για λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 250 και 300 ευρώ και αφορούν περιόδους που, όπως έλεγε η κυβέρνηση, τα νοικοκυριά δεν επρόκειτο να επιβαρυνθούν...

Οι νέες χρεώσεις

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων:

- Η χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 50,01 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 29% σε σχέση με τον Δεκέμβρη. Οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Δεκέμβρη ήταν 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

- Η «Elpedison» ανακοίνωσε χρέωση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 35 λεπτά τον Δεκέμβρη. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρη στην οποία η χρέωση Γενάρη διαμορφώνεται στα 42,27 λεπτά ανά kWh, από 32,27 λεπτά ανά kWh.

- Η «Ηρων» ανακοίνωσε 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για το Generous Home (χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά).

- Η «Protergia» με το Οικιακό MVP reward βρίσκεται στα 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την έκπτωση συνέπειας, από 36 λεπτά τον Δεκέμβρη.

- Η NRG προσφέρει το NRG on time στα 40,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 30 λεπτά.

- Η «Watt + Volt» έχει το πρόγραμμα Zero Plus στα 45,9 λεπτά, από 38 λεπτά.

- Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε το Οικιακό MAXI Free BASIC 35,8 λεπτά/kWh, από 31 λεπτά.

- Η ΖΕΝΙΘ 46,5 λεπτά, από 32 λεπτά.

- Η «Volton» 44,9 λεπτά, από 36 λεπτά.

- Η «Volterra» ανακοίνωσε 51,8 λεπτά, από 39 λεπτά.

- Η «Ελίν» ανακοίνωσε 37,5 λεπτά/kWh, από 28 λεπτά.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, τις περιβόητες επιδοτήσεις για τον μήνα Γενάρη. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αυξήσει το ποσό προκειμένου να καλύψει αυτήν την αύξηση. Για να γίνει αυτό, θα πάρει «πακέτα» από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα που έχουν καταβάλει τα λαϊκά νοικοκυριά και θα τα δώσει ως επιδοτήσεις στους ομίλους της Ενέργειας.

Η «απελευθερωμένη» αγορά βυθίζει στο σκοτάδι τα νοικοκυριά

Και οι νέες αυξήσεις φέρουν τη «σφραγίδα» της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που από κοινού στηρίζουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει «απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας» και Χρηματιστήριο Ενέργειας, αρκεί να δούμε μερικά στοιχεία που αναπαράγονται από παράγοντες της αγοράς Ενέργειας τις μέρες αυτές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για το διάστημα των 20 ημερών του Δεκέμβρη, η μέση τιμή στην αγορά επόμενης μέρας διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 288,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Νοέμβρη ήταν στα 227,75 ευρώ. Δηλαδή, η μέση τιμή ήταν σε έναν μήνα υψηλότερη κατά περίπου 25%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν και τις τελευταίες έξι μέρες η μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος έχει βουτήξει κατά 50%, φτάνοντας στα 200 ευρώ από σχεδόν 400 ευρώ στις 14 του μηνός, εντούτοις οι πάροχοι δεν παίρνουν ...ρίσκα. Και έτσι «χτυπούν» αλύπητα τις λαϊκές οικογένειες.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, η «υψηλή αβεβαιότητα» που υπεισέρχεται στην πρόβλεψη, από τους προμηθευτές, των χονδρεμπορικών τιμών κάθε μήνα (έως τις 20 του προηγούμενου μήνα, όταν πρέπει να ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους), αναδείχτηκε και τον τρέχοντα μήνα Δεκέμβρη, όπου οι χρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των προμηθευτών κινήθηκαν χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές, κάτι που σημαίνει ότι γι' αυτές τις εταιρείες ο μήνας που διανύουμε θα κλείσει με παθητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου