Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Η αποστολή Patriot σφραγίστηκε στη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι


Η αποστολή πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ στο Κίεβο σφραγίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκαινιάζοντας μια νέα φάση κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, στην κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ ο Μπάιντεν δήλωσε  πως «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη εκπαίδευση» για τη λειτουργία του συστήματος και πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι Patriot θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα» για την άμυνα της Ουκρανίας.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα του ΝΑΤΟ λόγω του κόστους του πολέμου. Ισχυρίστηκε ότι «ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη» και πρόσθεσε πως «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του πακέτου προς το Κίεβο είναι τα πυρομαχικά ακριβείας για ουκρανικά αεροσκάφη. Τα ουκρανικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα σε μεγάλο βαθμό με πυρομαχικά που εκτοξεύονται κατά προσέγγιση. 


Αύξηση ηλικίας στράτευσης, νέα όπλα και προσλήψεις μισθοφόρων μελετά η ρωσική κυβέρνηση

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις που διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας για την αύξηση της ηλικίας στράτευσης και την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων κατά 30% και πλέον, καθώς δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να διδαχθεί από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην Ουκρανία και να τα διορθώσει.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ο Πούτιν, πρότεινε σήμερα τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας στράτευσης από τα 18 στα 21 και της ανώτατης ηλικίας στράτευσης από τα 27 στα 31, αλλά και την αύξηση του μάχιμου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων από το 1.150.000 στο 1.500.000, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο.

Αυτό χρειάζεται «για να διασφαλισθεί η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας» δήλωσε ο Σοϊγκού απευθυνόμενος προς τον Πούτιν. Είπε, επίσης ότι 695.000 από τους μαχητές πρέπει να είναι επαγγελματίες στρατιώτες με σύμβαση, σε αντίθεση με τους στρατεύσιμους που υπηρετούν υποχρεωτικά την στρατιωτική τους θητεία.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την δημιουργία δύο Στρατιωτικών Διοικήσεων στην δυτική και βορειοδυτική Ρωσία ως αντίβαρο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με κάθε Σώμα Στρατού να διαθέτει πλέον και αεροπορικό τμήμα, την δημιουργία νέων σχηματισμών της πολεμικής αεροπορίας, την δημιουργία Σωμάτων Στρατού στην Καρέλια, την Ζαπορίζια και την Χερσώνα και την συγκρότηση νέων μονάδων πεζοναυτών και πυροβολικού.

Εισηγήθηκε ακόμη την δημιουργία μέσα στο 2023, τριών νέων στρατιωτικών εργοστασίων, στην δυτική Ρωσία για να υποστηρίξουν τις ανάγκες εφοδιασμού και επισκευών των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία. 

Ο Σοϊγκού είπε επίσης ότι η Ρωσία προτίθεται να επιταχύνει τον εξοπλισμό του ρωσικού στρατού με σύγχρονα όπλα. Ενδεικτικά ανέφερε τα στρατηγικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-160M, τα οποία όπως είπε «συμπληρώνουν» μαζί με τα νέα υποβρύχια κλάσης «Generalissimo Suvorov» και τους πυραύλους «Sarmat», την τριάδα πυρηνικής κρούσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου