Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

50 χρόνια «Σύγχρονη Εποχή»


Οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή ιδρύθηκαν το 1972, την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απρίλη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το εκδοτικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εξακολουθεί να κρατά άσβηστη την μακρά παράδοση ομόλογων εκδόσεων, όπως κυκλοφόρησαν και διαδόθηκαν από το «Σοσιαλιστικό Βιβλιοπωλείο», το «Λαϊκό Βιβλιοπωλείο», τις «Εκδόσεις Ριζοσπάστη», το εκδοτικό «Τα Νέα Βιβλία», την «Ελεύθερη Ελλάδα», την «Νέα Ελλάδα», τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» (ΠΛΕ).

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ήταν Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή.

Τα στοιχεία της ελληνικής έκδοσης:

«Κάτω από τη γενική διεύθυνση Των: Γ. Α. ΚΟΥΡΣΑΝΩΦ και Σ. Π. ΝΟΒΟΣΕΛΩΦ. Μέλη της Εκδοτικής Επιτροπής: Σ. Β. ΑΛΕΞΑΝΤΡΩΦ, Φ. Η. ΖΑΧΑΡΩΦ, Γ. Φ. ΡΟΥΝΤΕΝΚΟ, Β. Π. ΦΙΛΑΤΩΦ, Α. Φ. ΣΕΡΤΣΙΟΥΚ. Εισαγωγή: Σ. Π. Νοβοσέλωφ».

Είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη:

Ι. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΚΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σε τέσσερα κεφάλαια: Γ. Μ. Κλίμωφ, Φ. Γ. Παρτολίν, Α. Γ. Ερόποβα, Α. Λ. Ουγκριούμωφ

ΙΙ. ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σε τρία κεφάλαια: Γ. Φ. Ρουντένκο, Γ. Π. Τσέρνικωφ, Η. Η. Λούνεφ, Ν. Β. Μιάτσιν

ΙΙΙ. ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ

Σε πέντε κεφάλαια: Β. Β. Ζαγκλάτιν, Φ. Η. Ζαχάρωφ, Σ. Β. Αλεξαντρώφ, Ε. Σ. Νούχοβιτς, Ν. Γ. Σιμπίλεφ, Β. Β. Αλεξαντρώφ, Ε. Β. Ντομπρόντιν, Ο. Σ. Καπούστιν, Ν. Η. Μοχνιάτσεφ, Β. Β. Σουχάνοβα

IV. Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ

Σε τρία κεφάλαια: Β. Π. Φιλάτωφ, Γ. Α. Κουρσάνοφ, Ε. Π. Σιτκόβσκιι.


Οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή δημιουργήθηκαν από την ανάγκη να εκδοθούν και να διαδοθούν πλατιά τα έργα των Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Παράλληλα να εκδοθούν έργα κορυφαίων διανοητών της παγκόσμιας σκέψης, να προβληθεί η ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος, η ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Όλα αυτά τα χρόνια η Σύγχρονη Εποχή εξέδωσε τα Άπαντα του Λένιν και σε χωριστές εκδόσεις αυτοτελή έργα και συλλογές κειμένων του, Το Κεφάλαιο του Μαρξ και αρκετές εκδόσεις με έργα των Μαρξ – Ένγκελς, φιλοσοφία, οικονομία, κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιβλία για την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό, λευκώματα, ιστορία, αναμνήσεις, χρονικά, ελληνική πεζογραφία και ποίηση, ξένη λογοτεχνία και ποίηση, παιδική λογοτεχνία.

Οι απαιτήσεις των καιρών καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή και θέτουν επιτακτικά την αναγκαιότητα της αναβαθμισμένης παρέμβασής της με βιβλία που θα καλύπτουν τα σύγχρονα προβλήματα του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι και της ιδεολογικής διαπάλης.


Η έκδοση των Απάντων του Ι. Β. Στάλιν από τη Σύγχρονη Εποχή ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώνεται φέτος με τον 1ο τόμο. Η ολοκλήρωσή της, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης, προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας μια από τις σημαντικές πηγές της ιστορίας του ΚΚΣΕ, της ΕΣΣΔ και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Για ένα μεγάλο κομμάτι μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου –η οποία ξεκίνησε με τη νίκη της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης και ολοκληρώθηκε με τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης, που την οδήγησε στο ξέφωτο δύσκολων και πρωτόγνωρων θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων για το μελλοντικό πέρασμα στην ανώτερη φάση του κομμουνιστικού σχηματισμού– ο Ι. Β. Στάλιν ηγήθηκε της σοβιετικής εξουσίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος, από το 1924 έως το 1953. 

Είχε καθοριστική συμβολή τόσο στο πεδίο της πρακτικής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης όσο και σε ζητήματα της επαναστατικής κοσμοθεωρίας του μαρξισμού-λενινισμού. Συνέβαλε στο να ανοίξουν, με ευθύνη του Μπολσεβίκικου Κόμματος, συζητήσεις σε σχέση με θεωρητικά ζητήματα της πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού, για το εθνικό ζήτημα, για τα ζητήματα της γλωσσολογίας, της φιλοσοφίας και πολλά άλλα.


Κατάστημα Αθήνας

Υπεύθυνος κατ/τος: Δεληγιάννης Αντώνης

Τηλ.: 2103829835, 2103808132

Fax: 2103829814

Email: sepathens@gmail.com

Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα 10678

Κατάστημα Θεσσαλονίκης

Υπεύθυνος κατ/τος: Τσιμούρης Πέτρος

Τηλ.: 2310283810

Fax: 2310283810

Email: septhess@gmail.com

Πλάτωνος 7, Θεσσαλονίκη 54631

Κατάστημα Πάτρας

Υπεύθυνος κατ/τος: Θανάσης Πάνος

Τηλ.: 2610222804

Fax: 2610222768

Email: sepioa@gmail.com

Κανακάρη 159, Πάτρα 26223

....

 Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων εκδοτικής δραστηριότητας διοργανώνουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»


 
Γιορτάζουμε σήμερα τα 50 χρόνια της Σύγχρονης Εποχής. Πενήντα χρόνια αδιάκοπης και πολύτιμης προσφοράς στην εκδοτική και μορφωτική δραστηριότητα του ΚΚΕ. Χρέος όλων μας είναι να συμβάλλουμε από δω και πέρα πιο αποφασιστικά στη δημιουργία ενός μεγάλου μορφωτικού ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες και στις γιορτές με ένα βιβλίο στο χέρι και για ατομικό διάβασμα, αλλά και για δώρο σε φίλους και  γνωστούς.


Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων

Ομιλίες στην εκδήλωση:

- «Η συμβολή του ΚΚΕ και της "Σύγχρονης Εποχής" στη διάδοση και δημιουργική ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας». Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «50 χρόνια συνεχούς εκδοτικής προσφοράς της "Σύγχρονης Εποχής"». Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής».

Συντονίζει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου