Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Διεκδικούν την επιβίωσή τους με τα τρακτέρ στους δρόμους


 Την απόφαση να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών σήμερα Κυριακή 4 Δεκέμβρη, με προοπτική το στήσιμο μπλόκου την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στον αυτοκινητόδρομο Ε 65, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στον Παλαμά.

Η μαζική συμμετοχή αγροτών από τουλάχιστον 30 χωριά του νομού, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά τους με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί να εξασφαλίσουν λύσεις και κατακτήσεις από την κυβέρνηση που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Παράλληλα, την Παρασκευή 9 Δεκέμβρηστη 1 μ.μ., στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης με Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης 

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Έτσι, έχουν προηγηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη στην έκθεση «Agrotica», οι συντονισμένες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών στα μέσα Οκτώβρη και οι μαχητικές - μαζικές κινητοποιήσεις των μηλοπαραγωγών από Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Νάουσα και Πέλλα. Ανάλογες κινητοποιήσεις για μια σειρά από οξυμένα προβλήματα έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επόμενα οι αγρότες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν:

Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Το πανάκριβο πετρέλαιο που φέτος κοστίζει περίπου 2 ευρώ από 1,30 πέρσι, ο τριπλασιασμός της τιμής του αγροτικού ρεύματος, στα 0,21 ευρώ από 0,07 η KWh, ο διπλασιασμός της τιμής στα λιπάσματα οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού παραμένουν χαμηλές, ακόμα και σε προϊόντα όπως το βαμβάκι, που παρατηρούνται πτωτικές τάσεις στην τιμή του. Ενδεικτικά, αυτήν την περίοδο η τιμή του είναι χαμηλότερη από πέρυσι (0,65 ευρώ το κιλό από 0,75 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι αν πέρυσι, που το κόστος παραγωγής ήταν χαμηλότερο οι αγρότες αντιμετώπιζαν προβλήματα, φέτος όχι μόνο δεν θα έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους αξιοπρεπώς, αλλά δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους.

Παράλληλα, η νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους αγρότες εξαιτίας και των αλλαγών που θα φέρει σε επιδοτήσεις - καλλιέργειες. Έτσι, με πυξίδα τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που φτάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ή περίπου 9 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργεια βαμβακιού.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες της Καρδίτσας - και όχι μόνο - παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής, ενώ και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τα δε όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα

Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, που αρνούνται να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους, γιατί - όπως λένε - αυτές βρίσκονται εκτός των «αντοχών της οικονομίας». Στην πραγματικότητα, γιατί δεν «χωράνε» στους στόχους ανάπτυξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ώρα όμως που οι «αντοχές της οικονομίας» περιορίζουν σε ψίχουλα τα όσα δίνονται στον λαό, δεκάδες δισ. ευρώ δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλωστε, τη χρηματοδότηση των δικών τους επενδύσεων, τα σχέδια της «ενεργειακής μετάβασης» και της «πράσινης ανάπτυξης», τα πληρώνει ο λαός με την απογείωση του πληθωρισμού και την ακρίβεια στο ρεύμα και στα άλλα βασικά αγαθά.

Τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών οξύνονται ακόμα περισσότερο, αφού η ΚΑΠ της ΕΕ εντείνει την καταλήστευση του μόχθου τους από τους μεταποιητές, τους εμποροβιομήχανους, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Αυτήν την πολιτική πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. 

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους, αφού τα αιτήματά τους ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου