Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 01/06/1265

Γεννιέται ο Φλωρεντιανός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της Ιταλικής γλώσσας. 

Δάντης Αλιγκέρι

01/06/1780

Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

 Καρλ Μαρία φον Κλαούζεβιτς

01/06/1848

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου» με αρχισυντάκτη τον Καρλ Μαρξ. 

Εκδίδεται η «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου»

01/06/1919

Σε πλατιά σύσκεψη της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής επικυρώνεται το διάταγμα για την ένωση των σοβιετικών δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας στον αγώνα κατά της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

01/01/1919

Εντοπίζεται, στο Κανάλι Λάντβερ, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Στις 15 Γενάρη 1919, γύρω στις 9 το βράδυ, μια ομάδα στρατιωτών συλλαμβάνει τους ηγέτες του νεοϊδρυμένου ΚΚ Γερμανίας, Ρόζα Λούξεμπουργκ καιΚαρλ Λίμπκνεχτ, στο τελευταίο παράνομο καταφύγιό τους, στην οδό Μανχάιμ 53, στα δυτικά του Βερολίνου. 

Εντοπίζεται στο Κανάλι Λάντβερ, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ

01/06/1931

Έξω από τη Βουλή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου «Περί Τύπου» που στρέφονταν κατά του επαναστατικού Τύπου και εκείνη τη μέρα ήταν προς συζήτηση. Η αστυνομία συλλαμβάνει 151 εργάτες.

Από αυτούς, οι 26 παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται συνολικά σε 161 μήνες φυλάκιση. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στον Πειραιά, στη Μυτιλήνη, κ.α.

01/06/1940

Γεννιέται η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.

01/06/1943

Τη νύχτα της 1ης προς 2α Ιουνίου τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης ανατινάζει τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου. Σκοτώνονται περίπου 600 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ η συγκοινωνία διακόπτεται για αρκετές μέρες. 

Η ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου

01/06/1944

Δημιουργία από την Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, το θεραπευτήριου φυματικών ανταρτών, το οποίο εγκαταστάθηκε στους ξενώνες του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, στο Βυθό Κοζάνης.

01/06/1945

Πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη». Στη συνεδρίαση αυτή παίρνει μέρος και ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια στις φυλακές της 4ης Αυγούστου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. 

Η πρώτη συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Νίκου Ζαχαριάδη μετά την επιστροφή του από το Νταχάου

01/06/1955

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευάγγελος Καλαντζής ανακοινώνει στον Τύπο τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), Έλλης Ερυθριάδου, Κώστα Φιλίνη, κ.α.

01/06/1959

Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους (1 οκά = 1.282 γραμμάρια).

01/06/1971

Πεθαίνει ο Αμερικανός Προτεστάντης θεολόγος Ράινχολντ Νίμπουρ, εμπνευστής του «Χριστιανικού ρεαλισμού».

Σφόδρα αντικομμουνιστής, «στρατεύτηκε» ευθύς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πολεμική του ιμπεριαλισμού κατά της ΕΣΣΔ, επέκρινε τον Γερουσιαστή Μακάρθι διότι δεν υπήρξε αρκετά «αποτελεσματικός» στο κυνηγητό των κομμουνιστών στις ΗΠΑ, επικρότησε την εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα των Τζούλιους και Έθελ Ρόζεμπεργκ (που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ) το 1953, κ.α.

2 σχόλια:

  1. Το Θεραπευτήριο Φυματικών του ΕΛΑΣ στο Βυθό Κοζάνης
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/06/blog-post_720.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1η Ιούνη 1968, πεθαίνει η συγγραφέας Έλεν Κέλερ, η πρώτη τυφλή και κωφάλαλη που πήρε πτυχίο Καλών Τεχνών, αγωνίστρια του αντιπολεμικού και του γυναικείου κινήματος.
    H Κέλερ γεννήθηκε το 1880 στην Αλαμπάμα, των ΗΠΑ, απο πλούσια και μορφωμένη οικογένεια. Όταν ήταν 19 μηνών, μετά απο ασθένεια (μηνιγγίτιδα η οστρακιά) τυφλώθηκε και έχασε την ακοή της. Απο τότε, το παιδί ζούσε σε πλήρη απομόνωση. To 1886, οι γονείς της την έστειλαν σε μια σχολή τυφλών στην Βοστώνη και, με την βοήθεια της δασκάλας της Αν Σάλιβαν, ακολούθησε μια θαυμαστή πορεία.
    Αποφασισμένη να επικοινωνεί με τον κόσμο όσο καλύτερα γίνεται εμάθε να διαβάζει με την μέθοδο Μπράιγ και να χρησιμοποιεί την νοηματική, ακόμα και να νιώθει την μουσική με την αφή (αίσθηση που είχε αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό) αγγίζοντας τα μουσικά όργανα.To 1904 έγινε ο πρώτος κωφός και τυφλός άνθρωπος που κατάφερε να αποκτήσει πτυχίο Καλών Τεχνών στις ΗΠΑ.
    Το 1909, αρχισε να συμμετέχει ενεργά στο Σοσιαλιστικό κίνημα: Αγωνίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των γυναικών, των εργατών, μαχητική ειρηνίστρια κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και εχθρός της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του "Δημοκρατικού" Γούντροου Ουίλσον, έγινε μια διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας.
    Απο το 1909 μέχρι το 1921 η Κέλερ έκανε αμέτρητες ομιλίες και έγραψε πολλά κείμενα για την υπεράσπιση των εργατικών αγώνων και την μάχη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Υποστήριξε τον Γιούτζιν Ντεμπς, πρώην εργάτη στα τρένα και ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος των ΗΠΑ, εκείνη την περίοδο. Το 1912, έγινε μέλος και των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου (IWW) ενω στήριξε και οργανώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
    Η Κέλερ έβλεπε όλους αυτούς τους αγώνες και την συμμετοχή της στο Σοσιαλιστικό κίνημα σαν αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα της για τα άτομα με αναπηρία. To 1919, αρνήθηκε να παραστεί στην πρεμιέρα ενός φιλμ για την ζωή της και κατέβηκε σε απεργία για να συμπαρασταθεί στους ηθοποιούς που απεργούσαν. Το FBI κρατούσε φάκελο για την Κελερ ακόμα και μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Η ενεργή συμμετοχή της στο Σοσιαλιστικό κίνημα κράτησε μέχρι την δεκαετία του 1920. Συνέχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να πραγματοποιεί ομιλίες για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Έγραψε 12 βιβλία και πολλά άρθρα. Πέθανε 1η Ιουνίου 1968, σε ηλικία 87 ετών.
    Μέχρι σήμερα, η ζωή και η δράση της αποτελούν αποτελεί σύμβολο της ανθρώπινης δύναμης και θέλησης, παράδειγμα του αναντικατάστατου ρόλου της εκπαίδευσης, χαστούκι στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Όπως έλεγε και η ίδια: "Κανένας πεσιμιστής δεν ανακάλυψε ποτέ τίποτα για τα άστρα, δεν ταξίδεψε σε μια αχαρτογράφητη περιοχή, δεν άνοιξε νέες πόρτες για το ανθρώπινο πνεύμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου